網購天地

跳至

首頁
12345...23

尾頁

別墅

已經買了一盞岩鹽燈, 好有效.
打算買第二盞, 但我同唔同店舖傾過, 資料有 D 唔同, 想問大家邊個先正確?

有關岩鹽燈o既有效範圍, 其實係 only 按照重量去計, 定係表面積都有影響?

因為我放 office 的, 但始終唔係自己屋企, 盡量想慳位 D + 有效範圍大 D.

店舖 A: 容器款式 (例如玻璃) o既岩鹽燈, 由於內裡放的岩鹽係石頭 size, 跟同樣的自然型 (山型) 岩鹽燈比較, 表面積反而大好多, 所以同樣重量, 反而有效範圍更加大.

店舖 A: 容器款式 vs 自然型 (山型) 的有效範圍係一樣計法, 按重量計, 唔使理表面積. 自然型的效果更好.

Anyone please?

大宅

回覆:my411 的帖子

Up

男爵府

引用:+本帖最後由+my411+於+15-9-17+23:59+編輯+

原帖由 my411 於 15-09-17 發表

已經買了一盞岩鹽燈, 好有效.
有咩用?

別墅

回覆 joeypong 的帖子

我係哮喘, 仲有慢性支氣管炎 (COPD),用了一晚已見改善,睡眠質素大大提升,清到好多痰.未用之前,我每晚都醒幾次,每次醒都咳15-30分鐘 (甚至更耐) 先可以再睡.用後,我每晚只醒一次,醒完好快再睡著.我亦聞到空氣清新了.

下列呢兩個網頁最詳盡......
Reference 1: http://www.twwiki.com/wiki/%E9%B9%BD%E6%99%B6%E7%87%88

我主要用於:

裝修污染:
對於剛進行了裝修或添置了新傢具的房間,擺放鹽燈,可以幫助凈化室內空氣,減少空氣中的刺激性氣味。配合食用喜馬拉雅光明鹽對人體進行排毒凈化,可幫助住戶抵抗裝修污染對人體健康的傷害(如白血病等)。

針對過敏患者:
水晶鹽燈可以幫助減少你的過敏源、殺菌,並且改善周遭空氣品質、維持離子環境的平衡等。

飼養寵物家庭:
飼養寵物的家庭,在室內擺放水晶鹽燈,不僅可以清新空氣,去除空氣中的騷臭味,還可以減少空氣中的過敏源、殺蟎、殺菌。

針對修養期病患:  
當你從病中復原的時候,水晶鹽燈可以幫助你感覺放鬆,穩定的離子環境和空氣會減少您的不適感。

辦公桌和電腦使用者:
長時間使用電腦的人,我們建議您在辦公桌的一角使用水晶鹽燈,因為鹽燈可以有效減少您的疲勞,制止電磁波對周遭環境的污染。橘紅、淡黃、乳白,不同的顏色對人體有不同的生理、心理治療作用,它發出被稱為「舒曼波」的頻率,能有效緩解眼鏡疲勞,讓眼鏡倍感舒適。

Reference 2: http://www.winwinwyse.com/%E5%95%8F%E8%88%87%E7%AD%94.html

韓國建築資材研究院遠紅外線應用評價所於2002年10月7日作出如下實驗:
將二個裝滿煙塵的密閉空盒,其中一盒放入喜馬拉雅山的結晶能量鹽燈,開燈經過40分鐘後,請看圖二右邊的盒內扔充滿煙塵,但是左邊的盒內,在喜馬拉雅山結晶鹽燈負離子的運作下,幾乎已經沒有煙塵。(網頁有對照圖片)

男爵府

引用:回覆+joeypong+的帖子呢兩個網頁最詳盡:ht

原帖由 my411 於 15-09-18 發表

呢兩個網頁最詳盡:http://www.twwiki.com/wiki/%E9%B9%BD%E6%99%B6%E7%87%88
咁你邊間買,可以俾link嗎?要長開的?

別墅

前個星期,我哮喘 & 慢性支氣管炎,病到出唔到街,網上搵到香港有間網店,我 whatsapp 聯絡叫佢按我喜好提供實圖俾我揀,佢用幾小時幫我揀了 2 個,最後我買 10 磅重的自然型,我果個似水滴,我好喜歡.

