嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

回覆:OnOn1126 的帖子

我依家成日用甘油條,都係無用

禁止訪問

別墅

引用:可以比兒科腸胃科醫生資料我嗎?++我想去睇,

原帖由 OnOn1126 於 12-07-05 發表
可以比兒科腸胃科醫生資料我嗎? 我想去睇, THX
之前睇小兒外科去照腸
我剛剛帶佢去睇完醫生,醫生幫佢照咗個肚仔,睇下有無嘢,有好多屎,醫生即刻幫佢放便便(用甘油),痾咗好多,我問醫生用咁多甘油會唔會有問題,佢話無問題喎,我問醫生需唔需要照腸,佢話唔需要,佢叫我比多d水佢飲,食多d生果,菜,佢叫我keep住比乳果糖佢飲,醫生話佢應該係頭一兩次便便太大同硬,痾到佢痛或者損咗,令佢唔敢便便,每當有便意,佢就忍,醫生話大腸好有彈性,可以擺到好多便便,醫生叫我比兩個月時間睇下便便問題有無改善,醫生:梁赤華 Paul Leung tel : 28698081 中環中建大廈733室

別墅

引用:最安全而有效的是:針灸或及腳底按摩.

原帖由 cmpyu 於 12-07-05 發表
最安全而有效的是:針灸或及腳底按摩.
咁細個小朋友針灸可以嗎?我自己都有同小朋友穴位按摩

禁止訪問

子爵府

My daughter is 2 yrs' old. When she was around 1 yr' old, she was also suffering from the same problem (once 4-5 days, hard and big). The doctor told us that can feed her mushroom (button mushroom or 燒烤姑 etc). Once she had mushroom everyday, she has no such problem at all until now.

hope this help.

大宅

畀面勳章

回覆 bigbbyoyo 的帖子

thx your sharing 有時間都要同啊仔去睇下你個醫生‧不過我想問是否醫生在診所幫小朋友用埋甘油?那小朋友去那裡poo poo???

別墅

回覆 angrybusilver 的帖子

其實有無睇過係咪肛門位置問題令到BB痾唔到便便呀?因為我識一個媽媽就係BB肛門前置,令到排便困難。那位媽媽也是很有恒心培養BB飲食,但無效。最後要做手術。

大宅

畀面勳章

回覆 wai_man_yoghurt 的帖子

謝謝你既提醒,我想應該唔係,因為佢在2歲半前是完全正常的,有時一日去2次便便,總之多謝你的提醒。

別墅

引用:+本帖最後由+angrybusilver+於+12-7-5+17:0

原帖由 angrybusilver 於 12-07-05 發表

回覆 bigbbyoyo 的帖子
係呀!係診所,因為我個女20個月大,佢係片片度痾

禁止訪問

回覆:lufang0117 的帖子

大宅

畀面勳章

今曰試红米水

別墅

引用:回覆+angrybusilver+的帖子 其實有無睇過

原帖由 wai_man_yoghurt 於 12-07-05 發表
回覆 angrybusilver 的帖子

其實有無睇過係咪肛門位置問題令到BB痾唔到便便呀?因為我識一個媽媽就係BB肛門 ...
醫生有檢查小朋友肛門,無話有事

男爵府

回覆:bigbbyoyo 的帖子

我個女大約三歲時開始難便便,又係鐘意忍住,又係要用甘油條。
我問佢點解唔poopoo,佢話好痛架。
經過我、爸爸,同工人努力解釋poopoo係唔要既野,要放佢出黎,先有位食其他野。講了又講。終於改變左佢,佢肯日日試下係廁所試下。之後,有poopoo都唔再痛。攪掂左。
小朋友要耐心講解。

複式洋房

回覆:bigbbyoyo 的帖子

改日我都帶仔仔去睇

大宅

畀面勳章

回覆 jaysonmama 的帖子

今晚剛試了紅米水,飲了6湯匙,唔知是否真的紅米水的功用,啊仔肚仔痛,之後有便便了,希望真係紅米水有用,明天再試,再來報告。

別墅

引用:會太熱氣嗎?試下潺菜,好得 +

原帖由 ccjo 於 12-07-05 發表
會太熱氣嗎?試下潺菜,好得
我過兩日都買嚟試下先,因為潺菜有潤滑腸胃作用

別墅

引用:回覆+jaysonmama+的帖子 今晚剛試了紅米水

原帖由 angrybusilver 於 12-07-05 發表

今晚剛試了紅米水,飲了6湯匙,唔知是否真的紅米水的功用,啊仔肚仔痛,之後有便 ...
好既開始!

男爵府

好媽媽勳章

angrybusilver 發表於 12-7-5 22:21

今晚剛試了紅米水,飲了6湯匙,唔知是否真的紅米水的功用,啊仔肚仔痛,之後有便 ...

有便便就好喇, 試下飲多幾日睇下會唔會好d, 排多d... 等佢唔怕poopoo

其實我覺得我囡之前4-5日一次, 心理係好重要既問題, 因為一試過便秘幾日, 再痾時d便便又大又實, 佢又痛又難痾, (我囡試過用力到好似生仔咁大叫, 好心痛), 所以之後就怕左...... 怕、忍、痛, 惡性循環

男爵府

好媽媽勳章

copy from 嚴浩偏方~~~

米水治嬰兒便秘

以下是分享大人和嬰兒便秘的民間療法,來信者是一位善於細心觀察、又有愛心的老人家:「你好!我今年七十多歲,廿多年來我都持續有大便稀溏、便後乏力的情況,多次求醫都未能找出原因,而且病況一年比一年嚴重。同時間我有個習慣,每次在煮紅米粥時,會先把紅米連水滾熱約二十分鐘,趁紅米尚未煮軟時先喝米水,後再煮成米粥來吃。原以為這是吸收紅米營養的最好方法。
直至去年,六個月大的外孫開始轉食固體食物,並出現嬰兒常見的大便乾硬、不易排出的情況,女兒諮詢朋友後,得知溫熱生米水可令嬰兒排便暢順,便姑且一試,果然一次見效,之後外孫偶有便秘或排便不順時,只要餵他喝一次或兩次溫熱生米水便順利解決問題,家中菲傭也說她們家鄉亦有用此食方。
此時我才猛然醒悟,我的大便稀溏可能源自紅米水的關係,便即時停喝,病況果然逐漸改善,至今已完全正常,精神也隨之有所好轉。我把經歷寫出來,除想介紹有效治便秘方法外,亦想說即使良藥,也要適可而止就好。
以下是溫熱生米水治便秘的煮法:煮飯量水時,多放一點水,然後待水燒滾,見起水泡時便勺水飲用,小兒每次兩至三湯匙便夠,成人可加倍。重點是要掌握好時間,稍一過時,米就煮軟成粥或成飯。
此信件由女兒以電郵發出。長期讀者──興姐上。」

(我建議也是用紅米)很多大人與 BB都將因為興姐的善心得到健康,非常感謝您,興姐,功德無量!

首頁
12345...10

尾頁

跳至