0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我都係餵左一個星期左右... 出院後無啦啦谷奶.... 之後就無奶啦~~~~連自己媽都問啦.... 點會無啦啦會無既>< 咁無咪無囉......奶粉都可以好健康既.,唔係我唔想俾.............. 係愛莫能助姐~~~~~~~~

別墅

引用:Quote:keshii 發表於 16-7-22 09:18 每次俾

原帖由 wcm991101 於 16-07-22 發表
我反而成日比人問點解唔餵奶粉長輩長日話奶粉比我既人奶有益,成日話6個月後人奶如同水,4個月 ...
同我99一樣, 成日叫我幫囡囡戒人奶, 話6個月後人奶就冇營養

其實, 餵人奶或者奶粉都有機會俾人問, 俾人煩, 所以唔好因為咁而唔開心, 最緊要您地兩公婆有共識, 就唔駛理人點諗, 可以直接話bb食奶粉生長得好好呀。

大宅

回覆樓主:

問親點解無奶,無可能無架,8成自己都唔係餵人奶的。 佢地以為餵人奶話咁易,食舊木瓜就一定有奶飲魚湯就爆奶,無可能無奶

別墅

manwingwing 發表於 16-7-22 14:12
其實食奶粉唔係罪,我初頭比阿b啜到個乳頭損曬所以想話餵奶粉比個乳頭休息下,跟住就有個超級人奶媽走泥話 ...

我試過喺育嬰室泵奶遇著富媽媽。佢一見我少,就好心講咗好多「專業意見」比我聽,例如話我點解要比bb食奶粉呀?唔夠就埋多啲身啦! 見我邊食住個包(當時lunch time)咁泵奶,又話我唔食飯就一定少奶...blablabla...心諗:真係關你鬼事咩!

別墅

2012929 發表於 16-7-22 23:55
問親點解無奶,無可能無架,8成自己都唔係餵人奶的。 佢地以為餵人奶話咁易,食舊木瓜就一定有奶飲魚湯就爆 ...

經歷緊赤貧,令我明白人人體質唔同呢個簡單道理。我1日飲成2~3L水,又食葫蘆巴籽丸。。。sorry,都係死泵爛泵一日先勉強夠bb兩餐。但有啲人食碗白飯就多到泵爆樽! 但都唔緊要,真係唔好一聽到人哋比bb食奶粉就擺個驚訝不屑樣出嚟囉

大宅

klleunh01 發表於 16-7-23 00:00
經歷緊赤貧,令我明白人人體質唔同呢個簡單道理。我1日飲成2~3L水,又食葫蘆巴籽丸。。。sorry,都係死泵爛 ...

講得好啱,我日日飲木瓜魚湯都無奶,通草,mother milk ,炒米茶。一日泵10次都係無增長,日日比某某親戚問唔明你點解無奶,重要周圍同人講我無奶比b食。但自己都係比奶粉,初時都解釋下,之後日日都問,我就話係呀我無奶架。後期我直頭友佢講唔想再理佢。

大宅

klleunh01 發表於 16-7-22 13:17
我係在職半人奶泵媽,我想講真係好怕啲全人奶媽睇到食奶粉好似做錯事咁。
...

我都遇過D全人奶媽媽,聽到食奶粉好似做錯事咁,有D覺得全人自己好威咁。每個人有每個人選擇,最重要bb健康自己舒服。講真係近年先興比人奶,大把人飲奶粉大米又係咁生存。

別墅

回覆:keshii 的帖子

我餵左廿幾日就無餵人奶啦。我有奶。但水多脂肪好少。因為我本身唔係食到好多野。咁bb就好快餓,好可憐咁。我就轉左全粉。
我唔覺得餵奶粉有咩問題woo,我bb不知幾健康,生長線一直係50以上。
我都好怕全人奶媽好似講到有幾威咁。需奶粉點錯。用最好既方法餵bb我覺得就最好。唔通d奶無脂肪仲餵咩。咁bb咪無野食咁。各人都唔同,唔需要理人。

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好理人的說話....好多野...其他人係唔會明的...唔識教你幫你的人...就OK..如ONLY講就唔好理.

複式洋房

sherry973 發表於 16-7-23 07:19
唔好理人的說話....好多野...其他人係唔會明的...唔識教你幫你的人...就OK..如ONLY講就唔好理. ...

