嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...11

尾頁

別墅

Hello,

我地都好高興見到你地,希望大家keep in touch,互相支持! 到bb出世後會再上黎update大家情況如何!

係呢, 你地會唔會請工人湊bb定係自己+家人湊呀? 我就係請工人,但未同佢講bb既問題,希望唔會嚇親佢啦,到時仲要用多d時間教佢點特別照顧bb添...

原帖由 dct2 於 09-6-13 14:11 發表

Befaith,

好高興昨晚見到你, 祝你 BB 足磅出世, 大家保持聯絡, 一齊面對呢個挑戰

複式洋房

看完mehk 的文章後, 真是很感動.好多謝分享佢的經驗.給我有足夠的心理準備. 因為我的囡囡都有裂顎, 她現在六個半月大當初真係好難接受, 哭過無數次, 因為我懷孕期間也照過2D,4D都無發覺有兔唇情況, 但不幸地她有裂顎。雖然如此, 但每當我日日看見她對你笑着,什麼事情都不重要了. 我們選擇了林禮根醫生, 因為聽說他是比較有經驗,可給你多點信心.在此希望各位媽媽們加油呀!

別墅

LMCK,

你既預產期就到,心情緊張嘛? 去左協會買奶樽/奶咀未呀? 我上兩個星期去買左2個奶樽喇! 可能係第一胎啦,我心情好緊張,雖然預產期係7月14,但成日驚佢早好多出黎!

希望你一切順利啦! ^^

複式洋房

Hi, 各位, sorry, 我實在太懶, 無成日上嚟update, 見到你地個個都ok, 好安慰.
各位有咩問題, 如果我可以答到你地嘅, 我都會盡量多d上嚟答你地架, 希望可以幫到手啦, 如果到時做手術有咩問題, 可以預早少少通知我, 我留電話俾你地問丫, 我個時都係打俾d有經驗嘅媽咪問架.
加油呀,好期待你地個小寶貝出世呢:loveliness:

別墅

mehk,

多謝你番黎分享就真啦! 我番埋下星期五就放假luh,好期待,因為而家番工好攰,好辛苦,個肚愈黎愈重...係呢, 你有無請工人湊bb架? 佢之前(即你個囡囡未做手術前)幫手湊bb或餵奶ok嘛?

男爵府

Sorry for late reply.

My son had surgery in Kwong Wah. I went to Association with him a few weeks ago. Did you meet us?

原帖由 befaith 於 09-6-3 11:40 發表
Hi Angelawoo,

Finally which hospital your son doing surgery finally? Kwang Wah or QE? Is it good ?
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

別墅

Yes. I think we met before at association and i had asked you some questions about Kwong Wah 'coz we afraid the doctor is new and not much experience on this kind of surgery. Thanks!

原帖由 angelawoo 於 09-6-28 23:24 發表
Sorry for late reply.

My son had surgery in Kwong Wah. I went to Association with him a few weeks ago. Did you meet us?

複式洋房

befaith,
我無請工人湊bb架, 係99幫我湊架.
bb做完手術後, 情況都ok, 我地宜家最擔心係佢嘅聽覺, 23號會去做聽覺測試, 希望ok啦.

別墅

你囡囡好叻,一定ok既,比d信心佢! 就算有咩問題,一家人一定可以同心度過的! ^&^

我尋日都開始放產假喇,有d緊張,好想佢快d出黎,見到佢,真係好想見囡囡!!

原帖由 mehk 於 09-7-6 23:39 發表
befaith,
bb做完手術後, 情況都ok, 我地宜家最擔心係佢嘅聽覺, 23號會去做聽覺測試, 希望ok啦.

複式洋房

Hi mehk, add oil~

我bb2個月大做聽覺測試都ok, 但後來都係有耳積水, 可能始終有裂顎的關係, 9個月大時做補顎手術要放埋耳積水. 阿仔做完放耳水手術真係精靈好多, 發d聲都多好多變化. 所以你可能要一路留意住. (sorry, 我唔記得你bb有冇裂顎.)

原帖由 mehk 於 09-7-6 23:39 發表
befaith,

複式洋房

我bb只係有裂顎, 早幾日發覺叫佢唔係好應人, 本來都好擔心, 之後再test佢, 又一時時ok喎, 可能關佢attention嘅問題, 我會再留意下佢.
befaith, bb出咗世記得有時間就上嚟吹下水嘞. 搞到我都好興奮添. 我本身都有幾個朋友今個月生呀, 好熱鬧呀, 好多7月bb呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

哦, 原來呢個forum在嬰兒醫護呢度,我仲成日以為在產前產後果邊,唔怪得我搵來搵去都唔見, 以為呢個forum已經沈到好底, 因為我本身好少去嬰兒醫護呢度.

