嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Hi, my son has cleft lip & palate too, he is now 5 months +. He has performed his first operation at PWH already.

If you all have any questions, pls free feel to contact me!

Let's add oil together!

別墅

Thanks for your sharing!! Hope your son will be get well soon after the operation.

Isn't the first operation doing between 3-4 months better? Or there's other reason?

原帖由 evachau50 於 09-3-27 19:24 發表
Hi, my son has cleft lip & palate too, he is now 5 months +. He has performed his first operation at PWH already.

If you all have any questions, pls free feel to contact me!

Let's add oil together! ...

男爵府

大家好~~~~
我大仔都有裂唇既,係單側,我都係陀住19週左右超到佢有咁既情況,當時都好難接受,都有考慮吾要,但得到老公,家人,醫生既支持,最後決定生佢出黎,因為佢只是一個外表既問題你就吾要佢,對佢實在太吾公平,同埋做手術可以補夠既就吾係問題,最緊要其他各方面都健健康康~~~

仔仔個半月時係威爾斯做左手術,這六日醫院生涯真係畢生難忘~~~轉眼現在仔仔四歲多,面上只有一條少少既疤痕,手術做得好成功,當時係李劍雄醫生幫我仔仔做~~~

而一年後我仲生埋細女,初初都好擔心有同一問題,好在一齊都順利健康,我女女都係七月B呀,開心又快樂~~~

如大家有問題可以隨時問我,THX

當時我都經常去協會到傾計或幫手呀,這裡真係幫到我們好多好多~~~~

大宅

Normally, the repair of lip will be done when bb reaches 3 months old.

My son's repair of lip was performed by Dr. Lee in PWH too. Dr. Lee & Dr. Chan are very good doctors. My son will has the repair of palate's operation in this coming Sep.

Yes, the days spending in PWH looking after the bb (after the operation) were tiring since there was no bed! But when u see bb getting better, all troubles will be forgotten. I felt that my bb was so called lucky after seeing all other bb in 小兒外科 ward since his problem only affected his 外觀 not the health.

I have joined 協會 too & met lots of parents & they really helpful.

複式洋房

hi, 各位mami, 我返嚟嘞.
befaith, 你幾好嗎, 好快仲有3個月bb就出世嘞. 係未廣華會一早講定bb幾時做手術架?
點解瑪麗唔係嘅

別墅

hello mehk!!

我呢排幾好呀! 眨下眼仰有3個月就生得,有d興奮! ^^

廣華果邊無講話幾時會做手術, 不過之前見左外科既醫生, 佢會係幫bb做手術既醫生黎既, 佢講解左d過程同情況係點, 話到bb出世先再睇下bb既情況, 才能決定何時做手術! 聽講bb一出世會送去另一個加護病房的, 個醫生都係話多數2-3個月會做, 只要bb唔發燒同飲到奶就ok. d姑娘就叫我當佢正常bb咁陀,食多d有營養既野,咁會對bb同我好d! 所以佢地都幾nice架! ^^

你呢?! 排到第2個期未呀?

原帖由 mehk 於 09-4-4 11:29 發表
hi, 各位mami, 我返嚟嘞.
befaith, 你幾好嗎, 好快仲有3個月bb就出世嘞. 係未廣華會一早講定bb幾時做手術架?
點解瑪麗唔係嘅

複式洋房

hi, befaith,
未呀,仲未收到電話,不過協會陳姑娘話好快架喎. 最耐嘅媽咪都係等咗兩個月, 所以我地估計可能今個月尾或者下個月中, 最遲應該5月尾, 希望快d啦, 因為bb做完就係"一條好漢"嘞. 到時就一天都光晒嘞!!
係呀, 姑娘講得無錯, 你當佢正常bb得架嘞, 其實佢又無咩唔正常丫, 係多咗條疤啫,同多咗d快樂咁啦,hehe.....你要加油呀, 做媽媽真係好偉大架.
呢排好多地方做bb野減價喎, 有精神叫先生帶你去行下, 睇下有咩平野同需要嘅用品,好買定嘞! 不過小心人多.

別墅

hi mehk,

有呀! 我地買野都買得7788喇! 不過走佬袋同我要用既野就仲未買,而家一路執bb野,一路好開心同bb講,覺得好warm. 而家成日感覺到佢郁好幸福! 希望佢平平安安出世啦!

而家都差唔多4月底喇, 希望你bb快d有期做手術同手術順利啦! ^^

呢排唔見LMCK留言, 不知是否太忙呢...

原帖由 mehk 於 09-4-11 14:18 發表
未呀,仲未收到電話,不過協會陳姑娘話好快架喎. 最耐嘅媽咪都係等咗兩個月, 所以我地估計可能今個月尾或者下個月中, 最遲應該5月尾, 希望快d啦, 因為bb做完就係"一條好漢"嘞. 到時就一天都光晒嘞!!
係 ...