Cypress (香港西營盤 - 上去之前最好預約):
http://www.cypress-natural.com/index.php?main_page=index&cPath=82&zenid=818c240314bc760cdade8d027287387e

我都搵到一些淘寶店,主要比較其中 2-4 間,其中兩間傾緊,但兩間意見唔同,唔知邊個可信 D

公爵府

2024年龍年勳章

第一次聽,又長智識了

333s    發表於 15-9-19 09:36

男爵府

引用:回覆+joeypong+的帖子前個星期,我哮喘+&+

前個星期,我哮喘 & 慢性支氣管炎,病到出唔到街,網上搵到香港有間網店,我 whatsa ...
和淘寶價錢好大分別,但淘寶的又唔知真定假....

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有興趣呀!

別墅

我 research 過, 暫時未有假貨.
其實分別係佢俾咩級數 / 質素o既岩鹽你.

好 D o既淘寶店會 filter 走一些比較差的, 又或者佢清走表面污濁的東西之後先賣, 再量的話會比佢入貨時輕身, 所以有良心o既賣家會多呢一個步驟.

比較唔講究o既賣家就純粹賣件貨俾客, 而未必有 QC 過.

男爵府

引用:回覆+joeypong+的帖子我+research+過,+暫時

我 research 過, 暫時未有假貨.
睇哂資料,咁我直覺覺得(冇研究)應該根據重量(如果成舊石係堅的)去決定效果,因為能量係由內散發出來,純粹個人感覺。你睇緊淘寶邊間?我較喜歡玻璃瓶裝住一堆嘅款式,raw啲

別墅

店舖 A 勸我揀大號玻璃款.而店舖 B 推薦我揀自然型.

我 Page 1 講的店舖 A 係小米, 店舖 B 係 玉之成. 兩間唔同意見, 今早店舖 B 再講 "自然形状的盐量大, 接触面积也大, 净化效果好, 而且耐用, 结实, 安全性也高". 但店舖 A 講: "盐灯释放负离子是看盐块表面积的,同样的重量,容器型的比整块的有效果,玻璃的作用范围就大呀.特大号 (送香港) 太远了,特大号破损率高不安全".

兩店講 "大號圓形冰花玻璃款" 的作用範圍都差好遠:
店舖 A:中号冰花玻璃15平米以下,大号30平米
店舖 B:大号8平米左右

Shop A: 小米家居飾品
本來考慮買大陸叫 "14斤" 自然型 (香港計係 7公斤 = 15.4磅)
实图选灯:12斤以上盐灯支持实图选灯。说出您的要求,按要求选好后给您拍照确认,得到您的确认才发货。
http://world.taobao.com/item/410 ... 378384315.18.2dZyYx

Shop B: 玉之成
有實圖選燈 (貴 D), 也有唔揀的 (唔揀即係貨未到手, 都唔知咩樣, 但你可以留言描述你喜好, 佢盡量配合):
http://world.taobao.com/item/424 ... 7495.34.t56XC8&

Shop C: 海吉納進口鹽商城
http://world.taobao.com/item/169 ... 103380875.43.8PYE57

另有很多不同種類的鹽產品
https://hocina.world.taobao.com/ ... 1%CE%B5%C6%A1%F9#bd

pigcho    發表於 16-3-1 08:45

別墅

eBay 的建議似乎比較中肯:

http://www.ebay.com/gds/Himalaya ... 000000725009/g.html

White Salt Lamps can be very beautiful. Unfortunately, they are also very brittle. So fragile that the slightest shock can shatter them, much like glass.
We have seen Red Salt Lamps sold as a highly prized, rare commodity... Unfortunately, many buyers have been disappointed upon receiving these "treasures". Often a dark red salt lamp will emit very little light, regardless of the wattage of the bulb used...
Pink and Peach Salt Lamps offer the optimum combination of beauty, light and durability. A large range of shades are available, all of which are very beautiful...

...Unfortunately, once you exceed about 20 pounds, the thickness and clarity of the salt often prevents a uniform, fully lit rock....