我7月4日下午生左小b喇, 如照u/s一樣, 係雙側完全裂唇, 而上顎都係全裂, 不過之前照u/s係睇唔到bb裂顎的程度的.

我之前一路都好擔心, 好怕第一眼去見到bb的情景, 所以一入產房我就同姑娘講唔好一下子抱bb比我睇, 等bb清潔完後, 我老公先形容下仔仔的樣子, 然後姑娘先抱比我睇, 第一眼見到bb我就喊喇, 雖然都預計左佢的樣子會係點樣, 但做媽媽的, 始終係好心痛仔仔的狀況.

之後就送左仔仔去兒科家護病房(唔係NICU), 我就落番產後房, 第一晚真係好難捱, 因為同一條巷入面有8張床, 有5個食人奶的BB, 佢地喊得好犀利, 令我瞓唔到, 瞓唔到就想起仔仔, 每當想到仔仔就喊, 到第二日, 我戰戰兢兢咁上左病房睇仔, 探病時間係9AM-8PM, 只準父母進入, 我再一次見番佢, 再望清楚佢的樣子, 身體每一個部份, 又抱下佢, 幫佢換尿片, 再望下仔仔的一舉一動, 好奇妙, 我的心情, 情緒就平復左好多.
,

伯爵府

果日我已經無再喊了. 我下午就開始嘗試餵BB食奶, 大概45分鐘至一個鐘頭完成一餐, 仔仔真係好叻, 佢裂得咁嚴重, 但食奶係完全無問題, 姑娘都讚佢叻, 呢D真係好靠佢自己的, 到醫生巡完房我再上去, 姑娘話BB好健康, 除左個咀咀之外, 健康無任何問題, 真係好感恩. 夜晚我亦瞓得好好, 因為同一條巷的5個BB下晝出哂院.

第三日上午醫生巡完房就叫我下晝出院喇, 原本我諗住過埋仔仔夜晚8點的探期先返屋企, 我在醫生第一次巡房後再睇BB, 姑娘居然話bb第二日可以出院了, 我好surprise咁快比bb出院, 姑娘話因為bb食奶食得唔錯, 大概半小時至45分鐘完成一餐, 另外因為我地已經係一對well-prepared的父母, 例如已經加入左兔唇協會, 已見過瑪麗整形外科的李金合醫生同埋有埋BB的覆診期, 所以醫生就放心比bb出院.

最後只係未買奶樽, D姑娘好有心, 最初叫我地唔好買奶樽住, 因為佢地要試幾隻唔同的奶咀, 最後發現仔仔比較適合用兔唇會果隻軟身奶咀, 之後要我地立即上協會買.
,

伯爵府

BB返左屋企幾日之後, 食奶的時間長左, 原來佢上唇中間突出來的地方損左, 好似生飛滋咁, 條"利"仔又損左, 好痛食唔到奶, 我地唯有用針筒餵了, 等佢好番D先再用奶咀, 雖然協會話最好唔用針筒, 但無辦法, 因為而家最重要係增磅.

我PUMP人奶餵仔仔, 出世的體重係3.39KG, 今日去健康院已經有3.54KG, 重得都唔錯.
,

複式洋房

原帖由 LMCK 於 09-7-13 17:13 發表
BB返左屋企幾日之後, 食奶的時間長左, 原來佢上唇中間突出來的地方損左, 好似生飛滋咁, 條"利"仔又損左, 好痛食唔到奶, 我地唯有用針筒餵了, 等佢好番D先再用奶咀, 雖然協會話最好唔用針筒, 但無辦法, 因為而家最重 ...

LMCK, 

你囝囝好叻,希望佢加油,快D過10磅做手術。 

我都打算9月係瑪麗生,聽你咁講D姑娘同醫生都好好人,都放心D。你係順產定開刀?我陀孖胎,希望瑪麗比我開刀。

我對孖胎兩個都係單側完全裂唇,唔知有無裂顎。我都好擔心第一眼見到bb的情景,不過我同老公都有心理準備,希望好快平復心情。

我都去左兔唇協會同見過李金合醫生,見李金合醫生個日林禮根醫生都係度。係呢,你係唔係搵林禮根醫生幫囝囝做補唇手術?我仲未決定搵林禮根醫生定跟番瑪麗搵李金合醫生做。不過都唔諗咁多住,餵好BB食奶先。

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-7-7 10:42 發表
你囡囡好叻,一定ok既,比d信心佢! 就算有咩問題,一家人一定可以同心度過的! ^&^

我尋日都開始放產假喇,有d緊張,好想佢快d出黎,見到佢,真係好想見囡囡!!

