醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無留意有些老人家身上會有種"老人味", 點解?

因為我奶奶都有這種味, 逢週日我個仔(兩歲)都會去佢度食午飯繼而午睡, 回家接返黎發覺亞仔D衫會有佢這隻味, 我覺得好難聞, 但老公話無野, 可能果個係佢亞媽. 你地知唔知道點解會有種味?

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 你地有無留意有些老人家身上會有種"老人味", 點解?

唔洗怕既...呢d只係老人家長年都用同一種氣味既野...例如佢地搽既藥油...甚至用黎洗衫既野...都會因為多年日積月累...令佢地身上都有果d野既殘留味... :mrgreen:

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 你地有無留意有些老人家身上會有種"老人味", 點解?

其實唔係咩"老人味" , 我覺得係因為老人家通常唔方做日日沖涼/洗頭/洗衫, 所以有陣up味。

不過, 呢方面可以諒解, 因為老人家手腳慢,郁動唔方便, 如果有特別留意的話, 所謂有"老人味"的長者, 多數沒有家人照顧的。

複式洋房

係呀, 我嫲嫲在生時都有陣老人除架, 佢地係咁架. d老人家平日好鍾意擦各式各樣既藥油架, 成日都左擦擦右又擦, 溝溝埋埋日積月累下就成為一種獨特的老人香水la.
我有時係公司擦少少白花油, d同事好鬼衰架, 話我擦阿婆香水. :-( :-(

伯爵府

Yes, old people like to put all types of oil that makes the smell.
sagloria 寫道:
係呀, 我嫲嫲在生時都有陣老人除架, 佢地係咁架. d老人家平日好鍾意擦各式各樣既藥油架, 成日都左擦擦右又擦, 溝溝埋埋日積月累下就成為一種獨特的老人香水la.
我有時係公司擦少少白花油, d同事好鬼衰架, 話我擦阿婆香水. :-( :-(

男爵府

AGREE!!! 我都覺得有時 d 老人家會有陣"老人味", 有 d 仲好難頂添 :tongue: 不過好好彩, 我家 & 老公家都暫時未發現有咁o既情形, 我估可能佢o地未夠老, 即未夠班

大宅

Nan_nan,

I see. 不過, 奶奶佢地係屬於手腳靈活既人, 所以應該可以日日沖涼, 奶奶既係UP味, 但老爺直情係臭味! 算啦, 無計啦, 唔通出聲問佢地係咩味黎咩, 找死咩!

Tungtung

大宅

我都覺得有d 老人家陣味... 好難聞
不過我公公冇呢陣味架bor...
我都覺得如果係up 味就係佢哋冇乜沖涼所以有呢種味

複式洋房

我 62 有, 99 仲未有, 因為bb 日頭係佢地照顧, 有時返到去都嗅到, 以前啲人講, 啲細佬唔好咁 痴老人, 因為老人會吸晒啲陽氣 係咪真呢

大宅

我相信奶奶佢地日日都有沖涼, 但可能d衫好耐先洗一次, 變左沖完涼又著返d dirty clothes, 所以才會有臭味吧!

複式洋房

細個嗰陣時同伯婆瞓埋一張床 :-| 勁大味(佢好肥&好老)
到咗同老公嘅亞嫲住
:-| 聞唔到(佢好廋&同樣好老) :- 咁肥廋同"老人味"有冇關係

複式洋房

到咗同老公嘅亞嫲住
:-| 聞唔到(佢好廋&同樣好老) :- 咁肥廋同"老人味"有冇關係

複式洋房

到咗同老公嘅亞嫲住

別墅

i think the 老人味 is from skin problem

洛威拿BB等有心人收養 :adore:

大宅

i think the 老人味 is from their digestive problem, 佢地都常有口氣的

禁止訪問

男爵府

既然都日日沖涼, 但點解 d 衫要好耐先換一次而唔次次換? 計落點都係沖涼麻煩過換衫 la, 唔明

tungtung131 寫道:
我相信奶奶佢地日日都有沖涼, 但可能d衫好耐先洗一次, 變左沖完涼又著返d dirty clothes, 所以才會有臭味吧!

男爵府

臭味? 唔係掛 老人味都還可以, 臭味真係好難頂 ga wor 如果真係咁, 我諗為o左你o地大家o既關係好 d, 你要同佢臭味相投先得

tungtung131 寫道:
奶奶既係UP味, 但老爺直情係臭味! 算啦, 無計啦, 唔通出聲問佢地係咩味黎咩, 找死咩!

Tungtung

大宅

如果老人家注重衛生,應該唔會有味,佢地多數唔會日日洗頭,就算有少少味都無可厚非,我最怕好似呢幾日d天氣咁,又濕又熱,但好多人重

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

老人家新陳代謝比較慢, 所以身上梗有 d 味. 有 d 老人家可能洗澡都求求其其, 水用多 d 又吾捨得, 洗衣液用多 d 又吾捨得. 搞到 d 衫褲..........酸、縮、爛、臭.

首頁

尾頁

跳至