嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

Re: 我個囡又開始厭奶喇....一次勁過一次..點算..@@

你仔仔都好..肯玩再飲..! 澄澄一定唔制...佢飲奶仲要係一口氣個隻, 中間唔可以掃風...否則就當""end""...之後一定唔會再飲....

聽日等得我老公放工再去睇醫生, 希望會有幫助啦..
Froggy_joe 寫道:
我個仔飲得少奶o個日,條片都唔多濕ga,大大都未必有,因為飲得少食得少,自然output少

我個仔今朝一早六點幾就醒,我諗佢係餓醒,餓醒佢d聲唔同d,同佢玩左一陣,玩到七點,等佢投訴,我先開6oz俾佢,佢好似餓狼咁飲,飲左2oz又推開個樽,跟住同佢玩多十分鐘,佢飲埋其餘既4oz。

隔左一個鐘,我俾左d水水佢,佢飲左兩啖就瞓覺lu,所以得閒上黎BK

另外,我個仔無便便個日,一定係之前o個日無乜飲水,如果佢飲返多d水,佢就會有便便ga la

我建議你睇醫生的時候,將你囡囡的情況,食過乜,有乜反應,詳細同醫生講,同埋呢兩日除左奶&水之外,乜都唔好俾佢食住。
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

Re: 我個囡又開始厭奶喇....一次勁過一次..點算..@@

澄澄...係...飲...半oz就夠...
有時真係想..丙..佢架...!! (講下姐 :cry: )

扭計又無...同平時一樣咁!! 不過..又係成日要抱..以前好鐘意坐high chair自己玩, 依家唔制..要抱住..and同佢一齊大人床度玩...or 睇住佢玩... !!

好呀...睇完我會話你聽醫生點講!不過我估都係差唔多......如果純厭奶就真係無辦法, 我都明!! 希望唔係有其他唔舒服既問題啦.... :-(
nnmama 寫道:
傻太太, 我仔呢個星期都同你女女一樣,嚴重吳食奶。 每餐1.5安 - 2 安。。。一日加埋少到得12-13安。 :-( 同佢看e生都無mug用。重要超級扭計,一日抱到黑。。
你女女看過e生,麻煩你分享下講mug啊!
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

哇...厭到11個月
我諗我會...癲左....

其實我係應該再同佢轉下奶粉呀?? 轉下會唔會好d呢??

你用針筒可以餵到4oz...好勁呀!!
我尋晚終於忍唔住9點幾用針筒餵...因為見佢絕飲左兩餐..好心痛!! 點知..佢一邊喊...最後餵左2oz左右...就全部嘔晒出黎....嘔到成床成臉成枕頭都係....哎.....

依家我咪同你一樣囉..一夠鐘餵奶就好似準備""死刑""咁...心跳加速, 連手都會震, 心又震......一邊餵一邊祈禱添...
雪晴晴 寫道:
我個女細個都係厭奶厭得好嚴重,我唯有餐餐用針筒小小咁餵,餵到成11個月大先肯自己食返少少,真係好少我諗一餐4安到,到1歲我同佢轉左奶樽同奶粉就慢慢好返啦,可以自己食到7,8安.
不過用針筒要慢慢餵,餵到2安到就要掃風,因為用針筒餵會好多風架,我個女試過一次過嘔返6安出黎,我當時真係想喊,所以大家努力啦,總有一日厭奶期會過架,辛苦各位媽媽啦,個時我個女厭奶,攪到我差唔多痴線,一夠鐘餵奶我就好驚,希望大家bb快d厭完奶啦.

男爵府

原來咁多bb都係咁.....希望大家bb快d過左厭奶期啦..
mimi362436 寫道:
死啦..我個 b ..近呢兩日都係咁..每次食一至兩安就收手...重一d 屎都無 tim 丫..( 全人奶應該餐餐都有屎尿 )...好鬼擔 心丫..

男爵府

咪又係一樣...不過叫做比尋日好""dd""咁啦 :cry:
聽日等老公放工先去睇...希望快d無事啦...

其實..我好唔好幫佢轉下奶粉呀?? 唔知會唔會好d??

