醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

慢性蕁麻診持續四個月未能治療,食抗敏感藥可控制,一停藥就出,試過睇中醫,發得重勁,除全身痕,重口腫面腫,最後都係忍唔食抗敏感藥,雖然食抗敏感藥可控制,但要長期吃藥,始終都擔心有副作用,好困擾,請問有否過來人可分享如何痊愈?

子爵府

iuiuma 發表於 21-7-23 11:12
慢性蕁麻診持續四個月未能治療,食抗敏感藥可控制,一停藥就出,試過睇中醫,發得重勁,除全身痕,重口腫面 ...

轉第二個中醫,可能呢個中醫開啲藥唔夾你。我曾經都好似你咁,出咗好耐(兩年多),要戒口,牛,鴨之類唔食得,蛋盡量少食。

別墅

chunheilo 發表於 21-7-24 23:55
轉第二個中醫,可能呢個中醫開啲藥唔夾你。我曾經都好似你咁,出咗好耐(兩年多),要戒口,牛,鴨之類唔 ...

請問是否keep住食抗敏感藥?

子爵府

iuiuma 發表於 21-7-25 00:22
請問是否keep住食抗敏感藥?

係,我係中西兩邊睇

男爵府

iuiuma 發表於 21-7-23 11:12
慢性蕁麻診持續四個月未能治療,食抗敏感藥可控制,一停藥就出,試過睇中醫,發得重勁,除全身痕,重口腫面 ...
請問你有沒有打Covid針?我也有慢性蕁麻病,但係只是腫面,一個月3至4次,自己會自動消失,已經好多年,食了敏感丸也二年了,也沒有斷尾。現在担心打針會面腫。

別墅

heiB 發表於 21-9-21 12:45
請問你有沒有打Covid針?我也有慢性蕁麻病,但係只是腫面,一個月3至4次,自己會自動消失,已經好多年, ...

已完成兩劑復必泰,打完兩劑後,並沒有任何副作用

男爵府

chunheilo 發表於 21-7-24 23:55
轉第二個中醫,可能呢個中醫開啲藥唔夾你。我曾經都好似你咁,出咗好耐(兩年多),要戒口,牛,鴨之類唔 ...

你搵邊一個中醫? 蕁麻疹已經出了四年

別墅

如果你係女可以去檢查下甲狀腺指數,
我之前就係起尋麻疹起到好痕,後來發覺甲狀腺指數唔正常,甲亢,後尾食藥指數控制後就冇左尋麻疹!

洋房

我有個姨姨都係咁, 食左成十年藥, 後尾佢睇左個中醫就唔洗再食, 你有冇興趣? 我幫你問下佢

男爵府

回覆 小馮 的帖子

有冇想過用中藥煲水洗和擦中藥藥膏?

我之前用護膚品濕疹, 也看過中環的貴價醫生,中醫,都不太見效, 後來朋友介紹了支中藥藥膏和中藥粉煲水洗臉,因為說是祖傳秘方, 所以是中藥粉。 現在用了第一個療程8天, 已經差不多好了90%, 希望再用一個療程可以完全好。

他家也有藥膏可以治蕁麻疹。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至