複式洋房

我照到應該有 cleft lips, 但我唔知道會唔會有 cleft palate, 會唔會有可能 ultrasound 照到可以 confirm 到? 同埋可唔可以照到個程度有幾嚴重? 我果日照完之後聽到醫生講, 一時間呆哂, 都唔識得問. 之後返來睇左好多資料先明白有分 cleft lips 同 cleft palate. Cleft palate 個情況原來麻煩咁多...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-3-5 07:51 發表
多謝你既回覆呀! 我都係7月既媽媽,我就諗住係廣華生既,所以而家由廣華既醫生跟番,要到3月底先見外科醫生了解,我地仲未去香港兔唇協會了解呀! 不過上網睇過佢個網頁,知道d奶樽要用特別既,加上而家未睇到係咪淨係唇定 ...

你好, 我上個星期四 U/S 睇到, 呢幾日諗左好耐同埋睇左好多資料, 但我地個情況比較嚴重, 我係 twins, 醫生話一個肯定有, 另一個好大機會. 我好愕然, 因為個 twins 唔係 identical twins, 而我地家族又無人有呢個問題, 所以唔明點解會兩個都有, 而係大肚期間, 又無試過病, 食煙, 飲酒之類環境因素.
而家個心十五十六, 兩個兔唇我都有信心, 但兩個裂顎真係好難照顧到.

複式洋房

hi, 各位, 我係4月29號收到瑪麗電話通知做手術嘞, 我地30號入咗院, 呢幾日假期, 返屋企"度假". 仲有唔夠8個鐘, bb就做手術嘞. 呢3日唔知點解好似過得特別慢, 我已經開始用針筒餵佢飲奶嘞, 不過可能飲得唔暢快, 所以佢好唔like呀, 希望佢到時叻叻啦, 我已經準備好"應戰"嘞. 大家都要努力呀. 仲有呀, 呢期爆流感, 大家小心, 保重!

別墅

終於可以做手術真係好呀!! 你講得無錯, 係要開始作戰同應戰既時候, 希望bb乖乖飲到奶, 順利完成手術出院!! 加油!!

原帖由 mehk 於 09-5-4 00:33 發表
hi, 各位, 我係4月29號收到瑪麗電話通知做手術嘞, 我地30號入咗院, 呢幾日假期, 返屋企"度假". 仲有唔夠8個鐘, bb就做手術嘞. 呢3日唔知點解好似過得特別慢, 我已經開始用針筒餵佢飲奶嘞, 不過可能飲得唔暢快, 所 ...

別墅

你bb而家幾大週數? 其實照耐少少應該都睇到另一個是否都是兔唇, 不過可能twins無咁易照到!

咁照到肯定有既一個bb係單側裂唇定雙側? 以我所知cleft palate要到出世先可以肯定有定無, 因為我都問過醫生好多次可唔可以照到, 但佢都係話要出世先可以知道, 而家u/s照唔到....所以我地都預左佢有先, 咁有定心理準備會好好多!

照顧上真係有唔同架, 起碼餵奶上會用較多時間同精神!但比起其他大問題, 我覺得cleft lips/palate都唔算太嚴重! 我初初照到既時候都係呆左,唔識反應,離開診所之後先唔開心,好down..要用1-2個月settle心情, 因為我地作媽媽的都要堅強先可以撐落去,到佢出世後先真正"作戰"!

加上你陀既twins,你一定會更擔心,但想著有2個小生命係你的肚腹裡面,所以你都要加倍努力! 唔開心一段時間, 接著就要陀得開開心心喇! 唔係既話, 佢係你個肚裡面係知道架!

係呢, 你會係邊度生呀? 私家定政府? 如果係政府可以快d通知佢地幫你跟進喔! 有咩事就上黎搵我地傾下計, 了解下啦!

原帖由 dct2 於 09-5-2 22:44 發表

你好, 我上個星期四 U/S 睇到, 呢幾日諗左好耐同埋睇左好多資料, 但我地個情況比較嚴重, 我係 twins, 醫生話一個肯定有, 另一個好大機會. 我好愕然, 因為個 twins 唔係 identical twins, 而我地家族又無人有呢個 ...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-4 14:10 發表
你bb而家幾大週數? 其實照耐少少應該都睇到另一個是否都是兔唇, 不過可能twins無咁易照到!

咁照到肯定有既一個bb係單側裂唇定雙側? 以我所知cleft palate要到出世先可以肯定有定無, 因為我都問過醫生好多次可唔可 ...

你好, 多謝你的回覆. 我而家18週, 我星期四會去贊育再照多一次, 上一次係去私家做抽羊水, 咁岩照到.

個私家醫生話兩個都係單, 希望星期四可以睇得清楚D. 我睇D 人講話 3D 可能會照到有無裂顎, 你有無照過 3D?