佢依家食緊明治同雪印...轉下森永好唔好??
(((因為都係日本奶粉...成份近d無咁易過敏掛?!)))
tokyogirl 寫道:
傻太太

澄澄今日好唔好D呀? 聽日要帶BB去睇醫生喎﹐你有無睇開0既兒科呀?

大宅

- "依家食緊明治同雪印" --> 點解同一時間食2隻0既?

- 聽日睇醫生記得問脫水點算。我睇書話BB每日應該吸收大約體重kg x 150ml 水份﹐包括奶﹐水﹐果汁 etc., 比這標準低太多會脫水﹐如果澄澄厭奶又唔飲水就未必夠水份。
傻太太 寫道:
咪又係一樣...不過叫做比尋日好""dd""咁啦 :cry:

(((因為都係日本奶粉...成份近d無咁易過敏掛?!)))[quote]
傻太太

澄澄今日好唔好D呀? 聽日要帶BB去睇醫生喎﹐你有無睇開0既兒科呀?
[/quote]

男爵府

我個囡頭兩月就嚴重嘔奶噴奶(成支飲左既奶一次噴晒出黎, 最遠個次噴左3呎遠, 無誇大架.. ), 仲要係日日都係咁....當時己經比佢攪到產後抑鬱!! 之後叫做好d...又開始時好時壞咁厭奶....不過都無依家咁嚴重... ! 但就要邊抱住佢行黎行去咁餵..有時仲要唱住歌仔黎餵...真係抱到手震....我試過抱到餵完奶...隻手震左個幾鐘, 因為佢飲奶唔可以中途停...一抽出奶咀就唔會再飲...你想像下, 抱住一個10幾磅既baby, 單手抱住, 單手餵奶, 仲要一邊行黎行去....仲要係餵足半個鐘以上.....一邊抱baby又郁又會跌落去...又驚..又要立即搵腳頂番上去...個情況你地可以想像下....真係辛苦到史..!! 不過我心諗..只要佢肯飲,我幾辛苦都頂得住..........咁既日本又為持左兩個月左右....!! 到四個月開始..厭奶升級...情況越黎越差.時好時壞, 壞既時候越黎越嚴重.............佢己經由4個月到依家就黎6個月都無重到...(中間時期曾經有重, 可惜最近又勁瘦番去4個月時既體重)....好無奈 ........好似最近幾日呢d"""絕飲行動"""真係第1次....哎.....由澄澄出世到依家..佢既飲奶"習慣"真係日日新鮮日日"金"....我喊到無眼淚喇...! 事實又係一樣.....無改善..咁仲可以點...只好繼續頂住....希望""呢d日子"""可以快d過.......
may321 寫道:
你地好呀,
我個女同儍太太個女一模一樣,由滿月就嚴重厭奶,現在一開始食奶姿勢己經尖叫,佢連糊仔都唔鍾意,我覺得所有放得落口嘅都唔鍾意,最惨係佢係起輕磅BB,而家5個月,12磅都未夠,已經跌穿最低嘅生長線,你話担唔担心!
我已經喊過無數次,有時放咗工都唔想返屋企,最近我老公叫我唔好做嘢,雖然我好想自己凑佢,但佢咁食奶,我怕我會痴線呀!而家連街都唔敢帶佢去,怕係街食奶嚇親人,點算呀,究覺幾時先會好呀!! :-( :-( :-(

大宅

傻太太

無見一排, 乜澄澄搞到咁....

不過我都唔好得去邊..
我以為我阿b咁就叫做厭奶...佢一日食三餐奶, 有時開心就食到200ml, 即係almost7安, 唔happy就食80ml...
見到個奶樽, 就自己用手拿開, 一係就將個奶咀左右係個口到轉黎轉去
一係就勁"唔公彈", 或者係到叫...
所以我就同佢5餐轉4餐
依家就一日食兩餐糊仔..我又係見佢食糊仔ok, 同埋醫生話有0的bb唔鐘意奶既感覺, 所以早0的食糊仔無所謂
好彩既係, 我阿b勁鐘意飲水

我係第二0的post見到其他媽媽有以下方法:

1. 轉奶粉
2. 轉奶樽
3. 由得阿b自己餓
4. 用匙更喂奶

我阿b呢兩日都係飲我400ml到...即係total 10安+
真係估唔到咁多bb都係咁唔鐘意飲奶
:-( :-(

男爵府

其實係咁既...
以前佢飲開日本雪印, 不過又係厭奶問題, 而且見佢唔多吸收, 咪轉左明治....好左一排.....又開始厭奶...!! 咁我見仲有兩罐雪印, 所以開番比佢試下...依..又好d喎...所以咪間唔時餵下雪印囉...就係咁變左食緊兩款... :mrgreen:

哇...一日要咁多水份架...澄澄更無啦.... !不過呢排就迫佢飲多左水...都有2-3oz左右水! 算好多架喇..以前1日飲半oz算多添... :tongue:

好呀..我會問下醫生意見...
- "依家食緊明治同雪印" --> 點解同一時間食2隻0既?

- 聽日睇醫生記得問脫水點算。我睇書話BB每日應該吸收大約體重kg x 150ml 水份﹐包括奶﹐水﹐果汁 etc., 比這標準低太多會脫水﹐如果澄澄厭奶又唔飲水就未必夠水份。[quote]
傻太太 寫道:

(((因為都係日本奶粉...成份近d無咁易過敏掛?!)))[quote]
傻太太

[/quote][/quote]

男爵府

我個囡之前都好鐘意食糊仔..不過尋日比佢食又唔多鐘意喇...""女人""真係善變

其實我估唔知係咪因為開始餵左糊仔先攪到咁嚴重厭奶!
1. 佢知道可以食奶以外既野, 所以厭奶升級
2. 糊仔"太傑" (澄澄唔鐘意食希糊仔), 佢又唔多飲水...所以攪到消化不良, 頂住胃仔...

仲有1個可能係...
我餐餐加米水開奶, 又唔係成支用米水, 有加暖水, 攪到bb肚仔多風唔舒服...另外又食到佢制左!! 不過..我mami話, 佢都唔係飲得多奶(好既時候都唔多), 應該無理由食制...而且佢仲日日有ngnng (以前)...!!

所以都係懷疑係肚風同食糊仔問題!! anyway...都唔估喇...等問下醫生意見好過....

咁你囡囡依家一日咪飲得2餐奶..?? and加2餐糊仔?? total四餐..??

我依家stop晒糊仔...等睇醫生先決定幾時比番佢食...!!

澄澄由出世都係唔多鐘意飲奶既bb...希望遲d會鐘意食粥粥啦...
fifi1018 寫道:
傻太太

無見一排, 乜澄澄搞到咁....

不過我都唔好得去邊..
我以為我阿b咁就叫做厭奶...佢一日食三餐奶, 有時開心就食到200ml, 即係almost7安, 唔happy就食80ml...
見到個奶樽, 就自己用手拿開, 一係就將個奶咀左右係個口到轉黎轉去
一係就勁"唔公彈", 或者係到叫...
所以我就同佢5餐轉4餐
依家就一日食兩餐糊仔..我又係見佢食糊仔ok, 同埋醫生話有0的bb唔鐘意奶既感覺, 所以早0的食糊仔無所謂
好彩既係, 我阿b勁鐘意飲水

我係第二0的post見到其他媽媽有以下方法:

1. 轉奶粉
2. 轉奶樽
3. 由得阿b自己餓
4. 用匙更喂奶

我阿b呢兩日都係飲我400ml到...即係total 10安+
真係估唔到咁多bb都係咁唔鐘意飲奶
:-( :-(

珍珠宮

傻太太:
我個仔食奶都成日”蜈蚣彈”,”R"晒腰,又手多多,我最多都係坐係度”un un"下咁餵,好似你咁行法,真係會攰死架……我唔知你有無試,就係餵奶的時候要先收埋BB一隻手(用個身夾住),BB另一隻手就俾你隻手指佢捉住(因為你隻手已經hold住個奶樽,最多都係free到隻手指俾佢),咁樣佢會人會定D,我觀察左我工人好耐(佢係湊B聖手),呢d係佢身上學返黎,同埋我工人從來唔會俾到個BB nervous的感覺,因為你跟BB硬來,佢會feel到,你個身越緊張,越硬,佢會同你鬥力,所以你都要學識relax丫