...

befaith,

你點呀?囡囡出左世未?得閒update近況,加油呀!支持你!

伯爵府

dct2,

我都好擔心第一眼見到bb的情景-->原來你同我都一樣, 我一路都好奇怪點解自己會有咁o既諗法, 我又唔係接受唔到仔仔, 但始終都拋唔開呢個諗法.

係呀, 產前同產後房的醫生(其實都係同一班人), 姑娘, 助護同嬸嬸都好好人的, 唔駛擔心. 我係順產的, 我見有生孖胎的媽咪係開刀的.

我老公果日上協會買奶樽, 社工Celia話剛剛有對家長登記左係孖胎都有兔唇的, 我諗就係你喇.

係呀, 我大概4月上去見李金合, 林禮根醫生都在場的, 我先前係上過林醫生的診所同佢傾的, 佢話佢而家都有上瑪麗教書的.

其實我地一路都心大心細搵林醫生好定瑪麗做好, 開頭諗住會試下要求可唔可以指定由李金合做, 但相信未必得, 如果唔得就一定搵林禮根, 但而家見到仔仔的情況, 我地好大機會會搵林禮根做, 我地7/24會帶仔仔見李金合, 8/1會見林禮根, 見完之後可能會有定案了, 決定左再話你聽啦.

順帶一提, 之前我經教會介紹認識左一個家庭個女女係單側唇顎裂的, 我生左後, 老公就通知佢地啦, 佢話佢最近有鄰居的仔仔都係雙側唇顎裂的, 最近搵左林禮根醫生做補唇手術, 佢話效果非常好, 唔係好覺係患有兔唇的, 佢話如果佢女女的外觀係值7分的話, 咁呢個bb就有9分了.

所以我諗我地搵林禮根的機會好大.

係啦, 你而家唔好諗咁多住, 養肥對孖b先, 我有朋友懷孖胎的, 佢可以順產之餘, 一個bb接近有6磅, 另一個就6磅幾, 所以孖胎係唔一定輕磅的.
,

別墅

我聽日(14/7)就係預產期喇! 但bb仲未出黎,book左一星期後未生得就要催生! 生左我會再上黎update大家既情況, 希望囡囡同lmck既囝囝一樣咁叻,咁快可以出院喇! ^^

你呢? 近況好嗎? 記住要抱平常心去陀bb,因為佢真係直接受到我地既情況而成長架! ^^

原帖由 dct2 於 09-7-13 20:49 發表

befaith,

你點呀?囡囡出左世未?得閒update近況,加油呀!支持你!

別墅

好犀利呀! 你囝囝飲奶好叻! 希望佢快d好番,繼續飲好d奶! 咁每次餵佢飲完奶係咪都要同佢清潔好個咀仔,口腔內同nose? 佢有無試過噴奶同掃風使唔使好長時間? 唔好意思,太多問題,不過想了解下! tks!!

如果佢痛飲唔到奶都唯有用針筒,無錯,最緊要係佢飲到奶,體重增加! 加油!!!

原帖由 LMCK 於 09-7-13 17:13 發表
BB返左屋企幾日之後, 食奶的時間長左, 原來佢上唇中間突出來的地方損左, 好似生飛滋咁, 條"利"仔又損左, 好痛食唔到奶, 我地唯有用針筒餵了, 等佢好番D先再用奶咀, 雖然協會話最好唔用針筒, 但無辦法, 因為而家最重 ...

別墅

dct2, LMCK:

丫~ 仲有我驗到有B型鏈球菌,所以生既時候要打抗生素,到囡囡出世時都要觀察有無徵狀,所以會多一樣野check, 不過我同我老公都覺得ok,問題唔大既!

其實我都有驚過見到佢第一眼會忍唔住喊,始終會心痛,但我覺得可能d眼淚係因為好感動終於見到佢而流出,所以我都有d矛盾! 不過,我相信我都會流眼淚,呢9-10個月過得真的不容易!

首頁
34567...11

尾頁

跳至