醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

curryfishball 發表於 20-6-13 07:23
請問你在那裏讀保健員?我都要增進我護老知識,洗傷口嗰啲我都係喺youtube度學防壓瘡都係。
...

老年學會。

如果妳有進修基金,還可claim ( course $10000, claim $8000)

========

老年學會老師好ok架!跟社會links又多。地點又好(尖沙咀,美麗華酒店再入)。

加油!

男爵府

hker 發表於 20-6-13 10:29
老年學會。

如果妳有進修基金,還可claim ( course $10000, claim $8000)

謝謝回覆。我以前claim過基金錢,無乜得剩,可能account都close埋。

侯爵府

curryfishball 發表於 20-6-22 01:08
謝謝回覆。我以前claim過基金錢,無乜得剩,可能account都close埋。

妳claim 了$20000? 上年改了。咁快用埋?

====
老年學會,ok架!(好過ERB, 我聽人講; 我自己讀完,ok啊!)

======

* claim錢,也改了制。易搞好多。詳情自己去網頁看(我也不太懂。聽人講

水晶宮

回覆樓主:

c6阿爸腦退化,由以為人偷錢,行動不便,少行到而家唔識行,又唔識講野,以前都好似唔講野乜制,總之而家係乜都唔識,食都唔識。
你地嗰d算精靈了。

別墅

我媽咪有血管性認知障礙症,本身有姐姐照顧,但姐姐都話頂唔順,唔想做,依家有護老院收,比佢入護老院係咪最好既安排呢?心情非常忐忑,唔知應唔應該比佢入好(emoji)

子爵府

回覆樓主:

好多謝樓主開這個帖,分享點滴,我用咗個多星期追晒314頁,讓我對腦退化症認識更深,獲益良多。

伯爵府

牛年勳章

想請問下你地一開始懷疑老人家有腦退化
帶佢地去邊度睇醫生?
我上網搵過資料 , 唔知去d機構睇定去私家精神科睇好?
家父住大埔 , 想睇下有無d近d既
謝謝
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

gingin0806 發表於 21-3-14 08:04
我媽咪有血管性認知障礙症,本身有姐姐照顧,但姐姐都話頂唔順,唔想做,依家有護老院收,比佢入護老院係咪 ...

比唔比媽媽入住好睇你家現時有沒有支援 ,如安排唔到又沒人手照顧真的不捨都要入,
但現時疫情問題全部暫停探訪,入住了就沒得見面只是視頻
所以希望疫情快快回落安全清零,望盡快可探訪啦!

翡翠宮

Almaz 發表於 21-3-24 08:03
好多謝樓主開這個帖,分享點滴,我用咗個多星期追晒314頁,讓我對腦退化症認識更深,獲益良多。
...

對啊,我都獲益不少

翡翠宮

CutieSo 發表於 21-3-24 11:48
帶佢地去邊度睇醫生?
我上網搵過資料 , 唔知去d機構睇定去私家精神 ...

賽馬會耆智園記憶診所
https://www.jccpa.org.hk/tc/service/memory_clinic/index.html

翡翠宮

CutieSo 發表於 21-3-24 11:48
帶佢地去邊度睇醫生?
我上網搵過資料 , 唔知去d機構睇定去私家精神 ...

如想近,你留意家左近的私家診所,佢地會寫埋自己是邊科的,如老人科,精神科,社區健康......等等

CutieSo    發表於 21-3-24 19:29

子爵府

回覆樓主:

昨天去探爸爸,一人在房,我打開房門見佢無開電視,坐喺張櫈on居居無嘢做,我第二次見到佢係咁,好想問下其實佢係諗緊乜,點解佢會咁樣,真唔知佢全日係點樣過 我見到咁樣好難過

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Almaz 發表於 21-3-29 16:19
昨天去探爸爸,一人在房,我打開房門見佢無開電視,坐喺張櫈on居居無嘢做,我第二次見到佢係咁,好想問下其 ...

宜家就唔知
以前家人喺老人院好多活動
有時院內飲茶(也有去附近酒樓,有啲職業治療,亦都有啲宗教活動
之前我地簽左啲文件,有啲自費活動唔係太貴我地都有俾佢參加,間中一齊出席
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-3-31 14:06
宜家就唔知
以前家人喺老人院好多活動
有時院內飲茶(也有去附近酒樓,有啲職業治療,亦都有啲宗教活動

你誤會了,我爸未入老人院,現在在家住。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Almaz 發表於 21-3-31 15:45
你誤會了,我爸未入老人院,現在在家住。

明白
你探爸爸,係去佢家

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-3-31 15:47
明白
你探爸爸,係去佢家

係呀,唔好意思,係我無講清楚。

寶石宮

Almaz 發表於 21-3-31 15:59
係呀,唔好意思,係我無講清楚。

唔緊要
我以為我自己睇錯左
咁喺屋企自由好多

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-3-31 16:00
唔緊要
我以為我自己睇錯左
咁喺屋企自由好多

佢依家未係咁差,沖涼去廁所仲未需要人幫,但3餐自己搞唔掂,請咗工人照顧佢。

翡翠宮

Almaz 發表於 21-3-29 16:19
昨天去探爸爸,一人在房,我打開房門見佢無開電視,坐喺張櫈on居居無嘢做,我第二次見到佢係咁,好想問下其 ...

點解你唔問下爸爸?
講出問題盡快幫他。

首頁

尾頁

跳至