家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇人買過中國人壽海外高端CEO醫療保險?

保費好平,但唔知萬一要 claim, 難唔難 claim?

attach1_sign/tmp/phpWGEPKp
attach2_sign/tmp/phphsAlsv
attach3_sign/tmp/phpedUV9A
attach4_sign/tmp/phpVK6ARG
attach5_sign/tmp/phpQ98mzM
attach6_sign/tmp/phpbxJghS
attach7_sign/tmp/phpcDIgZX
attach8_sign/tmp/phpfZamH3

複式洋房

點解想買呢間?純粹因為保費?

男爵府

cheungmeimei 發表於 22-9-19 10:14
點解想買呢間?純粹因為保費?

一來:因為我要嘅嘢都寫全數賠償
二來:保費平

唯一考慮嘅係:
佢寫全數賠,但到 claim 時會唔會唔賠?

洋房

只可以話針無兩頭利嘅

伯爵府

BO_NG 發表於 22-9-17 18:27

其實間間都有機會claim唔到/唔多,有啲魔鬼細節,或者將來唔知點演繹,當中保險公司都會轉policy。不過我偏向搵返大路嗰啲公司。最近都有考慮自己現成保險方向, agent介紹咗一隻,立下眼保費跟你呢個(以年齡睇)差唔多,墊底費低啲啲,基本全保。詳情未了解清楚。不過另外一考慮係每年加幅唔知有幾大。

複式洋房

回覆樓主:

睇了整個親子王國,x通多人讚好,但早前東張西望報導有疑似植物人不能賠,有戒心,BupXX都多人讚,那FWX, 國X, 永X又如何?謝謝

大宅

BO_NG 發表於 22-9-19 11:02
一來:因為我要嘅嘢都寫全數賠償
二來:保費平

全部高端都係全數賠償,墊底費高,小事就幫唔到,視乎需要!
建議比較多幾間,搵個幫得手既agent 幫到你claim。

伯爵府

BQL 發表於 22-11-3 19:51
建議比較多幾間,搵個幫得手既agent 幫到你cl ...

其實幫得手嘅agent,係咪可以將啲賠償金額同公司死咬翻生?

珍珠宮

BQL 發表於 22-11-3 19:51
建議比較多幾間,搵個幫得手既agent 幫到你cl ...

買高端係想保大鑊嘢,例如 Cancer,所以我揀5萬墊底費的,保費平好多。以我自己的保單為例,5萬墊底費的保單,今年保費$4582,如果係0墊底費的,保費係$12939,足足貴$8000多!

計過只要供頭5年,就已經慳返5萬。所以大家買保單時,都要識計數,我就建議唔好買0墊底費的,條數計落好蝕。

大宅

MissMaMa 發表於 22-11-5 07:30

買高端係想保大鑊嘢,例如 Cancer,所以我揀5萬墊底費的, ...

聽日講要另外買份平的醫療,於是兩份互補不足,呢個做法啱吾啱?

珍珠宮

stephanielaw 發表於 22-11-5 08:14
聽日講要另外買份平的醫療,於是兩份互補不足,呢個做法啱吾啱?

視乎自己需要吧,唔買亦ok。
我本身有份傳統醫保,20幾年前買落,但好多野都落後,追唔到而家嘅水平。我之前入院做個小手術,都 claim唔足,自己仲要比$3000 我覺得保障唔夠,所以先買份高端補足返。

之前份醫療保險,扣埋稅$5000一年,我照keep,計過兩份保險加埋,都平過0墊底費的高端,所以就有呢個組合 。份高端可以有步行數折扣,如果一年有250日行夠1萬步,有8折。

計埋折扣,兩份單大約9千,都算可接受範圍。
attach0/tmp/php2tqee7
attach1/tmp/phpiHEvni

大宅

MissMaMa 發表於 22-11-5 08:33

視乎自己需要吧,唔買亦ok。

謝謝妳的回覆,很詳細

我都會參考你個做法,高端的墊底費高d,另加一份平醫療

高端嗰份幾好喎,有健康步數折扣,係咪BXB?

珍珠宮

stephanielaw 發表於 22-11-5 09:23
謝謝妳的回覆,很詳細

我都會參考你個做法,高端的墊底費高d, ...

我呢份係AXA買。而家好多保險公司都有保費步行嘅優惠,中X都好正呀,我有份可扣稅年金,可以步行儲分好多野換: 超市券,按摩頸枕,運動手錶。。。我行多2個月就可以換到隻Garmin
attach0/tmp/phpS80h5X

大宅

MissMaMa 發表於 22-11-5 09:39
我呢份係AXA買。而家好多保險公司都有保費步行嘅優惠,中X都好正呀,我有份可扣稅年金,可以步行儲分好多 ...

中x份扣稅年金,咁正
中x香港定係邊間?

供五年後,最快幾多年可以攞返個本?

珍珠宮

stephanielaw 發表於 22-11-5 10:23
中x份扣稅年金,咁正
中x香港定係邊間?

中銀。我供5年,第6年就可以拎返,一共拎10年。如果幾年後我仲未提早退休,我會供另一份,每年只需比2萬幾,就有另一份年金扣稅。

大宅

MissMaMa 發表於 22-11-5 10:40
中銀。我供5年,第6年就可以拎返,一共拎10年。如果幾年後我仲未提早退休,我會供另一份,每年只需比2萬幾 ...

謝謝妳詳盡的回覆

子爵府

MissMaMa 發表於 22-11-5 10:40
中銀。我供5年,第6年就可以拎返,一共拎10年。如果幾年後我仲未提早退休,我會供另一份,每年只需比2萬幾 ...

供5年,第6年可拎幾多?
一共拎10年?
請指教

珍珠宮

sandypink 發表於 22-11-6 00:42
供5年,第6年可拎幾多?
一共拎10年?
請指教

如果以保證息率計,第6年起,每年至少可取回$37020(不過睇返份年結,每年息率比保證息率高,預計到時可取回多於$37020),一共拎10年。

假設第6年取回$37020的話,我只需每年補返$22980重新做另一份年金,咁又可以扣1萬蚊稅,咁都唔錯。

換言之,如果先後買2份年金來扣稅,條數係咁計:
第1-10年總供款:$414900(成本)
第1-10年可扣稅:$102000 (收益)
第11-20年年金總收入:$555300 (收益)

全期淨賺取 $242389

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-17 18:27

樓主唔好意思,傾傾下傾咗年金,少少離題,請見諒

大宅

MissMaMa 發表於 22-11-6 07:11

如果以保證息率計,第6年起,每年至少可取回$37020(不過 ...

嘩,好利害,真係好吸引呀喎

首頁

尾頁

跳至