嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...12

尾頁

禁止訪問

Re: 有無bb現在飲羊奶(卡洛塔妮)比d意見

別墅

PARROTMUM :

我想問你在那裡訂奶粉, 我在護協(親戚)訂買10送2 (0-1歲), 大概$2590 12罐, $220一罐,
明天有奶粉到了, 唔知仲有無邊到平d :lol:

別墅

所以俾人話我, 同佢轉奶粉

因我見囡囡磅數增加得慢,食得多
所以轉奶粉, 其實佢隻腳同手係實肉, 佢腸胃炎後隻腳d肉霖晒,現在好後悔
原來佢磅數增加得慢係因為sleep 得小, 現在佢健康我就就ok

禁止訪問

水晶宮

囝囝2000,

我囡囡加細碼, 巳經見過兒科及營養師, 個個見到都話太瘦, 唔似10.5mths. :cry:

公爵府

畀面勳章

我今日買左2大罐,今晚開始同佢每餐加一匙,睇下效果點,同埋想問下邊到賣得平d,我今日係健怡坊買大罐要259一罐.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cookieng 寫道:
PARROTMUM :

我想問你在那裡訂奶粉, 我在護協(親戚)訂買10送2 (0-1歲), 大概$2590 12罐, $220一罐,
明天有奶粉到了, 唔知仲有無邊到平d :lol:

我係青山road一藥房買, 平你少少啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fw5775 寫道:
PARROTMUM,

我想你比d意見, 我bb出生6.6磅, 但由3mths 開始, 磅數一路點唔到最低線, 但有增加, 不過唔太, 現在10.5mths 都係15-16磅, 如果同佢轉羊奶會好d嗎? 現在食緊嬰兒加營素, 可能時間仲短, 未見有效, 如果同佢轉羊奶, 係咪好似你地一樣兩溝, 唔知加營素可唔可以溝羊奶, 因加營素營養多過其他奶粉, 會唔會營養積聚, 請比d意見

你可以試下的, 之前有媽咪想小朋友增磅都轉食全羊奶, 佢pm比我話bb長得好好, 其實我主力叫人因想改善bb身體而轉食, 可能羊奶有魚油, 會令bb開胃咁就食多左, 同羊奶係比牛奶易給收的, 溝奶最奶唔奶溝加營素, 因bb好多時都唔like加營素的味, 只會令佢更加唔食奶, 你可考慮溝a+啦, 你可以買0-1yr的羊奶粉比佢食

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cookieng 寫道:
所以俾人話我, 同佢轉奶粉

因我見囡囡磅數增加得慢,食得多
所以轉奶粉, 其實佢隻腳同手係實肉, 佢腸胃炎後隻腳d肉霖晒,現在好後悔
原來佢磅數增加得慢係因為sleep 得小, 現在佢健康我就就ok

d肉結實先好的, 到touchwood佢病時就唔會減磅的, 因羊奶令佢的肉裏只有muscle冇咩水份, 所以唔會好似牛奶bb咁一病去水, 其他人唔識羊奶jet, 你bb有改善要continue

禁止訪問

洋房

PARROTMUM 寫道:
我係青山road一藥房買, 平你少少啦

PARROTMUM:

請問...青山road一藥房買,咁記得間藥房叫咩名呀...THX

別墅

PARROTMUM:
記得我嗎? 我結果都買左罐細o既比亞仔試, 第一日溝1 spoon落適體健裡面都飲都晒, 第二日溝2 spoons就唔肯飲喇, 話唔好飲:"< 希望佢慢慢接受, 飲多幾罐, 吸收其好處啦:">

禁止訪問

水晶宮

PARROTMUM,

多謝你的意見, bb之前未食加營素時, 食緊美素樂, 我可唔可以用美素樂溝羊奶, 如果食5oz應該點溝法, 可唔可以教我, 另有無bb食咗羊奶會有其他反應, 例如轉咗奶粉bb會肚痾, 出粒粒......etc
thx.

子爵府

我都係想幫bb都奶粉~因佢食開S26 D便便好硬,我尋日買左一罐a+,甘我再加埋d羊奶落去一齊轉ok嗎?因我囡囡都好容易病架~甘細過都入過3次院,我想幫佢打番好d個底,另外食羊奶d便便好嗎?

子爵府

同埋想問下呢隻羊奶粉同牛之初乳個隻粉有咩唔同呀~邊隻好d呢,因為我都買左盒牛之初乳既粉比bb食呀,食左一個月又真係無病過喎,因為之前個個月都要睇醫生,唔知關唔關事呢?
同埋我比我媽話我搞甘多野呀~我都係想個女好者!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

迪男媽媽 寫道:
PARROTMUM:
記得我嗎? 我結果都買左罐細o既比亞仔試, 第一日溝1 spoon落適體健裡面都飲都晒, 第二日溝2 spoons就唔肯飲喇, 話唔好飲:"< 希望佢慢慢接受, 飲多幾罐, 吸收其好處啦:">

努力啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

囝囝2000 寫道:
PARROTMUM:
我昨天打電話給HK AGENT, 她話最好初初用 2 SPOONS mixed. 如太少小朋友很難接受. 最好全部轉羊奶粉.

其實佢地未必係姑娘同媽咪答你, 佢地埂係叫你食全羊奶啦, 我覺得大家要睇自己的小朋友情況慢慢比佢食, 加至全羊奶, 一次過2spoons小朋友食到個味好大分別的, 所以我叫你地1spoon 先, 我囡都有時食全羊奶, 我只係囡囡係育嬰園食a+所以溝番1spoon A+

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fw5775 寫道:
PARROTMUM,

多謝你的意見, bb之前未食加營素時, 食緊美素樂, 我可唔可以用美素樂溝羊奶, 如果食5oz應該點溝法, 可唔可以教我, 另有無bb食咗羊奶會有其他反應, 例如轉咗奶粉bb會肚痾, 出粒粒......etc
thx.

你可以溝美素樂的, 但我有個姑娘朋友話美素樂鐵質比重多, 小朋友唔受得會痾唔到唔唔, 我有個朋友的bb係好噪熱的bb(每星期都要飲二至三次涼茶), 佢小朋友食羊奶後去唔唔難左d

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cherry_k 寫道:
同埋想問下呢隻羊奶粉同牛之初乳個隻粉有咩唔同呀~邊隻好d呢,因為我都買左盒牛之初乳既粉比bb食呀,食左一個月又真係無病過喎,因為之前個個月都要睇醫生,唔知關唔關事呢?
同埋我比我媽話我搞甘多野呀~我都係想個女好者!

主要分別:
1) 羊奶粉係食糧, 同一般牛奶一樣bb當一餐食, 牛之初乳只係保級營養食品
2) 牛之初乳只係增強抵抗力, 羊奶粉就除左增強抵抗力外仲可以增強抗敏力的, 對於有敏感的bb就好大分別啦
3) 同埋牛之初乳之前出現過假貨喎, 話曬得水貨, 羊奶粉就係香港有代理有保障

我媽咪初初聽到我又比羊奶又比魚肝油又比鈣水, 佢都好多聲音, 但佢見我囡一日比一日大隻長肉, 冇病就話隻奶粉好好喎, 仲同佢公司的同事講介紹佢地比小朋友食羊奶片

首頁
23456...12

尾頁

跳至