我上個星期四照到, 呢個假期都好唔開心, 好難捱. 睇到你地咁正面去面對, 而家覺得有返D信心.

由於我係 twins, 所以一直都打算去瑪麗生. 我都唔知私家做好D定政府好 D, 我聽講好多以前政府係呢方面有經驗 D 醫生都出左去私家, 唔知係唔係真.

你地有無問過醫生有乜原因會有兔唇? 我同老公家族無人有兔唇, 但今次兩個BB同時都有兔唇, 好似巧合得好可怕, 好擔心我同老公 D 遺傳因子唔夾, 會有其他先天問題 check 唔到

男爵府

I am Angela. My son has cleft lip for left side and he is now 2 years old : )

We did nothing wrong and dun blame ourselves. My son looks well and he is a good kid.

Cleft lip and palate is small things in life, we still need to face many things like education, bad friends etc in their lives.

Keep in touch and email me, [email protected] or come to Association as I always go there.

PS, sorry I seldom check PM.
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

男爵府

: )
So glad to know your bb will have operation quickly. Email me [email protected] when you need any help or anything u want to share.

Sometimes I go with Association to visit Mum and bb when operation in hospital.

Life is easy! Take it easy!

原帖由 mehk 於 09-4-11 14:18 發表
係 ...
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

別墅

dct2,

我無照3D/4D,唔知會唔會照到! 你可以星期四問下醫生再決定係咪照3D,我好明白真係好想知道係咪palate都有事,因為好想做好心理準備,加上係twins,準備要double.

mehk個囡囡都係瑪麗做手術呀,不過我諗佢呢排要照顧囡囡都好忙,等佢忙完上黎forum 你再留言比佢問番瑪麗d野. 不過我之前係協會聽過話瑪麗個好有經驗既醫生出左去自己掛牌,但詳情我唔清楚,因為我將會係廣華生,所以都會比囡囡係廣華做手術,不過你可以問下mehk或者你可以打去協會問下,佢地都好肯幫手同解答你既問題架! 你有無協會既資料?!

我地都唔知點解bb會有呢個問題,我地兩夫婦都唔飲酒,食煙,遺傳方面,醫生話只會係好近親先會有遺傳,即係父母咁親先會有機會係遺傳...有d書就話懷孕初期唔夠營養都會可能係成因,但我都唔係咁唔夠營養姐,所以,我地只能夠相信醫學上既野,仍然有好多地方未係人可以掌握到...但我地都要加油,活好每個生命啦! ^^

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-4 23:40 發表
dct2,

我無照3D/4D,唔知會唔會照到! 你可以星期四問下醫生再決定係咪照3D,我好明白真係好想知道係咪palate都有事,因為好想做好心理準備,加上係twins,準備要double.

mehk個囡囡都係瑪麗做手術呀,不過我諗佢呢排要照 ...

我相信贊育照到之後都會俾協會資料我, 我會去聽左贊育醫生點講先.

我而家心情都好左D, 無再諗點解, 抽羊水 fast report 出左, 證實唔係唐B, 希望 full report 都係無事啦.

你係唔係第一胎呢? 你BB幾時出世呀? 祝你BB平平安安出世.

別墅

正確黎講係第2胎,不過第1胎係5-6week就流產左,無原因,所以今次好珍惜! ^^

bb囡會係7月中出世呀! 你呢?! 第1胎? 預產期幾時?

原帖由 dct2 於 09-5-5 22:16 發表

我相信贊育照到之後都會俾協會資料我, 我會去聽左贊育醫生點講先.

我而家心情都好左D, 無再諗點解, 抽羊水 fast report 出左, 證實唔係唐B, 希望 full report 都係無事啦.

你係唔係第一胎呢? 你BB幾時出世呀? ...

複式洋房

原帖由 befaith 於 09-5-5 23:39 發表
正確黎講係第2胎,不過第1胎係5-6week就流產左,無原因,所以今次好珍惜! ^^

bb囡會係7月中出世呀! 你呢?! 第1胎? 預產期幾時?

係第一胎, 預產期十月頭, 但孖胎通常都會早, 預計都係九月中應該會出世.

今日去贊育照, 個醫生照左好耐, 都睇到兩個BB都係有兔唇, 兩個都係單邊, 一左一右. 不過程度可能唔係太嚴重, 因為佢話唔認真睇都唔係咁易見到, 同埋佢睇到BB兩個鼻孔, 所以佢相信唔係完全裂唇. 由於我兩個BB 同時都有兔唇, 比較罕有, 佢都好贊成我去抽羊水, 睇下基因上有無其他問題. 而佢亦安排左兩個星期後出左 full report 之後照 3D, 睇下見唔見到有無裂顎.

首頁
12345...11

尾頁

跳至