嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+viva4ever+於+13-07-07+發表

子爵府

annachak 發表於 13-7-7 00:10
係豆奶,但都要睇返bb致敏原係咩,唔一定個個bb一樣,但我囡囡好明顯對牛奶蛋白敏感

...
要做測試先知是否牛奶蛋白敏感嗎?
Thx

大宅

回覆:HangMami 的帖子

我冇做,不過轉豆奶後,試轉返牛奶就爆,所以知

子爵府

annachak 發表於 13-7-7 15:03
我冇做,不過轉豆奶後,試轉返牛奶就爆,所以知
我都想幫阿b轉,請問你轉邊隻豆奶?Thx!

大宅

嬰兒濕疹系冇得斷尾,直到兩歲前會冇事,用葯膏只會治標,而且有d含類固淳會拿薄皮膚,見好即刻收手,吾好再查,其實用花士令就得,日日查,密密查,會起保濕作用,又吾傷皮膚,我仔二月起有,重嚴重過你个bb,十月已冇事,皮膚依家好到成日比人話佢似女仔tim

大宅

引用:Quote:原帖由+gabbymak+於+13-06-14+發表你

原帖由 viva4ever 於 13-07-04 發表
我都想買比個仔試下,我見淘寶有呀,信得過嗎
http://item.taobao.com/item.htm?id=14369156593
買黎試下啦,我女一差唔多想起想起時我先搽,搽佐第日塊面就白白淨喇,我買佐咁耐都係搽過三次咋,唔到忍唔住的程度我絕對無搽,反正去睇醫生都係開d有抗生素成份的藥膏,呢隻大陸bb好多人用過。

大宅

回覆:bb嚴重濕疹 無人明白(有相慎入)

我差唔多全人奶喂bb,本身自己皮膚超差,bb似埋我,我咁大個人一出汗就即刻有汗疹就知啦,不過後來就一直keep清淡飲食,bb面仔咩都唔搽,會有幫助,bb搽藍色m牌面霜同sebx,搽佐反而會起紅點。

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+viva4ever+於+13-07-04+發表

大宅

回覆:Shirleyloveyou 的帖子

我用開個蘆薈啫喱,我女出世用到衣家,全天然好好用,你需要pm我免費寄個試用俾你,你覺得好先自己去買,見到都心痛

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由+tracy668899+於+13-07-03+發

原帖由 跳跳虎 於 13-07-04 發表
我家姐囡囡係兩隻一齊用的,一舊番梘可以用到3-4個月左右,而cream都可以用到好耐。佢哋好多時cream做特價 ...
你好,我終於試左啦,但sales姐姐見我仔濕疹都幾多,佢介紹我用一樽樽海鹽,用左2個星期,效果真係吾錯呀,吾痕同好補濕又滑,sales話死海海鹽係含豐富礦物質,希望keep得到,而家買二送一,我覺得ok,一d都吾貴!多謝你既介紹!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+跳跳虎+於+13-07-04+發表我家

原帖由 tracy668899 於 13-07-26 發表
你好,我終於試左啦,但sales姐姐見我仔濕疹都幾多,佢介紹我用一樽樽海鹽,用左2個星期,效果真係吾錯呀, ...
死海海鹽真係好正好好用,又夠滋潤有改善就好了介紹到好野幫到你小朋友我好開心希望你小朋友快些遠離濕疹

洋房

回覆 Shirleyloveyou 的帖子

試下用(蠟梅油)係藥房買$15我個仔前幾日出水豆都係買呢支用,幾好幾有效
說明左好多野都可以擦,你可以上網查下,有好多功效

大宅

回覆 Shirleyloveyou 的帖子

我非常明白.....
我個仔都係由2個月開始有....之後仲要勁嚴重, 出水, 結焦, 仲有陣腥臭味!
仲要比我99話我陀佢個陣唔知食d咩, 因為我餵人奶, 佢仲要話我d 奶有問題....
個陣又係冇覺好瞓, 仲要返工, 勁辛苦, 又心痛!
最終去到6個月同佢去左急症, 住左兩, 三晚! 簡直心力交碎~
醫院教用10:1(10份水份霜 + 1份類固醇)濕裹, 出院個陣就明顯好左好多!! 不過濕疹都係會會返黎!
所以一嚴重我就會用呢個方法! 同埋醫院會比期你返去覆診! 直到去到8個月, 由原本一星期一兩次減到2星期一兩次! 10個月大就唔駛再濕裹!
如果你想知多d, 可以pm 我, 我可以send 相比你睇....絕對比你嚴重! 不過你睇我仔依家張相....^^ 唔係斷尾......係control 得好好!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+跳跳虎+於+13-07-04+發表我家

原帖由 tracy668899 於 13-07-26 發表
你好,我終於試左啦,但sales姐姐見我仔濕疹都幾多,佢介紹我用一樽樽海鹽,用左2個星期,效果真係吾錯呀, ...
Please pm thanks

別墅

引用:回覆+Catmama812+的帖子楊醫生真係好好,雖

原帖由 claudiamother 於 13-07-07 發表
回覆 Catmama812 的帖子

楊醫生真係好好,雖然人人都講西醫醫濕疹只係治標唔治本,但唔係個個都可以頂得住 ...
非常認同,我仔由滿月開始就踏入惡夢;去街都是去看医生;我每晚陪他睡幫他r. 從來冇一晚好睡。直至他差不多兩歲找到楊医生資料;可在他返n班前变返白滑。第一次睇他是教我們在家做濕裹。一星期明顯冇左損同紅。第一次诊金加藥膏冲谅絲襪衫褲等合共二千多。好似好貴;但其實比起之前睇不同医生及中医還平呢!但我覺得最緊要有效果。宜家佢差不多三歲,旁人看不出他有濕疹的。雖不能说好返晒,但可以話控制到。我與他都可以好好瞓。

大宅

引用:我用開個蘆薈啫喱,我女出世用到衣家,全天

原帖由 kwan_tomato 於 13-07-19 發表
我用開個蘆薈啫喱,我女出世用到衣家,全天然好好用,你需要pm我免費寄個試用俾你,你覺得好先自己去買,見 ...
可以介紹你用開既蘆薈啫喱俾我嗎?我屋企人都有嚴重既面部濕疹,吾該晒,

別墅

回覆:tracy668899 的帖子

你好呀,請問用左呢隻海鹽梘後濕疹有無翻發,半夜同出汗時會痕嗎?if ok,我都想比仔仔試下
Thx

公爵府

回覆:Arna 的帖子

已經好番了,多謝你喔!

公爵府

回覆:Arna 的帖子

已經好番了,多謝你喔!

首頁

尾頁

跳至