0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

引用:您加油呀!我BB兩個月,近幾日都係朝9晚6咁

原帖由 ch02lmtj 於 15-08-25 發表
您加油呀!我BB兩個月,近幾日都係朝9晚6咁喊,一樣係除左食奶同抱住唔喊。今日開始我試下用包被同奶嘴,好 ...
呢兩個法宝一出世已經用, 所以無咩效. 反而想買大條紗巾做包被, 扎緊啲又唔熱

大宅

引用:加油呀!我宜家坐緊月,一日24小時基本上都

原帖由 Angel玲 於 15-08-25 發表
加油呀!我宜家坐緊月,一日24小時基本上都係我自己湊,食飯自己洗碗,前兩日個B唔食奶,一食就嘔,同成日 ...
我都係自己坐月濕手濕腳咁捱過咗. 我反而唔多介意自己照顧自己坐月, 但最頂唔順就係要處理BB哭鬧.

如果餵人奶仲辛苦呀, 我就係想舒服啲所以一早就選擇咗餵奶粉. 你好叻女!

大宅

引用:加油呀,滿左兩個月,真係會好好多,會識得

原帖由 MRSMOKNG 於 15-08-25 發表
加油呀,滿左兩個月,真係會好好多,會識得自己玩玩具。 宜加係好辛苦,同多d朋友傾計啦,帶下bb行街啦,有 ...
試過開床鈴, mp3音樂, 公仔, 搖椅, 坐BB車, 孭帶..樣樣都唔理, 照喊. 唯獨抱佢落街即刻收聲. 呢期又熱又翳焗空氣污染指數又高, 真係好難日間抱佢出街. (我有想過長期响lobby抱住佢瞓. )

好多人講按摩, 我覺得好難實行, 因為BB除了食奶就係喊, 喊時撐手撐腳發晒忟, 唔知可以點按!

大宅

引用:可以試下類似Boba Wrap即係一條布做既揹帶

原帖由 Irenerene 於 15-08-25 發表
可以試下類似Boba Wrap即係一條布做既揹帶,你可以上網查下呀!我b一揹住就好有安住感,好快訓著!加埋出街 ...
我有類似呢種孭帶, 但我唔多識用, 唔知點樣可以一個人放BB入去, 好似好唔穩陣咁. 有無 you tube教用?

別墅

引用:Quote:原帖由+Irenerene+於+15-08-25+發表

原帖由 MUF 於 15-08-26 發表
我有類似呢種孭帶, 但我唔多識用, 唔知點樣可以一個人放BB入去, 好似好唔穩陣咁. 有無 you tube教用?

...
有呀!你上去打佢個名黎搵呀!我都係睇住片學,綁得多就熟了!

大宅

引用:Quote:原帖由 ch02lmtj 於 15-08-25 發表您

原帖由 Mibibi 於 15-08-25 發表
其實好多時一個安撫奶咀就可以解決初生嬰兒成日哭的問題,偏偏好多媽媽寧願用盡方法辛苦自己辛苦bb都唔肯比 ...
係呀, 未滿月已經用緊奶咀, 不過只適用於食飽奶後氹BB瞓. 如果扭計好忟時, 比奶咀都唔要, 吐返出來!

別墅

回覆:我支持唔到喇, 我行唔到落去

我bb都係咁,我試過晒所有辦法,用包被,放音樂,玩具鈴,同佢傾計,唱歌…… 狠心有得佢喊就試過一次,但建議你千其唔好,咁會令佢更冇安全感,對佢性格有影響。
我bb今日啱啱三個月,我只可以話係一個過程,我試過令佢唔好喊而抱咗佢成晚,由12點抱到天光67點,人都顛!但唔知點解,佢呢個禮拜自己瞓,唔再扭計,乖咗好多!
你要加油呀!呢啲日子好快會過去,怕你第時回想番,唔捨得bb而家呢個階段添

大宅

努力!支持你!

別墅

回覆:MUF 的帖子

人奶同奶粉兩溝

大宅

回覆 MUF 的帖子

我個女開頭坐BB 車都喊架.
係慢慢試, 試多D 佢識周圍望先無事.
慢慢黎啦, 俾D 信心你自己同你個女啦.
放落揹帶喊, 咁落到街, 慢慢行下, 俾佢望多D,
KEEP 住同佢傾偈, 會改善到嗎?
唔洗怕 BB 喊, 只要唔係肚餓/ 濕片/安全的問題,
少少喊係無事既, 放鬆 D .
你放鬆心情都會對BB 好有幫助架.
因為你係佢最親既人, 加油 !!!

珍珠宮

大翻小小識玩玩具,會容易好多,如果要抱,試下訓住抱,或者買個搖籃

男爵府

係咪唔夠飽吖...我個囡一加奶就乖晒...成日笑,喊左個半月收皮~~~haha

大宅

我媽咪話我細個都係甘,叫百日哭,喊足三個月,我仲衰,晚上都要人抱住訓,一放落床即喊wo

男爵府

引用:我知自己情緒有問題, 係被BB哭鬧引發. 佢每

原帖由 MUF 於 15-08-25 發表
我知自己情緒有問題, 係被BB哭鬧引發. 佢每日 7am-11pm 除了食奶唔喊, 其他時間不停喊, 要人抱住瞓, 一放低 ...
過100日就好好多咖啦,加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下用被包實BB,會有安全感D。初為人母,有時BB喊到,我都系好心煩。BB好快就長大。加油呀。

翡翠宮

MUF 發表於 15-8-25 18:45
今日抱住瞓著就試偷偷放落床. 瞓到30-40mins 又扎醒喊扭抱. 都好, 起碼對手有得抖下.

...
盡量習慣佢自己訓,習慣人抱好難戒

大宅

引用:係咪唔夠飽吖...我個囡一加奶就乖晒...成日

原帖由 seasky21 於 15-08-26 發表

係咪唔夠飽吖...我個囡一加奶就乖晒...成日笑,喊左個半月 ...
啱啱食飽奶抱住瞓著, 一放床就醒然後就開始喊不停, 抱返都只會繼續喊! 已經喊咗1個鐘有多了! 喊聲好難頂!

大宅

開頭係咁樣,抱住聽心跳,
我個時攬住佢伏係我心口訓午覺,齊齊訓。
慢慢你就知道咩叫“知道佢痾屎定痾尿“
總之咩都試下,個b係你,為左佢你一定得!
生仔咁辛苦都捱過左!

別墅

我阿仔都有百日哭,頭一兩月真係由朝喊到晚,到左3個月開好好多,到過左百日喊就係無再係咪係都喊,係除左夜晚臨瞓前扭眼瞓會扭一陣。

所以加油,好好經歷哩d階段,相信我,到佢某一日大個左,唔比你抱,又唔痴你身,你就會好懷念佢哩d日子

同埋安撫奶咀我都覺得work,我個仔未滿月,已經有比佢用,而家佢瞓前扭眼瞓我都比佢用,好快瞓著

大宅

回覆:MUF 的帖子

我都係按下腳仔,摸下佢大脾, 係肚上用掌心圓圈按摩下,捉佢兩隻腳仔玩踩單車

首頁
12345...6

尾頁

跳至