婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你老公攪咩要比佢阿媽聽? 大家都唔顧大局, 唔係淨係99喎...

水晶宮

回覆樓主:

你點解要比老公聽?
你老公點解要比99 聽?
唔顧全大局嘅係你兩個囉,比我係99 都嬲啦,嫌三嫌四唔好比個女嫁囉

(p.s. 過大禮會送金?我嗰陣無喎,過大禮係老公自己安排,金器係斟茶時先比的)

男爵府

牛年勳章

candylaw812 發表於 23-8-27 14:38
過大禮個日奶奶剩係送左勁細左龍鳳額同鑽石戒指,我媽咪好嬲,跟住第二日錄左音比我,講左d難聽說話,話男 ...

我係99我都嬲拉。
買龍鳳鈪比個新抱重要嫌3嫌4。
就算係你媽私底下同你講,
都唔需要比你老公知。
唔顧大局既係你地。

大宅

你以後日子將會好慘烈

珍珠宮

2024年龍年勳章

過大禮個日奶奶剩係送左勁細左龍鳳額同鑽石戒指,我媽咪好嬲,跟住第二日錄左音比我,講左d難聽說話,話男 ...

唔顧全大局係sd段錄音畀你老公嘅人。
我係你老公會堅嬲,老婆娘家一啲都唔尊重男家,連少少面都唔畀女婿。而家嫁女定係賣女。為咗個女下半生幸福,唔好挑撥男女家。做阿媽覺得個女少首飾咪自己再買,唔係要同人比較。
樓主未來99嬲係正常,樓主代媽媽再向99道歉。
以後日子,娘家真係唔可以再多多聲氣,樓主做人妻唔同做女,要識做人。

子爵府

傳統男家最多搵個長輩過大禮,未來6299係唔會出席喎

大宅

好多野 自己兩公婆拆掂佢啦,無啦啦燒埋4大長老,盞搞。你有金器已經好好 大把6299乜野都唔比 仲攞返你錢

珍珠宮

連你自己都覺得媽咪鬧奶奶嘅說話好難聽
你竟然forward 俾奶奶個仔

就算你道歉同擺和頭酒都彌補唔到
講出去嘅說話等於潑出去嘅水
覆水難收

樓主同樓主媽咪有錯在先,仲好意思怨返奶奶

好自為之

珍珠宮

吾好結婚,結左都會離婚

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果我係未來99, 應該唔想見呢個新抱... 有金器比都嫌棄... 令人覺得女方好貪心...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我竟然錯過左港女的故事(sorry, 從樓上各位JM回應, 我用「港女」形容已好俾面)。

有冇聽過「好女兩頭暪」? 娘家心痛女兒只「值咁少」的心態可以理解既。但男家家境如何,冇理由第一日才知掛? 當初男方有咩好咁值得樓主不顧「門當戶對」點頭?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

你c6正一豬隊友 竟然比佢媽聽
靠害

男爵府

Chloe199401 發表於 23-8-27 16:08
我係99我都嬲拉。
買龍鳳鈪比個新抱重要嫌3嫌4。
就算係你媽私底下同你講,

請問未來外母講左咩?

男爵府

牛年勳章

飛天紅豬俠 發表於 23-8-29 07:11
請問未來外母講左咩?

買龍鳳鈪嫌細

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 23-8-27 23:48
我竟然錯過左港女的故事(sorry, 從樓上各位JM回應, 我用「港女」形容已好俾面)。

有冇聽過「好女兩頭暪」? ...

咁嘅情況下真係唔應該結婚
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

crystal媽咪 發表於 23-8-29 14:22
咁嘅情況下真係唔應該結婚
呢度JM 幫住個女既已經好好。

如果故事男女主角相反,阿未來99咁講野一早大把人叫條女唔好嫁。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

飛天紅豬俠 發表於 23-8-29 07:11
請問未來外母講左咩?

外母話,男家又唔係無錢,d 金咁細,又無豬牌,比呀邊個邊個仲少
唔知仲有無其他樓主無講

大宅

樓主呀媽話男家又唔係無錢
應該有錢嗰個係男家,女家可能無咁有錢又貪錢
不顧門當戶對嗰個可能係男家

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應該差不多

過大禮個日奶奶剩係送左勁細左龍鳳額同鑽石戒指,我媽咪好嬲,跟住第二日錄左音比我,講左d難聽說話,話男家唔係搵唔到錢,隻龍鳳額仲細過我親戚個隻,連豬牌都冇。段錄音sd左比我老公,點知個老公比左奶奶聽。而家男家話嬲到唔出席,但我已經當面低聲下氣同99道歉,仲要我媽擺和頭酒,但呢d係佢個人感受,冇諗過對家會聽到, 大家覺得應該點做?我諗唔明點解唔係顧大局,比面個仔,而係為左啖氣就話唔出席
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