嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

引用:我仔仔(23個月)+都嚴重便秘了3個月,+睇左醫

原帖由 OnOn1126 於 12-07-04 發表
我仔仔(23個月) 都嚴重便秘了3個月, 睇左醫生照左腸, 沒有結構問題, 應該惡性循環, 依家3日用甘油放一次.

...
17個月,由佢6個月開始便秘到依家,照左超聲波,抽左血都話無事,依家同時食緊醫生開的益生菌同軟便藥,都係無改善,我依家好無助!

大宅

畀面勳章

回覆 lufang0117 的帖子

身同感受啊!我個囝4歲啦,也是試盡各盡方法,也是差不多一年了,都改善唔到啊

現在正試早上空腹飲蜜糖水,1日7杯水,食3啖飯飲1啖水,戒吃生泠野,多吃水果蔬菜,每日定時坐便便,食乳果糖,按摩肚仔,都係唔得。

複式洋房

去醫院照,從肛門注入顯影水之後照xray,醫生話好多便便,照完便便隨水慢慢屙出,醫生話硬便便淸咗應該會暢通,但都係唔得,唉!

大宅

畀面勳章

那小朋友是否需全身麻醉?這是否洗腸?醫生說如果係腸懒了,就要慢慢訓練!

男爵府

好媽媽勳章

有無試過米水? 我睇過嚴浩專欄, (紅)米水幫助便秘, 我試過白米水比我囡飲, 飲完好快有得痾

我囡係食固體開始便秘, 4日一次, 至最近呢2個月先好轉.... 2個月前開始, 嘗試幫佢set一個schedule 睇下得唔得, 每晚食完晚飯, 食生果, 去poopoo (邊按摩肚仔邊去), 沖涼..... 頭一兩天用貼紙做獎勵, 之後慢慢好轉..... 今個星期差不多日日有

複式洋房

Lufang0117, 我都感到無助,但唔可以放棄,你有冇隔幾日用甘油放?

不用麻醉,唔痛但喊死佢

複式洋房

jaysonmama 發表於 12-7-4 23:48
有無試過米水? 我睇過嚴浩專欄, (紅)米水幫助便秘, 我試過白米水比我囡飲, 飲完好快有得痾

我囡係食固體開 ...

複式洋房

依家都有在晚飯前飲白米水約兩湯匙,你囡囡飲多少?

男爵府

好媽媽勳章

OnOn1126 發表於 12-7-5 00:01
依家都有在晚飯前飲白米水約兩湯匙,你囡囡飲多少?

以前比細半杯佢飲, 現在無飲喇....
近呢個月我囡間中有食亞麻籽油(放落湯), 介紹話有排便作用... 但我覺得"習慣"都好重要, 現在我每晚都仍然邊幫佢按摩邊去

大宅

畀面勳章

回覆 jaysonmama 的帖子

謝謝你提供的意見,紅米水,明天要試試。我還給謄食纖維佢飲,希望慢慢有改善。
習慣真的很重要,要慢慢改善。各位jm加油啊!我之前都很沮喪的,試過大哭一場,因為實在擔心得很

大宅

畀面勳章

回覆 OnOn1126 的帖子

我都試過用甘油,但唔知點解唔work
我就係擔心最後一步係要去洗腸啊~

別墅

回覆:lufang0117 的帖子

樓主 , 我個女20個月大,呢兩個月有4次4-5日至便便, 睇過兩個醫生,第一個開咗甘油條及乳果糖,第二個醫生開咗瀉藥及乳果糖,用完真係痾咗好大舊, 之後兩至三天都有便便,我又係比西梅汁,大蕉香蕉,乳酪,莧菜,木瓜,米水開奶,麥皮,一日按摩兩次肚仔,飲水,重之咩嘢都試過,有d辦法用完得,但用多幾次又唔得,近呢兩星期重煩星期日(第四日)見佢谷便,痾唔到,肛門口有小小屎,我就用甘油水同佢通便,隔一日都有屎痾,然後到第五日又無便便,見佢谷便,痾唔到,肛門口有小小屎,我就用咗好少甘油水,因為我真係唔想用咁多呢d嘢,我驚佢會依賴甘油,同埋用咁多驚會影響佢條腸,到今日第三日都未便便,我都唔知點算好,好無助,我請願自己無便便好過佢無,我聽日帶佢去睇兒科腸胃科醫生,睇下咩嘢原因同埋有咩辦法,原來都有小朋友有呢個情形,我地如果有咩辦法work可以係度post

男爵府

好媽媽勳章

angrybusilver 發表於 12-7-5 00:25
回覆 OnOn1126 的帖子

我都試過用甘油,但唔知點解唔work
我個人覺得唔好依賴甘油去排便, 乳果糖我覺得無用, 我醫生都唔建議常用乳果糖, 洗腸又好似好大陣象, 始終要打螢光劑入身體.....

我以前睇過本書, 好似叫"父母係最好的醫生" (唔肯定係咪mouth:), 書中提到用紅棗&木耳打茸比BB食, 木耳有助腸蠕動..... 去書局睇下

禁止訪問

別墅

回覆:OnOn1126 的帖子

我想問照嘅時候可唔可比陪住佢,需要時間幾耐,價錢?我想問你個小朋友平時有無便意架?

別墅

回覆:angrybusilver 的帖子

你講得對,我地(媽媽)唔可以放棄,一定要諗辦法幫佢地,我地一齊加油!我想問你有無帶小朋友去睇醫生,醫生點講呀?

大宅

畀面勳章

回覆 bigbbyoyo 的帖子

中西醫都得睇過,次數多到唔記得

其實啊仔便秘主因係因一次傷風感冒睇佐個超無醫德既兒科,飲佐佢既藥水之後開始,之前佢一日一次,健康正常得很,我只怪自己信錯醫生

西醫說他應該是腸懶了,要從生活習慣入手,一日七杯水,蔬果2份,飲乳果糖。定時在便便,但全無用。
有建議用甘油

中醫,氣虛無力排便,三啖飯一啖水,大量飲水,飲中藥時試過去了很多出來,但排清後又係幾日無便便。

總之,有甚麼辦法講得出的,我都會去試~

複式洋房

可以比兒科腸胃科醫生資料我嗎? 我想去睇, THX
之前睇小兒外科去照腸

醫生話BB大腸谷屎太久, 可能鬆咗, 試2weeks 2days 用甘油放一次讓條腸空空自然收細有彈性,但都唔係好得。

佢依家第三日開始谷,但屙唔出,或者屙一小舊,所以要放,唔係又塞住

複式洋房

回覆:便秘左成一年都無改善!

我之前都有帶佢去睇腸胃科醫生,都係幫佢不到,好多方法都試過,但到依家都仲沒改善,各位媽咪的方法我都會去試,希望有方法幇到佢

複式洋房

引用:我想問照嘅時候可唔可比陪住佢,需要時間幾

原帖由 bigbbyoyo 於 12-07-05 發表
我想問照嘅時候可唔可比陪住佢,需要時間幾耐,價錢?我想問你個小朋友平時有無便意架?

...
你話照超聲波?

首頁
12345...10

尾頁

跳至