0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:人奶梗係好但奶粉唔係咁可怕吧?!

totally agree with u! 我覺得餵奶粉好好!

複式洋房

回覆:貪靚小公主 的帖子

我覺得人奶最大好處就係bb 一定唔會過肥,同埋(可能)之後食固體容易d(因為長期訓練餓就要揾食)
同埋太辛苦媽媽减肥容易d
同埋省每月差不多成千蚊奶粉

但係餵人奶代價大人人都知,都不見得個bb一定會變超人。最緊要母子開心,量力而為就ok

複式洋房

呢個post 真好!我都係冇奶水所以餵唔到!
而家盡量每餐泵得幾多得幾多(得30ml 到)!起初都好內疚,但睇到你地嘅留言就釋懷!因為我知道我都係為BB 好!餵奶粉都可以係好媽媽!只要照顧得佢好就ok !

只要小朋友開開心心,健健康康就好!

大宅

我自己本身好想餵人奶,奈何生呀仔的時候發燒,我同bb都要食抗生素,BBC仲要去加護病房,根本就冇得餵,應該話係唔敢餵!!!!結果呀仔食慣左奶粉,俾佢埋過一次身,啜左兩啖就唔啜囉!!!!

好在我老公怕我辛苦,都主張我餵人奶,冇壓力真係爭好遠架!各位奶粉媽,加油呀!!!!!

禁止訪問

別墅

我本來都想餵人奶,但醫院姑娘,身邊人奶媽朋友成日俾大壓力我,突然有一日奶量急速下跌,最後餵左唔夠一個月決定餵番奶粉。
其實我真係唔明,餵奶粉有咩問題,成日講到餵奶粉就好似死罪咁
同埋班人奶媽真係太極端啦,之前係個母乳fb group到見到,有個人奶媽話佢去一間育嬰室埋身,見到有媽媽餵奶粉,佢話覺得奶嬲,覺得粉媽唔應該係入面。

哈哈,我覺得好好笑,育嬰室擺到明就係俾有需要既人架啦,有粉媽入去餵奶亦好正常,大佬呀,宜家係育嬰室,無寫住係餵人奶室呀 班人奶媽真係覺得自己大晒,要全世界遷就佢地,真係

大宅

KeekeeNg 發表於 14-7-24 16:03
我都發覺好多人奶媽好偏激,有d仲去影埋d餵緊bb時嘅相,然後post埋上fb.露了上下左右半球

...
同感!!!有時見到fb人奶page d奶媽post自己埋身果D餵奶相,真係覺得好核突!!但呢D相一定有好多奶媽like覺得好sweet咁,其實我一直都覺得埋身餵有一個問題,我自己果個係囝囝,我見D人餵到2歲都仲埋身餵緊,我真係唔想見到自己個囝到2歲都仲啜緊自己nipple...同埋10個有10個奶媽都話BB會一邊啜,另一隻手就會玩媽媽另一邊nipple,有d bb得閒無事又會走去扯媽媽件衫同個bra,我見過有個奶媽仲話唔比BB囡玩佢個nipple,BB竟然日日自己玩自己個nipple,我真係好驚....

男爵府

我都舒發下先~
我一開頭都諗住餵人奶,但係生bb既時候發燒,bb係加護住左7日,開頭一生完,唔埋傷口痛,都會落去比佢啜幫手上奶。
因為成日都覺得自己無用,做咩生生下發燒,攪到個仔要打抗生素,所以想比最好既野佢,就係人奶既抗體。返到屋企,日啜夜啜,啜左成個鐘,放口就喊喊喊。呀媽話呀b唔飽,叫補粉,我唔聽,同佢嘈過。
人奶係好,但都要考慮係唔係真係夠bb食,d奶有無力!偏偏我係一個窮媽媽
搞到自己好大壓力又辛苦。
諗深一層,呀b連飽都唔飽,學咩人講健康?
唔飽又點會訓得好?訓唔好又點會長肉?
所以,依家會補奶粉,坐緊月,會補粉前比佢啜,自己又會泵,有幾多比幾多,自己唔洗咁大壓力,又可以訓多d!
多謝老公支持,開頭呀b成日喊,都比我堅持餵人奶唔補粉,重同佢既親戚講,叫佢地唔好加把口。到我壓力太大,要補粉,佢又支持我!
身邊有個了解自己既人好好!
有個了解自己既人,又有個可愛小朋友,有咩好強求呢?
食粉都可以好健康,做媽媽既,當然會比最好既bb,所以粉媽媽比信心自己。粉唔會輸,自己都係食粉大,都係牛高馬大!
加油呀!媽媽們~

大宅

d健康院提倡餵母乳, 搞到講大話避開佢地, 講真bb成日扭食,埋身又唔知bb食左幾多而唔飽, 扭喊補奶粉又要估估下, 泵出嚟比佢即食我先知佢食幾多先飽, 當健康院話呢d係擠奶,建議埋身餵完用嚟補比佢。埋身餵佢唔飽 成朝bb都瞓唔到餐好覺又何必

大宅

回覆 zornia 的帖子

我全奶粉,bb剛出生,不肯吮,唯有泵出來和補奶粉...坐月時超累,又情緒低落...受不la...就全餵奶粉,不然我頂不到。現我要工作,公司無地方泵,工作又忙,我不搞人奶la...

男爵府

引用:d健康院提倡餵母乳,+搞到講大話避開佢地,

原帖由 zornia 於 14-08-27 發表
d健康院提倡餵母乳, 搞到講大話避開佢地, 講真bb成日扭食,埋身又唔知bb食左幾多而唔飽, 扭喊補奶粉又要 ...
就算唔洗返工都要做家務煮飯
邊咁多時間埋身

首頁

尾頁

跳至