我諗初初呢個月都仲係要應付呢個問題ga la, 我會直接話自己吾夠算了, 無謂逼自己。
多謝你地

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

有d人真係好鬼多嘢問架

子爵府

2012929 發表於 16-7-22 23:55
問親點解無奶,無可能無架,8成自己都唔係餵人奶的。 佢地以為餵人奶話咁易,食舊木瓜就一定有奶飲魚湯就爆 ...

笑左,食舊木瓜就爆奶
我全泵,呀b住nicu出黎,就唔肯埋身,幾乎次次都比人問做咩唔埋身?好似講到食粒糖咁易!唔會咬損,唔會痛,呀b唔會發脾氣既。
又話有心一定可以全埋身,一定係我懶....
又話bb咪食訓屙,有咩咁辛苦,咁累?
d人真係育兒專家上身

大宅

keshii 發表於 16-7-22 09:18
每次俾人問起, 我都覺得好難答。。
個心好矛盾。

有,我第一個月都有餵少少人奶,之後全奶粉了。我99仲話我唔餵人奶,佢當年咪又係餵奶粉養大個仔,奶粉有什麼問題呢

複式洋房

有阿 我個陣仲要好多奶佢出世飲佐1餐之後因為傷口有問題同埋我老公驚我辛苦叫我餵奶粉算 啲人問我 我多數都會答老公錫我叫我餵奶粉吾想我辛苦塞住佢地把口

別墅

我由半人奶開始泵到一日得返一至兩餐人奶...
有時真係會比d富媽媽曬命搞到好唔開心
加上返工少見bb已經越來越少埋身

我媽媽見我咁辛苦,儲儲埋埋先得一兩餐都叫我戒人奶做全粉b
開頭真係有d唔開心
但諗諗下我媽媽都係肉赤自己個女啫
所以我都諗通晒順其自然啦
有就繼續食,冇咪回復自由身仲好
我都好期待可以飲返酒既日子架

題外話,我媽媽話當年餵我餵到6個月時又係比長輩叫戒人奶,係因為覺得個大人6個月後食野開始雜,唔想過d唔好既野比個bb..... 不過我見我同事食完麻辣雞煲都照埋身餵,我估bb受唔受得個個人唔同囉

複式洋房

babygirl. 發表於 16-7-23 19:17
有阿 我個陣仲要好多奶佢出世飲佐1餐之後因為傷口有問題同埋我老公驚我辛苦叫我餵奶粉算 啲人問我 我多數都 ...

其實我老公當初都係吾想我辛苦,先有共識餵奶粉

複式洋房

lym718 發表於 16-7-23 19:21
我由半人奶開始泵到一日得返一至兩餐人奶...
有時真係會比d富媽媽曬命搞到好唔開心
加上返工少見bb已經越來 ...

我諗最緊要自己吾好有壓力

別墅

肥豆媽咪 發表於 16-7-23 15:32
笑左,食舊木瓜就爆奶
我全泵,呀b住nicu出黎,就唔肯埋身,幾乎次次都比人問做咩唔埋身?好似講 ...

同意!講真呀,可以埋身唔同唔埋咩,嗰啲埋身全人奶媽一聽見我哋係全泵又少奶的話,就一輪咀咁話唔埋實少奶,要比bb密密啜先多奶....又話好多人都成功埋身,勤力啲。哇真係煩到呢!好多人成功唔代表人人都成功,個媽咪都有自己故事。。。唔好講到全埋身人奶先係無最偉大媽媽囉

男爵府

keshii 發表於 16-7-22 10:43
我一開始已經同老公有共識吾餵人奶, 輕鬆d.
但生左後, 長輩或朋友會問點解吾餵? 有營養d, 俾到最好bb ...

我本來都想餵人奶,但真係餵唔到,初初出院返屋企果幾日因為餵唔到人奶我情緒好差,成日都喊 所以決定唔餵人奶。好多人中意問點解唔餵,聽到煩,真係唔想答(emoji)

子爵府

klleunh01 發表於 16-7-23 21:29
同意!講真呀,可以埋身唔同唔埋咩,嗰啲埋身全人奶媽一聽見我哋係全泵又少奶的話,就一輪咀咁話唔埋實少 ...

係,勁痴線,個個人都有自己故事x2,
試過比人追住問:點解唔比bb啜?比佢啜啦!唔係你第時好辛苦!
日日講,夜夜講,煩到我抑鬱。

首頁
12345...6

尾頁

跳至