其實我仲有一樣野想提提您,希望你唔好怪我
我覺得你好似亂左方寸,當BB情況一差少少,你會即刻嘗試新方法,或者同時嘗試幾種不同的方法,咁樣唔係幾好,一來BB食咁多唔同既野,佢腸胃負荷好重,另外,你無辦法知道夠竟BB食得好or食得唔好的原因係邊(因為同時用緊幾種方法)

希望你明天見完醫生,醫生能夠幫到你。
傻太太 寫道:
其實係咁既...
以前佢飲開日本雪印, 不過又係厭奶問題, 而且見佢唔多吸收, 咪轉左明治....好左一排.....又開始厭奶...!! 咁我見仲有兩罐雪印, 所以開番比佢試下...依..又好d喎...所以咪間唔時餵下雪印囉...就係咁變左食緊兩款... :mrgreen:

哇...一日要咁多水份架...澄澄更無啦.... !不過呢排就迫佢飲多左水...都有2-3oz左右水! 算好多架喇..以前1日飲半oz算多添... :tongue:

好呀..我會問下醫生意見... [quote]

- 聽日睇醫生記得問脫水點算。我睇書話BB每日應該吸收大約體重kg x 150ml 水份﹐包括奶﹐水﹐果汁 etc., 比這標準低太多會脫水﹐如果澄澄厭奶又唔飲水就未必夠水份。[quote]
傻太太 寫道:

傻太太

[/quote][/quote][/quote]

男爵府

我唔記得講.....呢個咁奇呢既辛苦餵奶法己經唔駛喇, 4個幾5個月佢都唔制, 可能見我抱到想跌, 佢自己都驚驚地....哈哈........所以唔記得邊日開始就唔再比我咁抱...佢要自己訓床(墊高頭)黎飲奶奶..... !! 不過..最近又開始唔制., 要平訓黎飲.....

我知自己問題.....不過一有事我就真係方寸大亂.... :-( 係無鬼用既mami.... :cry: ! 因為個一刻我只係想..快d""解決""問題....

我都希望醫生可以幫到我...
傻太太:
我個仔食奶都成日”蜈蚣彈”,”R"晒腰,又手多多,我最多都係坐係度”un un"下咁餵,好似你咁行法,真係會攰死架……我唔知你有無試,就係餵奶的時候要先收埋BB一隻手(用個身夾住),BB另一隻手就俾你隻手指佢捉住(因為你隻手已經hold住個奶樽,最多都係free到隻手指俾佢),咁樣佢會人會定D,我觀察左我工人好耐(佢係湊B聖手),呢d係佢身上學返黎,同埋我工人從來唔會俾到個BB nervous的感覺,因為你跟BB硬來,佢會feel到,你個身越緊張,越硬,佢會同你鬥力,所以你都要學識relax丫

其實我仲有一樣野想提提您,希望你唔好怪我
我覺得你好似亂左方寸,當BB情況一差少少,你會即刻嘗試新方法,或者同時嘗試幾種不同的方法,咁樣唔係幾好,一來BB食咁多唔同既野,佢腸胃負荷好重,另外,你無辦法知道夠竟BB食得好or食得唔好的原因係邊(因為同時用緊幾種方法)

希望你明天見完醫生,醫生能夠幫到你。

珍珠宮

傻太太:
互勉之∼∼加油!支持您

男爵府

多謝你地呀, 如果唔係有bk, 可以上傾下...真係癲左好耐...
傻太太:
互勉之∼∼加油!支持您

男爵府

傻太太:
你個女個名同我個女個名一樣...又一樣厭奶,你係咪唸住同個女去睇醫生丫..如果係..你記得 post 上黎,個醫生講乜
我咪又係抱到手都軟..(抱天光)
我個 b 咪又成日噴奶...每次飲奶我都好驚佢噴,每次佢食到 1 至 2 安...想食與唔食之間,我都唔敢迫佢再食..一迫就一定死更...口鼻齊出..( d 奶 )個人軟晒...攪到我心到痛埋..家下佢想食幾多,就幾多啦!
好在佢重得都唔錯...但係呢兩日佢好似唔係好食奶,攪到個面仔都好似瘦埋...唉...........................

