嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Dear Dr. Yonex,

我個bb尋日食過蛋黃,佢6個半月大,食左1/3個咋,今日痾左成日,要即刻帶佢去睇醫生,定係聽日先.... urgent!!

大宅

Go and see Dr. for safety sake.
原文章由 fonny 於 07-7-12 22:23 發表

我個bb尋日食過蛋黃,佢6個半月大,食左1/3個咋,今日痾左成日,要即刻帶佢去睇醫生,定係聽日先.... urgent!!
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

好媽媽勳章

thx!!!
i will go now!!

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-12 22:32 發表
Go and see Dr. for safety sake.

大宅

Wish her recover soon. All the best>
原文章由 fonny 於 07-7-12 22:33 發表
thx!!!
i will go now!!

珍珠宮

好媽媽勳章

Dr Yonex

我囡囡而家7個幾月大,,食緊雪印奶粉,,
食開無問題,,便便都okay,,
但係自從開始食固體食物之後,,痾便便好硬,,
我已經俾好多水佢飲,,又食生果,,
一星期煲兩次開奶茶俾佢,,但痾d便便都好硬呀,,
痾到有血,,我唔知係佢痾損左入面/出面丫,,
定係便便帶血,,不過應該係痾到入面/出面損左出血,,
因為佢無喊嫁,,痾得好辛苦,,痛到喊,,:cry:
有咩方法可以改善呀!??,,,thx!!!!

大宅

Dr Yonex,

想問17個月大的小朋友會唔會扭親手?近這2個星期, 佢間唔中會用left hand "捉"right hand 的下臂,有時仲會伸隻手來要你同佢"捉"下,唔知佢係咪整親?

如果係要醫,係咪先要照x-ray,要睇physiotherapy?

唔該晒

別墅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-11 17:29 發表
聽落似氣管炎. 但o甘細個 尿道炎都無咩症狀咖.

dr. yonex,

亞仔終於退左燒, 但咳得好勢利, 同發出d尖聲架"hehe"聲, 於是帶左佢去覆診. 醫生話佢身上出左d紅疹, 係過濾性病毒. 而佢發出架"hehe"聲, 係d痰, 係氣管吹過d痰發出家聲音, 就好似飲管吹落d水到咁. 之前架喘氣好左d啦! 今次醫生俾b仔聞左氣同開左:
1. meptin - 氣管
2. betamine - 鼻水

我想問dr.yonex, 呢兩隻藥會唔會對一個5.5個月大架bb來講藥力太重呢? 因為醫生話食#1先, 如果喘得好勁, 先俾#2佢食. 咁又正唔正確呢?
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

洋房

DEAR DR.YONEX,

以下幾隻藥名想問吓有咩用途同有冇抗生素或類固醇成份?

1) Piriton 8mg/5cc 2ml + Acetamol 250mg/5ml 3ml
2) APT-Banadryl Syrup 5ml
3) Lioton

THANKS !

男爵府

Dr. Yonex,

我b在健康院打針的,想問仲有咩針較需要/值得去私家醫生度打呢? 因依家廣告氾濫, 真不知怎選擇. 不想bb打太多不必要的針, 但又怕他受感染

Thanks.

珍珠宮

好媽媽勳章

........

大宅

先用D油pump, Microlax, 等佢無o甘易痾損.
固體/半固體慢慢再加啦~
原文章由 小露比* 於 07-7-12 22:51 發表
Dr Yonex

我囡囡而家7個幾月大,,食緊雪印奶粉,,
食開無問題,,便便都okay,,
但係自從開始食固體食物之後,,痾便便好硬,,
我已經俾好多水佢飲,,又食生果,,
一星期煲兩次開奶茶俾佢,,但痾d便便都好硬呀,,
痾 ...

大宅

[quote]原文章由 ckbee 於 07-7-12 23:40 發表
Dr Yonex,

想問17個月大的小朋友會唔會扭親手?
Ans.: Yes, especially, pulled elbow syndrome ar~
近這2個星期, 佢間唔中會用left hand "捉"right hand 的下臂,有時仲會伸隻手來要你同佢"捉"下,唔知佢係咪整親?

如果係要醫,係咪先要照x-ray,要睇physiothera ...
Ans.: 未必咖, See Dr. first la~

大宅

都好正路吖~
原文章由 pandaB 於 07-7-13 12:02 發表

dr. yonex,

亞仔終於退左燒, 但咳得好勢利, 同發出d尖聲架"hehe"聲, 於是帶左佢去覆診. 醫生話佢身上出左d紅疹, 係過濾性病毒. 而佢發出架"hehe"聲, 係d痰, 係氣管吹過d痰發出家聲音, 就好似飲管吹落d水 ...

大宅

[quote]原文章由 NYH 於 07-7-13 12:27 發表
DEAR DR.YONEX,

以下幾隻藥名想問吓有咩用途同有冇抗生素或類固醇成份?

1) Piriton 8mg/5cc 2ml + Acetamol 250mg/5ml 3ml
Ans.: 感冒
2) APT-Banadryl Syrup 5ml

3) Lioton
"去"瘀.

大宅

原文章由 joyce_baby 於 07-7-13 16:12 發表
Dr. Yonex,

我b在健康院打針的,想問仲有咩針較需要/值得去私家醫生度打呢? 因依家廣告氾濫, 真不知怎選擇. 不想bb打太多不必要的針, 但又怕他受感染

Thanks.

肺炎鍊球菌(Prevenar)
水痘
if <5 months, 輪狀病毒口服(Rotarix)

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-13 19:03 發表
先用D油pump, Microlax, 等佢無o甘易痾損.
固體/半固體慢慢再加啦~

佢而家淨係飲奶同食糊仔囉!
果汁唔多飲..我今日整d香蕉泥俾佢食..
今日痾得一粒便便咋..又乾又硬..
但就無再流血囉..:cry:
即係我要買d金油pump同佢pump一次先牙??

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個女16個月大,尿尿到成日都會紅 , 有時出紅點 , 有時仲會"酸"添 ,己經試過轉用好多牌子尿片 & 隔三四個鐘就換一次 , 但一換遲些少尿片佢都唔掂.
我看政府醫生 , 佢開左 ZINC 比我 , 開頭就好快好返 , 但而家擦左都唔係咁掂,有時仲流血添.見到佢因此不停咁喊 , 心到實晒:-(
點算好呀 ~

大宅

[quote]原文章由 小露比* 於 07-7-13 19:55 發表

今日痾得一粒便便咋..又乾又硬..
但就無再流血囉..:cry:
即係我要買d金油pump同佢pump一次先牙??
Ans.: Yes.

大宅

原文章由 三個白白豬 於 07-7-13 22:41 發表

我個女16個月大,尿尿到成日都會紅 , 有時出紅點 , 有時仲會"酸"添 ,己經試過轉用好多牌子尿片 & 隔三四個鐘就換一次 , 但一換遲些少尿片佢都唔掂.
我看政府醫生 , 佢開左 ZINC 比我 , 開頭 ...

會唔會係念珠菌(Candidiasis)? See Dr. ~ !!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-13 23:17 發表
[quote]原文章由 小露比* 於 07-7-13 19:55 發表

今日痾得一粒便便咋..又乾 ...

thx!!

首頁
34567...10

尾頁

跳至