嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 ddbmama 於 10-10-7 16:44 發表
大家好! 近來身體好嗎? 大家要一齊努力啊!

之前報紙話联合醫院 http://hk.news.yahoo.com/article/100910/18/k5eq.html

有个新technique 醫治兔唇裂顎bb 大家有冇聽過??有冇人試過响联合醫??效果如何?? 就算唔响联 ...

ddbmama, 你好嗎? 你BB快要出世了嗎?
個新 technique 英文叫 NAM, full name 我唔太清楚, 有一個外國 forum關於兔唇, 佢地都經常有討論. 以我理解, NAM 通常係俾D有裂顎, 而且比較寬的BB用, 希望係做補唇或顎手術之前, 可以靠個塑型器將個裂縫拉近一些.

你可以去呢個 forum 睇下:
http://community.babycenter.com/groups/a56125/cleft_lipcleft_palate

其他媽媽好嗎? 我 BB 一歲啦, 而家佢地開始學行.

複式洋房

塑型器 (NAM)

HIHI! 多謝妳的回覆, 咁有冇媽媽幫BB用過呢个塑型器??
有冇响联合醫院FOLLOW UP過?效果如何??廖鑑榮醫生做手術好嗎??

原帖由 dct2 於 10-10-10 08:46 發表

ddbmama, 你好嗎? 你BB快要出世了嗎?
個新 technique 英文叫 NAM, full name 我唔太清楚, 有一個外國 forum關於兔唇, 佢地都經常有討論. 以我理解, NAM 通常係俾D有裂顎, 而且比較寬的BB用, 希望係做補唇或顎手術 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ddbmama 於 10-10-12 17:08 發表
HIHI! 多謝妳的回覆, 咁有冇媽媽幫BB用過呢个塑型器??
有冇响联合醫院FOLLOW UP過?效果如何??廖鑑榮醫生做手術好嗎??

hi, 你bb幾時出世呀?

我細仔出世前後我都聯絡過聯合話想帶bb比佢地睇, 再試下個塑型器(當時未決定比林醫生做手術), 之後有姑娘回覆過一次, 佢地又好似懶懶閒咁, 比我地的印象唔係咁好, 唔似瑪麗醫院咁, 大住肚都肯見我地先, 當時姑娘話廖醫生已經唔再出手做手術, 所以我地最終都無再搵聯合.

我仔當時都有試用瑪麗的牙托, 佢地話可以方便bb食奶, 又可以將條隙拉埋d, 咁做手術的效果會靚好多, 但我仔就抗拒得好緊要, 帶左反而唔肯食奶, 最後用左一個星期就無再用, 因為林醫生都覺得幫助唔大. 但我在瑪麗見過一個bb帶住鼻托, 因我唔知係咩, 所以好奇下問左個家長, 佢話係鼻托, 在瑪麗做完補唇手術就開始帶, 而佢話bb之前都有用牙托, 我見佢的bb又真係做得好靚囉, 所以我覺得不妨一試, 好似我咁, 仔仔因為太抗拒先唔用的. 當時如果佢肯用, 我諗我都會繼續用的.
,

複式洋房

如果係用係顎個位,好似台灣之前都有用緊,我之前上網睇裂顎嘅資料,去過台灣D網站睇過介紹,不過唔知係未呢個名呢

大宅

hi Dear mommies,

My daughter has suffered cleft palate. She is now only 1 month old. I'm finding information about whether to let her to do it in 私家 or 政府.

Currently, we are going to 聯合醫院 for all the check ups. Did anyone know who will do the surgery for 裂顎手術. Are the doctors experienced??

Secondly, if we decide to do it by private doctors, will 政府醫院 still follow up the case?

THks for ur info!

複式洋房

原帖由 godbaby 於 11-2-22 18:49 發表
hi Dear mommies,

My daughter has suffered cleft palate. She is now only 1 month old. I'm finding information about whether to let her to do it in 私家 or 政府.

Currently, we are going to 聯合醫院 f ...

我相信未到做手術的一天, 政府醫院都不能告訴你誰會做手術. 我不清楚聯合醫院的情況, 不能給你關於它的意見.

我的bb是在瑪麗醫院出世的, 之後的補唇手術找私家醫生, 但瑪麗現在仍會定期跟進 bb 的情況.

你有兔唇協會的電話嗎? 打去和他們傾傾, 他們些是兔唇bb的媽媽, 可以在手術方面給你意見.

複式洋房

大家好!好不幸上個星期六照4D時發現左個BB左邊有兔唇, 星期一去左照多次結構,證實有,約0.45cm. 果幾日心情簡直晴天霹靂,因為我已經27weeks, 之前照過結構同普通超聲波都睇唔到,因為次次個BB只手仔都姐住左.我下星期二約左廣華見產前診斷,打算見完先去協會了解多d資料.另外,想問下大家如果找林醫生做手術,而家洗唔洗見左佢先定BB出世後先去見?知唔知林醫生update手術費係幾錢?仲有我想知0.45cm算唔算嚴重?

民房

係到好想分享一下經驗, 希望可以幫到其他人, 我個仔10年出世, 出世時冇發現問題, 係一次佢傷風既時候俾健康院check到佢有裂顎, 當時真係晴天霹靂, 跟住就開始到處搜查有關資料, 包括有關做手術等事項, 我地去聯合睇, 佢地一路都會跟進, 最後都多得之前係到post出來既網友提供既資料, 我地去左搵林禮根醫生, 真係好多謝林醫生, 手術大概個多小時, 好順利, 亞仔都個多月後都已康復8, 9成. 依家做完手術差唔多10個月有多, 亞仔說話, 各方面都理想, 所以好感謝林醫生. 最重要, 協會都提供了不少資訊, 佢地都好熱心幫忙, 所以, 唔好太擔心.

首頁

尾頁

跳至