嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 雙妹嘜有類固醇--死啦, 我個女查左兩年有多!

Elastigirl :
我今日打電話去衛生署Pharmaceutical Service 問過雙妹嘜係唔係有類固醇, 佢話佢地都答唔到.話唔知喎???

男爵府

好媽媽勳章

我頭先打電話去廣生堂(雙妹嘜的生產商)問左佢地, 佢地話雙妹嘜係不含藥性, 當然無類固醇咁話. 係唔係呢?但係我個同事個老公係醫生, 佢又話有. 而家我都唔知究竟佢有無啦. ?-( ?-(

大宅

我個大仔細個時都係用雙妹嘜, 因為以前媽咪話呢只 cream 幾好, 所以比個大仔用左差唔多都有成年幾, 之後就轉左用 seba. 但 so far 我個大仔又冇咩嘢 wor. 塊面仲又白又滑, 所以我諗唔使太擔心
該用戶已被刪除

洋房

類固醇的影響, 輕微的主要是會令皮膚變薄, 以至微絲血管外露。嚴重的會令副腎(腎上腺素生產的地方)的生長受地壓抑, 最後可能影響到很多很多的內分泌賀爾蒙, 常見的如小朋友的生長受壓抑而致體高比一般同年齡為矮小。
不過上述嚴重的情況發生機會是比較罕見的, 不必過份擔心, 通常在長期使用強力的類固醇才會這樣。

如果bb真的患上濕疹, 我就會建議試用一些非類固醇藥膏(如Protopic), 不過2歲以下的小朋友是不建議用的。
要注意的是這些非類固醇藥膏的效能發揮, 是會慢一點, 要3-4天才可以。

洋房

我沒有買過或用過雙妹嘜, 所以我沒有idea雙妹嘜是什麼。

我只是從網頁

http://www.ksh.com.hk/main_ch.htm

尋找什麼是雙妹嘜, 發覺原來以雙妹嘜為品牌的產品有很多, 我不知從何入手。

我嘗試查查雙妹嘜雪花膏, 發覺以下的成份:

http://www.ksh.com.hk/en/new/face.asp

Ingredients: Purified Water, Stearic Acid, Glyceryl, Mineral Oil, Glycerin, Propylene Glycol, Aloe Extract, Isopropyl Lanolate, Propyl Paraben, Stearyl Alcohol, Methyl Paraben, DMDMH, Potassium Hydroxide, Fragrance Of Essential Oils.

從上述所見, 應該沒有類固醇成份 (如果你所指的"雙妹嘜"是"雙妹嘜雪花膏"), 可以放心用。 :lol:

大宅

Elastigirl,

我曾經問過註冊護士(這位護士亦問過皮膚科醫生), 佢話雙妹嘜雪花膏只是以化粧品註冊(這個在香港的監管較為鬆)而非藥物註冊, 所以包裝上的成份註明是不會列明所有, 而他們以前的雪花膏就是被查出含有少量類固醇而被要求回收,因此,我亦對廣生堂在Website上的資料有保留, 當然我亦不敢說他們的資料不正確, 只是我不會買其products罷了.

洋房

感謝你的資料, 事實上 I have no idea on 雙妹嘜雪花膏???
手上的資料與其成份註明, 也只是在Website看到, 如果覺得有懷疑的話, 最好不用, 反正滋潤皮膚的product多的是. This is a soft approach.

However, according to my knowledge, manufacturers do not have a choice to 以化粧品註冊or以藥物註冊, otherwise, it will be 天下大亂. Any product contains西藥成份, must以藥物註冊 and steroid is definitely belongs to 西藥成份. So by law, you can accuse 雙妹嘜 and bring the case to court. This is a hard approach. :-x

男爵府

好媽媽勳章

tpy & elastigirl:
多謝你們的資料.我都知道滋潤皮膚的product多的是, 但係就係唔知點解, 我個女搽d咩塊面都唔見效, 唯獨雙妹嘜就掂.其實我都覺得佢的效用神奇到真係不得不懷疑佢.況且都有好多人咁講.

elastigirl:
咩protopic唔係會致癌咩???

首頁

尾頁

跳至