嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

Re: 肺炎鏈球菌針

Dr. Yonex,

Why different age have to inject different numbers of 肺炎鏈球菌針?

iadalovebb

大宅

Dear Dr. Yonex,

我兩位囡囡2歲及5歲, 請問5歲應否打肺炎鏈球菌針?
我樓下的診所話$300, 不過要落訂, 因為診所無現貨, $300咁平, 是否貨真? 診所姑娘話要就落訂, 我就心大心細, 好唔好在此診所打針, 請給議見.

大宅

To get the best protection, we have to follow the studies' result.
The younger the kid, the less mature is the immunity system.

iadalovebb 寫道:
Dr. Yonex,

Why different age have to inject different numbers of 肺炎鏈球菌針?

iadalovebb
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

I think your kids need Prevenar(Wyeth) which cost at least 600~ Go for another clinic 啦~
yoyoDD 寫道:
Dear Dr. Yonex,

我兩位囡囡2歲及5歲, 請問5歲應否打肺炎鏈球菌針?
我樓下的診所話$300, 不過要落訂, 因為診所無現貨, $300咁平, 是否貨真? 診所姑娘話要就落訂, 我就心大心細, 好唔好在此診所打針, 請給議見.

大宅

Thanks, Dr.Yonex.

Then is that BB will have some protection after inject 1st 肺炎鏈球菌針? and will get full protection after inject all of 肺炎鏈球菌針?

iadalovebb

Dr.Yonex 寫道:
To get the best protection, we have to follow the studies' result.
The younger the kid, the less mature is the immunity system.

[quote]
Dr. Yonex,

iadalovebb
[/quote]

大宅

Yes.

Then is that BB will have some protection after inject 1st 肺炎鏈球菌針? and will get full protection after inject all of 肺炎鏈球菌針?

iadalovebb

[quote]
Dr.Yonex 寫道:

[quote]
Dr. Yonex,

iadalovebb
[/quote][/quote]

大宅

男爵府

Dr. Yonex

先問肺炎針, 若七個月至八個月大的BB要打多少針呢??

另外有題外問題, 就係我BB上星期三因中耳炎而耳膜穿破流膿.......一直食藥到而加, BB都係頭ling ling ,和搞耳仔!! 今日仲有D扭計同耳探 99度...不過無幾內又退咗!!
我想問我BB將來聽覺會否受損???
我BB食藥成日流了很多出來........是否因為咁而另佢病情反覆呢(前日同昨日和今早都食得差, 流咗好多出來!)???

我好擔心.........因原本一隻耳, 而加佢兩隻耳都搞~~~~~

禁止訪問

大宅

Dr.Yonex
我bb11月9日剛剛6個月
是否7個月才打 肺炎鏈球菌針呢
是否一定要打呢
有什麼作用
唔該

大宅

hinhei 寫道:
Dr. Yonex

先問肺炎針, 若七個月至八個月大的BB要打多少針呢??
Ans.: 3 針: 7.5, 9.5 and 12 months.

另外有題外問題, 就係我BB上星期三因中耳炎而耳膜穿破流膿.......一直食藥到而加, BB都係頭ling ling ,和搞耳仔!! 今日仲有D扭計同耳探 99度...不過無幾內又退咗!!
我想問我BB將來聽覺會否受損???
我BB食藥成日流了很多出來........是否因為咁而另佢病情反覆呢(前日同昨日和今早都食得差, 流咗好多出來!)???

我好擔心.........因原本一隻耳, 而加佢兩隻耳都搞~~~~~

Answered.

大宅

盈盈262 寫道:
Dr.Yonex:
阿仔8個幾月大,而家去打:
Ans.: 3 doses: 8, 9 and 12 months.
同1歲打有咩分別,1歲打幾多針,1歲打完到幾多歲再打
Ans.: 12 and 14 months (2 doses)
我想帶阿仔去打肺炎鏈球菌針,我想打惠氏藥廠家出品的,
我想知惠氏藥廠肺炎鏈球菌針的英文全名是什麼,
Ans.: Prevenar(Wyeth)

大宅

hfcsum 寫道:
Dr.Yonex
我bb11月9日剛剛6個月

9/11/2006 ??

是否7個月才打 肺炎鏈球菌針呢
是否一定要打呢
有什麼作用

子爵府

dr yonex,
打左之後幾耐會fever?

thank you

禁止訪問

洋房

男爵府

Dr. Yonex
可以 pm 我有關在沙田打肺炎鏈球菌針的醫生資料嗎 ?
Thank you

大宅

OK.

Agneschoi 寫道:
Dr. Yonex
可以 pm 我有關在沙田打肺炎鏈球菌針的醫生資料嗎 ?
Thank you

大宅

盈盈262 寫道:
Dr.Yonex
打了針要幾多日先開始免疫呢
Ans.: at least 2 weeks.

Yonex 寫道:
盈盈262 寫道:
Dr.Yonex:
阿仔8個幾月大,而家去打:
Ans.: 3 doses: 8, 9 and 12 months.
同1歲打有咩分別,1歲打幾多針,1歲打完到幾多歲再打
Ans.: 12 and 14 months (2 doses)
我想帶阿仔去打肺炎鏈球菌針,我想打惠氏藥廠家出品的,
我想知惠氏藥廠肺炎鏈球菌針的英文全名是什麼,
Ans.: Prevenar(Wyeth)
[/quote][/quote]

大宅

Usually in one day or two.

ill 寫道:
dr yonex,
打左之後幾耐會fever?

thank you

首頁
45678...13

尾頁

跳至