母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有媽咪能够做到既返工賺錢,又能給BB喂全人奶?

想出來找工作幫補一下家計,但又怕給不了BB喂全人奶,好煩!

大宅

Re: 有沒有媽咪能够做到既返工賺錢,又能給BB喂全人奶?

放心啦,呢度好多奶媽都係咁架,咩野行業都有,只要你有恒心去泵奶比bb,絶對係可以的,我地個個都係返工就set時間泵奶,係屋企就埋身餵。

你只要安排bb每日食嘅次數同量,因應而分配泵奶時間表就可以。

男爵府

點解唔得啫?! 呢度好多奶媽都要返工架, 有啲要飛, 有啲返 shift, 無問題喎! 只要你有恒心, 一定做得到. 有咩問題可以隨時上黎問下啦.

大宅

Re: 有沒有媽咪能

Yes. You can do it if you wanted to do.

洋房

泵出來的奶拿回家再喂BB,會不會不够新鮮呢?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

份工配合到泵奶就ok架喇。我初時都擔心,但返咗兩個禮拜都(touchwood) so far so good

有雪櫃同fridge-to-go就掂,唔怕唔新鮮
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

返工唔pump都得架

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

點唔新鮮法,都好過奶粉多多倍啦!

我地要返工,只好要bb食雪奶,even成兩個月嘅冰奶,但係都可以好明顯咁見到bb係真係好健康架,touchwood,我個女出世到而家都冇病過,只係睇過一次醫生,都係因為比蚊咬,佢自己啐到紅晒又腫,而且又係眼角敏感位置先去睇咋!

大宅

奶粉都係用一年前的牛奶做, 邊個新鮮呀
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

吓~用一年前的牛奶做
fwc 寫道:
奶粉都係用一年前的牛奶做, 邊個新鮮呀

洋房

點様做得到返工吾泵都得?

大宅

就是唔泵, 放工才回家泵囉

未食固體前(5.5個月前)
晚上7:00回家可泵到12-13安士
早上6:45再泵到4-6安士

複式洋房

In my experience, only the first few months are the hardest time.:-(

I expressed milk before I went to work. Express again during lunch hour. (In washroom, disgusting enough?) In fact, I covered the toilet bowl and then used wet wipe with alcohol to sterilize my hands. Afterwork I expressed milk at once and before bed. As long as I had enough soup and rest, (My son was trained to sleep all night long w/o asking for milk since he was about 8 ~ 10 weeks old.) maintaining milk supply is not difficult.

When my son was 4 months old. He could start eating congee, he did not need as much milk as b4. I did not express milk during lunch hour, just squeeze some milk out from my breast so as to keep stimulation and milk supply. My son had never had milk powder before he was 10 months old. See? It is really possible.

Don't worry! Just remember mother's milk is the best.

Rarama

大宅

我返shift,還要開夜,BB一樣可以全人奶,只要一有時間就埋身餵,奶量就可以保持.我BB7個月大,都是全人奶,不用補奶粉,仲有多請埋家姐食

複式洋房

我都係返shift兼經常OT,我bb而家10個月仲係全人奶ga~只要公司有雪櫃,自己有保凍袋,再加上無限既恆心和唔怕醜既精神(全公司既人都知我要pump奶ga~)就得ga啦~

複式洋房

我個b5個幾月,都係全人奶,佢重要唔肯用奶樽,我返工時唯有叫工人用杯仔慢慢餵,我放工返屋企就係咁密密俾佢食,都好辛苦,我阿爸重怪我要堅持餵人奶,搞到bb咁難揍,但為咗bb健康,乜都值得
公司係會有啲人用奇怪眼光看你,不過我覺得係佢地老土啫,我唔會介意俾人知道我要泵奶

大宅

Unguway 寫道:
我個b5個幾月,都係全人奶,佢重要唔肯用奶樽,我返工時唯有叫工人用杯仔慢慢餵,我放工返屋企就係咁密密俾佢食,都好辛苦,我阿爸重怪我要堅持餵人奶,搞到bb咁難揍,但為咗bb健康,乜都值得
公司係會有啲人用奇怪眼光看你,不過我覺得係佢地老土啫,我唔會介意俾人知道我要泵奶

唔肯用奶樽, 又要返工, 好辛苦, 都餵到5個月, 叻叻喎 :wink:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