網購天地

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上年7月明明已去深圳搞左實名, 交晒香港身份證和回鄉卡
但尋日突然收到短信, 話我未辦理實名, 要我7月3日前去廣州辦理, 否則會停機....

請問有無人有類似情況?

1. 7月3日前我無辦法去到廣州辦實名, 如真的停機的話, 我七月尾或八月才去補辦可以嗎? (如一旦停機就不可以開通的話, 我就不浪費時間和車費上去了)

2. 請問廣州中移動門市星期六和日有開嗎? 一般營業時間由幾點到幾點?

3. 可辦理實名的地方有哪些?

我從未試過上廣州, 好擔心, 十五十六上唔上去辦實名......

大宅

回覆樓主:

1. 停號後90內實名,八月去到廣州實名冇問題

2. 一般星期六,日都開,最穩陣就係上番官網check 營業時間

3. 要去中國移動廣州溝通100營業廳,邊間方便睇你坐乜交通工具

如果擔心唔識上廣州的話,不如轉用深圳既電話卡吧,始終上一次廣州,車費要百幾二百,又預你大半日時間,轉番張深圳卡,6-12蚊月費,再唔係,直接香港開一卡兩號plan算。當然,值唔值得上廣州一轉,自己考慮。

phoenixM    發表於 17-6-28 23:08

男爵府

phoenixM 發表於 17-6-28 20:41
我上年7月明明已去深圳搞左實名, 交晒香港身份證和回鄉卡
但尋日突然收到短信, 話我未辦理實名, 要我7月3日 ...

我同你一樣,明明上年去咗深圳攪實名,但琴日收到sms話要上廣州再做,15/16上唔上廣州好
最驚今次整完出年又唔知玩乜又要再上過,淨係深圳去廣州,搭一程火車都成舊水,來回又要預兩三個鐘
深圳來回廣州來回都兩舊水,如果要一年一次,真係俾月費好過,唔好嘥我時間

有無jm去完廣州實名就無再有任何嘢要攪,係咪真係無手尾架啦?

複式洋房

toronto929 發表於 17-6-28 21:28
我同你一樣,明明上年去咗深圳攪實名,但琴日收到sms話要上廣州再做,15/16上唔上廣州好
最驚今次整完出年 ...

其實係深圳搭火車上去好快,來回三個鐘多d,我1點幾係hk出發8點前返到屋企。係車費來回200有d貴,上去實名完快樂使用中,暫時冇問題。
建議如果係深圳搭火車坐一等座,個環境靜好多同舒服好多。

大宅

toronto929 發表於 17-6-28 21:28
最驚今次整完出年 ...

只可以咁講,另外兩間電信商實名一直只可歸屬地做,係中移動俾異地實名,重要分實名登記同身份確認,宜家收緊要歸屬地身份確認,的確玩死唔少人,我有同事舊年上去廣州,但因為諗住實名方便深圳可補卡而冇做身份確認,上個月被停機,結果要上多一次。 理論上做身份確認響實名制上已做到最足,但移動成日搬龍門,唔知會玩乜又要做小明。

但如果係早期用開的話,其實呢四五年都冇乜手續要返大陸辦過。

仲有係,實名完,即上移動app check 清楚身份認証係咪 已審核,之前上深圳實名的係寫住已登記

我的從化卡早已廣州確認身份,至今仍正正常常。

大宅

gemellikaren 發表於 17-6-28 21:40
其實係深圳搭火車上去好快,來回三個鐘多d,我1點幾係hk出發8點前返到屋企。係車費來回200有d貴,上去實名 ...

坐一二等冇乜所謂,差二十蚊,至緊要有位坐,所以我只去自助售票機買飛,二等見冇位assign 就即轉一等

禁止訪問

開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

開大陸電話卡,唔用從化卡,邊張最好 http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=19986185
現在大陸開電話卡户口,一定要買從化卡嗎? http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=18811331

禁止訪問

開心吸收勳章

回覆樓主

大宅

lulu1234567890 發表於 17-6-28 22:13
好驚要單人匹馬上廣州

唔駛驚,遲早都中,驚上廣州的話,建議你棄卡,換番張深圳卡或者香港一卡兩號上台。無謂因為張卡俾自己壓力

子爵府

收唔到短訊,但登入10086網頁,
睇個人資料顯示為

用户状态:停机

請問是否90日內,仍是可以實名認證?
我打算1/7上去,請問1/7會開門吧?

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

lulu1234567890 發表於 17-6-28 22:21
慘個電話number巳比銀行

換過新手機號碼後,去銀行櫃位話改手號碼就得了,一般五至十分鐘攪掂
大陸冇帶number 過台,換手機號碼成日都有,銀行職員做到慣晒

禁止訪問

開心吸收勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jkswoo 發表於 17-6-28 22:27
換過新手機號碼後,去銀行櫃位話改手號碼就得了,一般五至十分鐘攪掂
大陸冇帶number 過台,換手機號碼成 ...
吓, 乜唔係只係補交身份證明即可, 會改埋電話號碼的!?

伯爵府

msms0117 發表於 17-6-28 22:12
開大陸電話卡,唔用從化卡,邊張最好 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19986185 ...
多謝你的分享, 但由於我要大陸電話號碼的目的, 最主要係收短信(不上網, 不通話)
所以唔想要每月扣月費的電話卡

伯爵府

gemellikaren 發表於 17-6-28 21:40
其實係深圳搭火車上去好快,來回三個鐘多d,我1點幾係hk出發8點前返到屋企。係車費來回200有d貴,上去實名 ...
謝謝你的資料, 但我連去邊度買火車飛/直通車飛都唔識, 又驚傻更更周圍揾好危險....

大宅

phoenixM 發表於 17-6-28 22:55
吓, 乜唔係只係補交身份證明即可, 會改埋電話號碼的!?

電話卡去廣州實名身份確認,換左電話卡,即係換埋電話號碼,咁就要去銀行改番登記手機號碼,你之前有用手機綁定既服務如支付寶,微信等,都應該改番綁新手機號碼

大宅

phoenixM 發表於 17-6-28 23:03
謝謝你的資料, 但我連去邊度買火車飛/直通車飛都唔識, 又驚傻更更周圍揾好危險....
...

其實廣州宜家都好方便,火車站一出就可以坐地鐵,之前好多廣州實名既post 都係去d 近火車站或地鐵站既營業廳實名可以參考,裝定個地圖app download 定地圖落黎,跟住行唔難,問題只在時間同車費

坐直通車,最方便簡單,去中旅社就可以買到來回飛,但一來一回車費要400咁濟。

羅湖坐動車返廣州,出關後一直行就見售票處同車站。

翡翠宮

phoenixM 發表於 17-6-28 23:03
...

無自由行旅遊經驗?去廣州唔係好難……順便行下食下都唔錯,廣州話比深圳流行。

首頁
12345...19

尾頁

跳至