男爵府

咁岩既...唔通""澄澄""都係麻煩d既...
你個囡幾大呀?
我個囡係噴奶個頭2-3個月都重得好好架...平均都1.5-2磅/月以上....不過就係4個月開始差.......5個月個時只重左0.3kg, 今個月仲衰, 本來上星期仲有16磅半, 以家又瘦到得番15磅...點知面珠仔細左, 連身上都變到好骨感, 心痛史我...
傻太太:
你個女個名同我個女個名一樣...又一樣厭奶,你係咪唸住同個女去睇醫生丫..如果係..你記得 post 上黎,個醫生講乜
我咪又係抱到手都軟..(抱天光)
我個 b 咪又成日噴奶...每次飲奶我都好驚佢噴,每次佢食到 1 至 2 安...想食與唔食之間,我都唔敢迫佢再食..一迫就一定死更...口鼻齊出..( d 奶 )個人軟晒...攪到我心到痛埋..家下佢想食幾多,就幾多啦!
好在佢重得都唔錯...但係呢兩日佢好似唔係好食奶,攪到個面仔都好似瘦埋...唉...........................

男爵府

傻太太:
我個女得 兩個半月大咋...(今日打 5 合一針..上磅黎 5.51 kg)
晚晚我都要抱天光...我就黎要返工啦! 12 月頭,個賓賓先黎...到時都唔知有無人"臭" 得佢掂

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

啱啱我睇完哂, 都"鄧"你地d厭奶bmommy心痛呀! 希望所有bb都食番多d奶啦. 我個b之前都飲得唔算好ga, 最近轉咗變得唔錯 , 雖然係咁 , 我其實都驚係假象黎 ........ touch wood呀!

大宅

好媽媽勳章

hi∼各位,又係我呀∼

最近我每日都上黎呢個topic,睇下各位bb既厭奶情況有冇好轉,發覺好多bb都係早期有噴奶既情況出現,(有d而家都仲會噴奶)無論大家點掃風都好,或者想開始掃風而未掃時,都會噴奶,所以有個經歷想同大家分享下~
呢件事係我媽咪話返俾我知,佢話我出世開始,已經唔可以掃風,因為只要我一食完奶,我媽咪一郁我,我就會噴返晒所有奶出黎,總之飲幾多,噴幾多,每次食奶都好以打仗咁,鋪晒d報紙係地下,跟住就抱我坐係報紙中間餵奶,以防我噴到周圍都係,到左我3個月大,(居然可以忍受到3個月咁耐,佩服 )終於帶左我去睇醫生,睇下點解食親都噴(唔係嘔),檢查後發現,原來我胃淺,(即胃部較細)加上我喉嚨窄,不能一次容納太多奶,亦不能飲得太急,(因為d奶落唔切個胃度)否則便會出現噴奶既情況,所以醫生就建議我媽咪,唔好質我食奶,我要飲幾多就幾多,亦唔好幫我掃風,每次食完奶之後,就唔好郁我,等d奶可以慢慢咁自己流入胃度,到大d情況就會改善,所以由細到大,我飲野同食野都好慢,因為食得太快我會嘔,飲得太快都會嘔,就算到而家大左(女都生埋喇~ )我飲野都唔可以太快~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

男爵府

咁你囡都算唔錯...
我個澄澄2個月都係大約5.03kg, 3個月就5.85kg...都ok架!! 只係4個月開始到依家無增長

點解你要抱天光呀?? 你試下同佢一齊訓得唔得呀?
我個囡都唔訓自己床仔..所以我同佢一齊訓大人床, 咁佢又鐘意喎...

傻太太:
我個女得 兩個半月大咋...(今日打 5 合一針..上磅黎 5.51 kg)
晚晚我都要抱天光...我就黎要返工啦! 12 月頭,個賓賓先黎...到時都唔知有無人"臭" 得佢掂

首頁
34567...10

尾頁

跳至