Salt lamps emit negative ions. It is one of the therapeutic qualities for which they are valued. We won't get into the science of negative ions and the claims made about them here. Suffice it to say, the amount of ions emitted by a lamp varies in direct proportion to the exposed surface area of the salt lamp: the larger the surface area; the greater the output of negative ions. Negative ion output drops off dramatically within a few feet of the lamp regardless of its size and ion output. As a result, if it is ionization you are looking for, you may prefer to have more salt lamps placed throughout a room rather than one excessively large one.

http://www.ebay.com/gds/Himalaya ... 000176778628/g.html

On the same note, the salt crystal lamps are also known to have a limit in their healing properties. You have to be within the lamps reach in order to receive the benefits of the salt lamp. That is why it's recommended to purchase several salt lamps and have them spread across your home rather than having a huge one in the middle of the house...
我係放在床邊的, 主要係睡覺時吸收到它的好處 (daytime 多數都返工用唔到, 我淘寶買的, 打算放在 office), 睇完之後, 想買多一盞細的 (方便調位), 在家中用電腦, 就放在旁邊.

別墅

因為岩鹽燈在潮濕環境會潮解 / 溶化, 所以在下雨天 / 潮濕日子 / 潮濕環境, 就最好長開.

而家秋季唔算太潮濕, 我有時出街都會熄燈幾小時, 返屋企冇事.

不過賣家都係建議 24 小時長開, 因為電費唔算貴, 如果唔開, 賣家建議係用密實袋封住, 以免它吸收水份之後溶 D 鹽水出來.

另外, 淘寶店o既電源線可以 tune 光暗, 香港店舖見到o既電源線只有開關功能. 我會 prefer 有得調光暗的, 如果有出香港插頭就 perfect. 

別墅

回覆:my411 的帖子

我都認同岩鹽燈比我想像中效果理想(我用減裝修味),但不敢淘燈(怕安全及運送打爛)所以選擇了淘岩鹽回來diy,效果好好!

別墅

回覆 ifefe 的帖子

多謝分享! 我對裝修的甲醛 & VOC 等等都會敏感.

按照你經驗, 同樣重量的山型 (自然型) vs DIY (其實玻璃款都可以 DIY, 我有考慮過, 另外搵店舖訂製亞克力燈罩, 要求佢開孔, 咁就唔怕運送時破碎), 有效範圍係一樣, 定係邊種明顯有效得多? 我仍然好奇, Shop A 同 Shop B 哪個講法比較 make sense.

我去 Amazon 見到有人哮喘比我嚴重 / 更多年, 用後有幫助, 所以先買來試, 我仲買埋 salt inhaler 每天都隨身帶住用, salt lamp & salt inhaler 我都冇失望.

另外, 我有朋友 & 她朋友, 幫襯 Shop B (玉之成), 佢o既燈今日到香港, 我等緊收相睇下質素. 我想實圖選燈, 可能幫襯 Shop A (小米) 買山型, 可能幫襯 Shop B 買石自己 DIY. 仍未決定到......

DIY 方法, 呢間講得唔錯:http://world.taobao.com/item/16260795242.htm?spm=a312a.7700825.1997196601.4.aa5adi

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你好有研究

333s    發表於 15-9-19 09:37

伯爵府

另外,運費會吾會好貴?

大宅

15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第三回

my411 發表於 15-9-18 10:21

前個星期,我哮喘 & 慢性支氣管炎,病到出唔到街,網上搵到香港有間網店,我 whatsa ...

太有用既資料啦!
我最近都煩惱緊氣管問題
呢期晚晚如果唔噴藥 (哮喘), 半夜就會訓訓下紥醒
但實在唔想噴咁多藥

等我又研究一下岩鹽燈先
但係淘既又真係怕唔知店主係咪良心店主.....

買番嚟 DIY 都好喎~~~

別墅

aminafy 發表於 15-9-18 14:41
樓主你好有研究
我冇用西藥好多年了.病得多自己辛苦,所以自己要學多 D,參考外國的其他另類方法 & 成功例子.

333s    發表於 15-9-19 09:37

首頁
12345...23

尾頁

跳至