嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

咁你照完3D話我知係咪睇到要顎丫...我都想知! 雖然我都差唔多30wk...

九月中同我囡囡都係差2個月咋, 加油呀!!你照到係囡囡定囝囝未呀? ^^

原帖由 dct2 於 09-5-7 13:00 發表

係第一胎, 預產期十月頭, 但孖胎通常都會早, 預計都係九月中應該會出世.

今日去贊育照, 個醫生照左好耐, 都睇到兩個BB都係有兔唇, 兩個都係單邊, 一左一右. 不過程度可能唔係太嚴重, 因為佢話唔認真睇都唔係咁易 ...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-7 14:06 發表
咁你照完3D話我知係咪睇到要顎丫...我都想知! 雖然我都差唔多30wk...

九月中同我囡囡都係差2個月咋, 加油呀!!你照到係囡囡定囝囝未呀? ^^

好, 我照完 3D 返來會話你知照唔照到. 如果照到的話, 你都去試下啦, 係BB出世之前知多D, 準備多D都好.

之前抽羊水 fast report 驗到係龍鳳胎.

男爵府

IT DEPENDS IF YOUR BB OPEN THE MOUTH OR NOT TO SEE THE CLEFT LIP? OR THE DIRECTION OF BB WHEN HAVING ULTRA-SOUND.

WHEN I SAW FROM 3D IN KWONG WAH HOSPITAL, WE CLEARLY KNOW LEFT SIDE WITHOUT SOME TEETH BONE AND GET THE MEASUREMENT. WHEN BORN MY SON, THAT MEASUREMENT IS CORRECT. HE IS ONLY MISSING 1 TEETH AND HE WILL HAVE DENTIST FIRST CHECK UP IN PRINCESS MARGARET HOSPITAL.

DUN WORRY, THERE ARE SO MANY FOLLOW UPS IN HOSPITAL.

CHILD FOLLOW UP, EVERY 2 WEEKS, THEN EVERY 1 MONTH, THEN 3 MONTHS, THEN 6 MONTHS

PLASTIC SURGERY FOLLOW UP, EVERY 1 WEEK, THEN EVERY 2 WEEKS, 1 MONTH, THEN 3 MONTHS, THEN 6 MONTHS, AND EVERY YEAR

REGULAR HEALTH CLINIC FOLLOW UP, NORMAL SCHEDULE, AFTER 1 YEAR OLD, WE COULD REQUEST EVERY 6 MONTHS TO CHECK THE PROGRESS OF HEARING AND SEARCH.

DENTIST: I DO NOT KNOW YET AS OUR FIRST TIME DENTIST APPOINTMENT IS ON JUNE THISYEAR. BUT BEFORE THAT, I APPLIED 9 MONTHS AGO. NEED PLASTIC SURGERY FOLLOW UP TO REFER. PLS ASK D
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

大宅

My son has cleft lip & palate...I have done my ultra-sound in PWH, the doctor had told me that cleft palate was very difficult to see as really depend on the position of the bb plus whether he moves his tongue or not.

I knew that my son would have cleft palate since he moved his tongue when doing the 2D ultra-sound. My doctor told me that actually 2D could seen everything easier than 3D or 4D as she was used to diagnose by 2D.

Just add oil, our bb aren't that difficult to bring up, they are very tough bb! Come to the association & there are a lot of 同路人 who can share & help out! Cheers!

別墅

angelawoo, evachau50,

Thanks for your sharing! We do hope to have best prepare for our bb. As there are 2 more months to give birth, it's quite nervous plus bb's situation. It's really not an easy way to go.

Anyway, we are also excited to see bb come to the world. ^^

複式洋房

befaith,

琴日去左贊育照3d, 個醫生係呀b個唇範圍, 攞一小部份, 跟住好細心3D睇, 佢話兩個唇裂嘅程度唔係好深, 應該無裂顎. 你都試吓搵個3d醫生照吓. 不過你都差唔多就嚟生, 可能作用不大.

