嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: BB五個星期大,有小腸氣(腹股溝疝氣),點算?

我個B仔係右邊∼∼

大宅

Sorry, ERICBB, I don't know.
Hope other BK moms can help.

Good Luck!

jlie

ERICBB 寫道:
jlie

除左仁安請問各位仲有無tips係for法國醫院架.

侯爵府

ERICBB

我仔仔就黎27個月, 佢返緊N1 LU, 返左3個禮拜, 日日都喊, BUT喊得越來少

不如你打去法國E院 OR 你 E生問下啦

珍珠宮

就此處的統計,正如醫生所言,真係大部份男仔都係右邊有事,好少好似我個仔咁係左邊……

珍珠宮

今期大肚婆雜誌「X媽媽」有一篇文章講小腸氣,大家可以參考一下。
不過,我諗大家都知得清楚過篇文章所講的……唔好專登買啦~~~

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

look look see see this link la
hope can help u all a little bit
關於疝氣http://www.socialwork.com.hk/baby/infant9.htm

洋房

各位媽咪你哋好!
我想請敎你哋,你哋話囝囝小腸氣會左邊或者右邊會脹大,但係我囝囝"啫啫"仔對上個三角位好脹,唔知係唔係小脹氣呢?
因為我去健康院時,嗰醫生話係脂肪,但係我囝囝偏瘦,點會無端端會剩係嗰度會有咁多脂肪,各位媽咪可唔可以比啲意見我,因為我好擔心!!! :-(
:-) :verycold:

珍珠宮

我個人認為,o個個三角位係會有d肥肉既~~小腸氣同肥肉唔同,你按落去,會有d氣聲,同埋會縮返入去,有時大d,有時細d,同脂肪/腫係唔同o架。
同埋你俾醫生睇過,應該無錯既,因為小腸氣係幾常見的小兒科問題,醫生無理由睇唔出,我個仔的兒科醫生,唔使三秒鐘已經話我個仔係小腸氣

洋房

Hi!Froggy_joe

多謝指點!

不過我都會遲啲同阿B去私家醫生度Check清楚會放心啲!
但係阿B之前急性支氣管炎,病咗成兩個幾星期先好返,本來阿B就唔肥,而家瘦到得對眼,阿B既亞婆話等遲啲阿B養返肥啲先睇WOR!

珍珠宮

Cheung~B
不過補充一點,小腸氣未必一開始就可以發現到,有dBB成兩、三歲先可以發現到o架。所以話,我地做媽咪的,真係「長憂九十九」~~
希望你快d養番肥阿B,等你和婆婆都唔使咁擔心。
:wink:

洋房

好多謝你意見!
我開始發覺呢度真係好,有一班同聲同氣既媽咪,起碼有問題時會有人比意見你或者安慰你.因為好多時同老公講,佢只會同你講唔好咁擔心,講

珍珠宮

前日帶BB返去覆診(做完小腸氣手術兩個月),醫生話so far都無問題,但係佢同我講,話BB去尿尿o個到比較細,叫我同佢沖涼的時候要小心清潔,我問佢要不要做割包皮,佢話通常會等到佢4至5歲先決定,可能佢大d會鬆返d,就無需要做……好擔心tim~~駛唔駛同佢去睇私家呢?

別墅

dear froggy_joe

我個囝係#3 在瑪麗檢查完, 睇佢果個係女醫生,
我又係問佢尿尿果度問題, 又係同我講果d野喎,
一模一樣, 不過我會睇定d先做....

大宅

My friend's son has the same problem since he was few months old, but he is now 3 years old, and doctor asks her to do the surgery (his boy will touch that area and tells his mom it hurts :cry: ). Since if the hole is too small, he will have a hard time passing to pee out and it might hurt or might have infection.

Froggy_joe, check with one or two more doctors about the situation before doing any surgery. Your baby is still small.

Hope everything is fine!

jlie

珍珠宮

piyopiyo525
我o個個又係女醫生喎……係咪頭髮長長地,圈曲既?
唔通佢逢BB仔都係講呢句

jlie
十分同意你的說法。就算諗住做,都問多個醫生。

子爵府

我個仔一個月多d....前兩星期見佢個三角位右邊突起左...係健康院同醫生講...因為仔仔無喊...所以醫生睇唔到..只係寫左信我去廣華專科排期...排到08年... :-(
前幾日見到仔仔突起個範圍大左....去廣華睇急証...因為我仔仔要大哭加大叫先會見到個粒野...所以急証室既醫生都係睇唔到....只叫我留意有無嘔同無大便先再去睇..
睇你地既mess..好似瑪麗會排得快好多...但我住旺角...如果去瑪麗...應該點樣做好???

禁止訪問

珍珠宮

其實初時排專科都要三個月,但因為佢地見BB細,安排左我BB一星期後打尖睇專科。
廣華無理由排咁耐架喎,個陣我知道有New born bb因為廣華排得耐,廣華轉介過去瑪麗,又係within一個月見專科加做手術。
你要密切留意住BB,如果真係小腸氣,突出黎個個位會越來越明顯的
BABYPURPLE 寫道:
我個仔一個月多d....前兩星期見佢個三角位右邊突起左...係健康院同醫生講...因為仔仔無喊...所以醫生睇唔到..只係寫左信我去廣華專科排期...排到08年... :-(
前幾日見到仔仔突起個範圍大左....去廣華睇急証...因為我仔仔要大哭加大叫先會見到個粒野...所以急証室既醫生都係睇唔到....只叫我留意有無嘔同無大便先再去睇..
睇你地既mess..好似瑪麗會排得快好多...但我住旺角...如果去瑪麗...應該點樣做好???

子爵府

點樣可以由廣華轉介過去瑪麗?

珍珠宮

個BB的媽咪話,係廣華主動提出轉介過瑪麗o架,因為佢地個BB細,要快d做手術咁話
BABYPURPLE 寫道:
點樣可以由廣華轉介過去瑪麗?

首頁

尾頁

跳至