婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

母親節奶奶大晒,我地所有人要幫佢慶祝,煮十幾人飯菜,忙足一天,想想自己也是別人的母親,卻永遠都被別人遺忘!

大宅

Doracy2009 發表於 23-11-26 14:34
母親節奶奶大晒,我地所有人要幫佢慶祝,煮十幾人飯菜,忙足一天,想想自己也是別人的母親,卻永遠都被別人 ...

承上

我生日,每年都對老公有期待,卻每年都失望!想想:吾緊要啦!今年自己買個蛋糕,買左d炸雞壽司同阿女佢地自己同自己慶祝,至在可以影下相,有個回憶!小朋友的回憶吾好只有爸爸的生日而沒有媽媽的。
但奶奶生日了,老公早兩日已經係講要去邊度食?要book枱!要訂蛋糕!買咩送心奶奶等等!聽到我心好吾舒服!
下年老公的生日我真係吾想同佢慶祝!但奶奶每年老公生日當日就會叫我要買d好野食,幫佢個仔慶祝!我真係好吾開心!因為我生日我老公係連蛋糕「生日快樂」都無句!我自己買埋蛋糕,影相影家庭照,佢都吾影,走去沖涼。

大宅

JM, 有時唔知男人諗乜…
祝你生日快樂.

大宅

Sweetsis 發表於 23-11-26 15:20
JM, 有時唔知男人諗乜…
祝你生日快樂.

多謝你(emoji)其實我同奶奶生日相距一個星期,自問為家庭勞心勞力,連佢阿媽生日都幫手安排酒樓禮物,教導小朋友寫賀卡等等,但老公就是一d都吾感恩!一句生日快樂都無,心淡到吾知講咩

男爵府

牛年勳章

Doracy2009 發表於 23-11-26 15:58
多謝你(emoji)其實我同奶奶生日相距一個星期,自問為家庭勞心勞力,連佢阿媽生日都幫手安排酒樓禮物,教導 ...

有幾次全家都唔記得我生日,
我生日前幾日提下老公都會買蛋糕。
可能你要提下佢呢?

大宅

Chloe199401 發表於 23-11-26 17:47
有幾次全家都唔記得我生日,
我生日前幾日提下老公都會買蛋糕。
可能你要提下佢呢?

佢話:「年年都有生日架啦!使咩慶祝?」
母親節:「你又吾係我母親,小朋友大個左就會同你慶祝架啦」
之後我都廢事提!但吾記得,我買埋蛋糕反來,都知啦!叫埋佢一齊影家庭照,就去沖涼!

男爵府

牛年勳章

Doracy2009 發表於 23-11-26 19:18
之 ...

咁難怪你禁傷心,
做到咁出面,老公都當唔知。
下年佢生日你都當唔知囉

男爵府

之 ...

你老公真係好過份

珍珠宮

母親節奶奶大晒,我地所有人要幫佢慶祝,煮十幾人飯菜,忙足一天,想想自己也是別人的母親,卻永遠都被別人 ...
小朋友幾大?下年自己生日當天,book定自助餐同主題樂園(如果小朋友仲細),唔好理老公同99啦,同愛自己既小朋友開開心心過一天生日,對自己好啲吧!
有時唔好太委屈自己,你越委屈,你老公同99越蝦你
母親節留返個早上去帶小朋友去陪婆婆飲下茶過啦,佢先係生你養你嗰個,夜晚先理個99囉!已經夠哂,你估佢真係皇太后咩

珍珠宮

之 ...
你老公咁都得,佢講得又無錯既,99係佢呀媽,又不是你同小朋友既呀媽,叫佢自己孝順啲啦咁

伯爵府

自我一點,唔去就唔去

珍珠宮

除左慶祝方面唔識做,其他方面對你好唔好先

大宅

jm,,,,你實在太好人。。我老公果邊一向佢自己搞掂。我負責出席。我自己果邊都係我自己搞掂,佢負責出席。
有時唔係介意做多做小問題。。係做左佢都唔感恩就唔洗咁辛苦啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢一定要正日慶祝呀
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

之 ...

我會錄底佢尼兩句說話,到佢生日同母親節,播返比佢同佢媽聽

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

自私男
唔係計唔計較問題, 係人地無心
以後生日/媽媽節, 自己安排節目

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果比我, 我會叫返個男人負責BOOK 枱幫佢亞媽慶祝生日及母親節, 我只負責出席。 (佢都話明母親節, 係仔女負責麻, 關我咩事? 我只會幫我的父母慶祝BOOK枱食飯)

大宅

回覆樓主:

好多99覺得自己先是母親

珍珠宮

回覆樓主:

男人咁自私駛乜就佢咁多,男家嘅野求乜其就算,千其唔好幫手攪。 要慶祝都要慶祝左自己同娘家先,仲要食好嘅買好嘅。

複式洋房

之 ...

你老公咁衰,系我就唔幫佢慶生
奶奶叫我幫佢搞,我會用返佢嗰句說話比返佢丫媽聽。
仲有佢唔感恩你生左小朋友,同你慶祝母親節
你就自己帶啲女出去慶祝。
用返佢嗰句:你丫媽系你丫媽,我啲女梗系同我一齊過啦。
唔好對啲男人咁好,得寸進尺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