家庭理財

跳至

首頁
45678...55

尾頁

大宅

Re: 基金儲蓄計劃 (沒年期限制)列表

好快呀, 唔該晒呀ron!!

大宅

RON38,

唔該! 我都想要, THANKS

[email protected]

別墅

Ron,

Pls send me a copy
Thx~

複式洋房

please send it to this email: [email protected]

thank you so much

Peynet

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

Dear Ron

我都有興趣呀, 你send份比我呀, 唔該!!

大宅

can you send it to me at [email protected]

thanks.

大宅

已sent, pls check email. 有人收不到的話, pls PM.

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

伯爵府

Ron38,

Would you please send it to me at [email protected]?

Many Thanks!

hoganmama

珍珠宮

好媽媽勳章

Ron38,

Would you please send it to me at [email protected]?

Many Thanks!

民房

我都想要呀, 可否email 給我呢 [email protected]

複式洋房

Ron38,

Would you also e-mail it to [email protected].

Thanks!!!

民房

HI Ron38,

Would you please also email it to me ?

Thanks a lot!!

民房

唔該send d資料比我丫

大宅

現時, 一般保險公司出的基金儲蓄計劃, 通常是有年期限制的. 若我們投資時, 留意當中的費用, 停供的罰款...

只要認知多一些, 投資的錢碼不要太大, 年期也不應太長的話, 保險公司出的基金儲蓄計劃就和你的mpf一樣, 長遠是可以儲到一筆大錢. 不過, 真是要留意, 最好最好是一心想長線投資的, 決定後儘量不要停供, 否則是不太化算的.

沒年期限制的基金儲蓄計劃比較簡單, 不過問題亦是, 太簡單令投資者儲了幾年後, 因為沒有罰款的原固, 很容易會停供或套現, 享受不到長線的龐大效果。

所以, 有時'罰'你反而可能幫到你...哈哈. 好似mpf一樣, 不經不覺, 也儲到十萬了....

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

複式洋房

太容易吐現的工具,好多時都係好難有咁自律,真係做到長線投資,好難賺到大錢,同時又好難可以係跌市時,堅守信念,and低位買入,所以我係好讚成用少少錢去做D有年期的plan,重要唔好成日睇住,咁就可以真正做到"低位買得多,高位買得少"的"成本平均法"

大宅

好媽媽勳章

Ron38,

Would you also e-mail it to [email protected]

Thanks!!!

大宅

是的, 我同意你的講法, 保險公司出的基金儲蓄計劃是不錯的, 但問題是出自:

1. 投資者沒有耐性.
2. 投資顧問不專業
3. 投資顧問忽略投資者利益.

若投資者完全明白, 又能長期投資的話, 投資顧問又專業, 處處為投資者利益的話, 保險公司出的基金儲蓄計劃真是很好的選擇. 不過, 香港人習慣短線, 5年已經是很長的時間, 不要說20..30年. 所以, 要買合適自己的投資工具. 多想, 多考慮, 多發問, 是必要的.

最簡單的做法是, 買小小for Long term 儲蓄, 而 無年期限的, 則可以買多d, 豈馬買錯了也不用擔心, 可以立即套現.

複式洋房

之前都有提及過一隻基金Investec Global Strategic Value,這是一隻環球股票基金,過往表現是非常唔錯,平級又高,是中長線投資的好選擇,如果用儲蓄基金的方法去做,也有唔錯表現.但係如果係00年開始買,仲要係冇年期,隨時都可以吐現,我相信都係輸錢而離場的機會多,因為這基金00年表現(-0.22%),01年表現(-21.27%),02年表現(-2.55%),第一年輸錢,第二年又輸錢,去到第三年都輸錢,相信大部份人,都會因為個A/C可以隨意離場而平倉走人,但係03年表現係(+44.14%),04年表現(+27.3%),結果唔好彩地,輸就有份,賺就冇份,所以有時有年期都會係好事.仲之每樣嘢都有佢的好處,唔好單一集中一樣嘢就唔會有問題.

大宅

已send了email, 若果你沒收到, 請pm我啦.

^-^

大宅

Ron38~
麻煩send d資料給我,謝謝!

首頁
45678...55

尾頁

跳至