別墅

我上星期一都係廣華覆診,照2d,醫生睇左好耐,好想睇下囡囡有無裂顎,但都係睇唔清楚,同埋佢話口腔裡面條脷仔會疊住左,所以佢唔敢肯定話我知裂顎既成數有幾多...

另外囡囡而家既磅數都唔錯,胎水正常,佢話我順產應該無問題; 仲話到時囡囡出世會送去兒科(唔知係咪NICU),咁只可以我落去見佢...諗起到時會超掛住佢...

原帖由 dct2 於 09-5-22 15:03 發表
befaith,

琴日去左贊育照3d, 個醫生係呀b個唇範圍, 攞一小部份, 跟住好細心3D睇, 佢話兩個唇裂嘅程度唔係好深, 應該無裂顎. 你都試吓搵個3d醫生照吓. 不過你都差唔多就嚟生, 可能作用不大. ...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-23 14:45 發表
我上星期一都係廣華覆診,照2d,醫生睇左好耐,好想睇下囡囡有無裂顎,但都係睇唔清楚,同埋佢話口腔裡面條脷仔會疊住左,所以佢唔敢肯定話我知裂顎既成數有幾多...

另外囡囡而家既磅數都唔錯,胎水正常,佢話我順產應該無 ...

你有無叫醫生幫你照 3D? 廣華應該都有 3D, 我相信 3D 會比 2D 大機會睇到有無裂顎. 個醫生照 3D 時唔係好似影相咁睇個BB 正面, 反而係睇個顎個橫切面, 睇有無裂痕.

咁你諗唔諗住順產? 我應該會選開刀, 因為孖胎風險比較大.

別墅

我無問佢有無得照3d,不過睇完上次就無得由產前診斷科再跟luh, 要去番普通門診果邊check,果邊唔會check囡囡既唇顎,只會驗尿同量血壓,見醫生得1-2分鐘, 無得照u/s, 好求其!

你係咪係瑪麗生呀? 可以選開刀架? 我係廣華,政府無得揀,除非順產有問題先可以開刀,但你孖胎多數都係開刀,安全好多!

原帖由 dct2 於 09-5-23 21:01 發表

你有無叫醫生幫你照 3D? 廣華應該都有 3D, 我相信 3D 會比 2D 大機會睇到有無裂顎. 個醫生照 3D 時唔係好似影相咁睇個BB 正面, 反而係睇個顎個橫切面, 睇有無裂痕.

咁你諗唔諗住順產? 我應該會選開刀, 因為孖胎 ...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-23 22:35 發表
我無問佢有無得照3d,不過睇完上次就無得由產前診斷科再跟luh, 要去番普通門診果邊check,果邊唔會check囡囡既唇顎,只會驗尿同量血壓,見醫生得1-2分鐘, 無得照u/s, 好求其!

你係咪係瑪麗生呀? 可以選開刀架? ...

係呀, 我打算係瑪麗生. 政府通常係無得揀開刀定順產, 不過陀孖B就好似有得揀, 而且普遍D人都會揀開刀, 安全D. 我而家希望可以BB 37週後先出世, 大隻D, 可以快D做手術.

複式洋房

Hi befaith,

我個大仔3歲多, 都有單邊兔唇同裂顎. 我現在懷孕18週, 還未照有沒有這個問題.

大仔是在私家做手術, 個人覺得做得很好, 2次手術加埋約8萬元, 連醫生及醫院收費.

聽講你想在廣華做手術, 所以想講少少. 我之前到協會做義工, 剛好有2位家長帶同她們在廣華做手術的bb嚟, 她們是同一天做手術, 由同一個醫生, 只是前後的問題. 但做的真的很不理想, 不同的是第二個做手術的比第1個做手術的要好一點. 詳細情況你如有興趣可向協會查詢, 我還記得那天協會職員與那2對父母都討論了很久.

在政府做手術不好的地方, 就是你未必知道做手術的那位醫生是否真的有經驗. 所以如果真的可以的話, 我很建議你向協會/各方查詢清楚哪一位是比較有經驗的醫生, 向醫院要求.(其實我不知道是否能這麼做) 像剛剛有媽媽建議了某醫院的醫生名, 感覺就比較有保障.

如果經濟許可的話, 真的很值得拿這8萬多元為孩子一生的幸福買個保障(或者選擇其中一項在私家做). 因為你會揀選的私家, 應該真的是很有經驗的. 比如之前有人提過的林禮根醫生, 或者鄒鍚權醫生, 這都是協會當初建議給我們的. 聽說他們都是很好的醫生.

我大仔現在3歲多了, 他裂得很大, 連有經驗的醫生都說只是僅僅夠肉補得番. 但他現在一切都發展得很好, 說話方面雖然我們是用多點心思去訓練他, 但沒有想像中那麼困難.

我想養成孩子自信樂觀的性格最重要, 這樣日後遇到任何困難, 他自己都不會退縮. 不然就算是正常的小孩, 胖一點或者多點暗瘡也會自卑.

努力啊!

複式洋房

原帖由 Tree630 於 09-5-30 16:54 發表
Hi befaith,

我個大仔3歲多, 都有單邊兔唇同裂顎. 我現在懷孕18週, 還未照有沒有這個問題.

大仔是在私家做手術, 個人覺得做得很好, 2次手術加埋約8萬元, 連醫生及醫院收費.

聽講你想在廣華做手術, 所以想講少少 ...

Tree630,

多謝你意見, 我睇完之後, 本來諗住會係返瑪麗做, 而家會諗清楚, 聽多幾個醫生意見先. 我約左六月中見瑪麗醫生, 到時會聽下佢點講.

你說你仔仔手術做得好好, 係唔係鼻同唇都唔多覺有特別? 你話做左兩次, 即係一次唇一次顎? 介唔介意講係邊一位醫生幫你做?

謝謝.

複式洋房

hi dct2,

我大仔做了2次手術, 第一次是補唇, 3個月時做; 第二次是補顎, 9個月時做. 因為在私家做, 所以可以自己選時間, 而且bb夠磅又健康, 所以就能盡早做. 希望你的孩子沒有裂顎. :)

至於私家醫生, 我記得當時協會最多義工媽媽建議的是林禮根醫生及鄒鍚權醫生. 記得大家都說他們人很好, 很細心. 我們選了鄒鍚權醫生. 林禮根醫生原本是瑪麗的醫生, 現在出去自己執業, 搵佢做的話, 好像會在瑪麗做手術, 所以孩子要住院4-5天.

鄒醫生是在浸會醫院做手術, 我們上午做, 晚上11點就出院回家了. 我們對鄒醫生很有信心, 所以相信他, 沒有留院. 這樣我們可以輪流照顧孩子, 會輕鬆一點.

還有另外幾位當時也有聽過, 叫董文光醫生和馬芳蔭醫生. 但印象中問過價錢, 比較貴, 所以最後沒選.

我大仔的鼻子沒有什麼特別, 看起來也很順眼. 原本以為要用鼻托, 還擔心他會不會習慣, 後來沒有用, 也沒出現下塌的現象. 但是嘴唇(紅唇)有個地方有一點點腫, 之前有人以為他是摔到嘴. 如果你有興趣的話, 我不介意send d相給你看. 你可以pm你的email給我. 我有時回協會做義工都會帶d相給其他媽媽看.

我們都很滿意手術的結果, 但是我們已有心理準備, 以後可能會出現倒及齒的問題. 但是這必竟是很久以後的事了. 兔唇與裂顎雖然會帶給我們和孩子一個個難關, 但我們相信並不是不可逾越的. 比起很多其他人, 我們也是幸福的一群.

我大仔雖然有兔唇裂顎, 但他很堅強, 3個月已有15磅, 連麻醉師都說胖得找不到血管打針. 其實他是吃人奶的, 吃到一歲半, 雖然是用奶樽吃.

所以你要加油啊!! 你對孩子有信心, 對自己有信心, 孩子也會很堅強的, 會很健康地成長的!

原帖由 dct2 於 09-5-30 22:40 發表

Tree630,

多謝你意見, 我睇完之後, 本來諗住會係返瑪麗做, 而家會諗清楚, 聽多幾個醫生意見先. 我約左六月中見瑪麗醫生, 到時會聽下佢點講.

你說你仔仔手術做得好好, 係唔係鼻同唇都唔多覺有特別? 你話做左兩次 ...

複式洋房

原帖由 Tree630 於 09-5-31 15:01 發表
hi dct2,

我大仔做了2次手術, 第一次是補唇, 3個月時做; 第二次是補顎, 9個月時做. 因為在私家做, 所以可以自己選時間, 而且bb夠磅又健康, 所以就能盡早做. 希望你的孩子沒有裂顎. :)

至於私家醫生, 我記得當時協 ...

多謝你回覆, 我已經PM 你.

別墅

Hi Tree630,

多謝你的分享! 真的非常感謝! 我已pm我的電郵給你,謝謝!

另外我都會再向協會了解一下廣華果邊醫生事宜,希望得到佢地多d資料幫助, 因我仲有1個左右就生得了,所以都急急地去決定....Thanks again!

別墅

Hi Angelawoo,

Finally which hospital your son doing surgery finally? Kwang Wah or QE? Is it good ?

原帖由 angelawoo 於 09-5-9 20:18 發表
IT DEPENDS IF YOUR BB OPEN THE MOUTH OR NOT TO SEE THE CLEFT LIP? OR THE DIRECTION OF BB WHEN HAVING ULTRA-SOUND.

WHEN I SAW FROM 3D IN KWONG WAH HOSPITAL, WE CLEARLY KNOW LEFT SIDE WITHOUT SOME TEET ...

別墅

Hi Tree630,

咁你餵人奶係用泵泵出來,再用奶樽比bb飲嘛? 你大仔是否都要用協會既奶樽?

原帖由 Tree630 於 09-5-31 15:01 發表
hi dct2,

至於私家醫生, 我記得當時協 ...

複式洋房

我最初有用協會的奶樽, 好快就淨係用P型奶嘴, 套落CHU CHU的奶樽度. 其實阿仔最初係醫院用普通奶樽都食到, 不過P型奶樽就真係食得快D, 可能用力少D.
我係用AVENT奶泵泵出嚟, 再用奶樽餵.

我聽另一D家長講, 佢地做完補顎手術就轉用番普通奶樽喇, 等BB練習番吸啜的能力.

原帖由 befaith 於 09-6-3 11:58 發表
Hi Tree630,

咁你餵人奶係用泵泵出來,再用奶樽比bb飲嘛? 你大仔是否都要用協會既奶樽?

別墅

哦...我就係買左chu chu奶樽,咁我配P形奶咀咪得囉? 不過我都可能會買定1個協會既奶樽以備不時之需既, 謝謝!

原帖由 Tree630 於 09-6-3 13:28 發表
我最初有用協會的奶樽, 好快就淨係用P型奶嘴, 套落CHU CHU的奶樽度. 其實阿仔最初係醫院用普通奶樽都食到, 不過P型奶樽就真係食得快D, 可能用力少D.
我係用AVENT奶泵泵出嚟, 再用奶樽餵.

我聽另一D家長講, 佢地做 ...

複式洋房

協會個奶樽個特點係軟身的, 必要時可以按一按, ji d奶俾bb, 等佢可以食快d.

買定一個都好啊. 我亦有買協會個長奶嘴奶樽, 係做完手術用. 如果你唔想行幾次, 可以買埋. 但係由於個奶嘴太長(1條管咁), 一倒就漏晒d奶, 又軟lai lai咁, 我覺得唔好用. 我就只係用匙更或針筒. 有家長話試過將條管剪短, 會好用d.

原帖由 befaith 於 09-6-3 14:19 發表
哦...我就係買左chu chu奶樽,咁我配P形奶咀咪得囉? 不過我都可能會買定1個協會既奶樽以備不時之需既, 謝謝!

首頁
12345...11

尾頁

跳至