家庭理財

跳至

首頁
23456...75

尾頁

公爵府

thchanpro 發表於 22-9-7 22:19
停供,你可能借緊自己內在價值去供
收緊你7-8%息。COVID 3年啦,仲要打仗,跌好正常。
你搵你agent review ...

我係孤兒單:
我現在主要嘅基金都係中國同埋香港,已經跌咗咁多,
我可以轉做什麼基金呢?還是等佢哋升返,跪求指教:

現時係Friends Provident
買:J56 J34 M55

別墅

littlehoneymum 發表於 22-9-7 14:41
求教:
供基金多年一共34萬,現只剩14萬,
基本上大部份都買中國及香港,

停供,你可能借緊自己內在價值去供
收緊你7-8%息。COVID 3年啦,仲要打仗,跌好正常。
你搵你agent review返你plan 先啦。唔好亂攞錢

基金上落係大架,我有張單供15年,供到13-14年都只係打和。最後我轉基金,食正條路,賺左30% 夠期走人。
轉買其他基金

別墅

Snoopywy 發表於 10-7-28 17:11
你個基金總數越大...佢收既費用越和味 !

其實供得多,手續費相對佔比少
睇返個plan

公爵府

求教:
供基金多年一共34萬,現只剩14萬,
基本上大部份都買中國及香港,
現在跌咁多,係咪唔應該走?

2006年買,話就話供款25年,我已經停供好耐,一直未返到家鄉!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

choyki 發表於 22-9-2 12:13
投資相連壽險 PLP / ILAS

不適合中短期有資金需要人士

又一大堆廣告~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

投資相連壽險 PLP / ILAS

不適合中短期有資金需要人士

保險費用在整個保單期內,一般會隨着受保人年紀增長而有所提高,故從 PLP 保單價值中扣除的金額亦會因此上升;保險費用亦可能因相關投資選項表現的不理想而增加。

假如保單價值不足以支付保險費用及適用的平台費用,投連險保單會因此失效,而保單持有人亦可能會因此損失所有投資和相關權益,包括身故賠償。

保險中介人佣金首年不得超過總佣金一半,其餘須平均攤分 5 年以上繳付。

PLP 利益說明文件會詳細列出不同保單年度的收費,包括平台費的前期收費經常性的平台費保險費用,最終會得出可用作投資的淨保費

回報需高於平台前期收費 + 經常性平台費 + 保險費用才有賺,相對於基金,基金並沒有平台前期收費,沒有經常性平台費,沒有保險費用,基金只有認購費,回報高於認購費便有賺

PLP 產品加入了較高的定期人壽保障成份,增加了身故賠償額,相對的保險成本(Cost of Insurance)亦會增加保險成本會定期從戶口價值裡扣除。PLP 的賠償淨額在保單生效初期明顯比 105% 投連險為高

隨著投保人年齡增加,保險成本亦會增加,而且增幅會加劇。因為 PLP 的保險成本比 105% 投連險高出好幾倍,所以較適合年輕一代投保,對保單價值的影響會比年長投保人輕微。

根據保監局的參考費率,30 歲非吸煙女性,每 1,000 元保額保險費用為 0.92 元,惟 99 歲吸煙男士,每 1,000 元保額則為 469 元。由於投入的資金是扣除保費後才作投資,投保年齡對投資收益會有影響。

相對於基金,基金並沒有保險成本,沒有年輕年長之分,基金價值不會因年輕年長而有影響

匯豐產品有兩種費用,分別是保單管理費用,以每年為戶口價值的 1.5% 計算,另有保險費用,以受保人的年齡,性別,戶口價值及保額計算。若受保人於首九個保單年度中提取部分款項,保單失效或退保,則可能須繳付提早贖回費用

甚麼是投連壽險?
投連壽險是一種兼備投資成分的人壽保險保單,它為保單持有人同時提供人壽保障及投資選項(一般為基金),主要特點和風險包括:
1. 投資回報可能會大幅波動,甚至出現虧損。
2. 長鎖定期(可長達 20 或 30 年),提早退保可能需繳付高昂的手續費,令已繳保費出現大額虧損。
3. 收費結構複雜,涉及多層費用,包括保單層面投資選項層面。有關費用的收取模式可能令可用作投資的供款減少。
4. 不同投連壽險保單提供不同程度的人壽保障,有些可能只提供甚低程度的身故賠償額(例如戶口價值的 105%),身故賠償額有機會大幅低於已繳付的保費,可能不足以滿足投保人的個人需要。
5. 你擁有的是投連壽險保單,而不是投連壽險的相關基金,有關基金由保險公司擁有。

相對於基金,只有第 1 點是相同的,其餘 4 點均不同。

https://www.10life.com/blog/Protection-Linked-Plans-PLP-What-You-Need-to-Know?locale=zh-TW

https://www.businesstimes.com.hk/articles/136969/%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%9E%8B%E6%8A%95%E8%B3%87%E7%9B%B8%E9%80%A3%E5%A3%BD%E9%9A%AA%E6%98%AF%E7%94%9A%E9%BA%BD-30%E6%AD%B2%E5%AF%A6%E4%BE%8B%E8%A7%A3%E8%AA%AA%E5%82%B3%E7%B5%B1ilas%E8%88%87plp%E5%88%86%E5%88%A5/

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3144722/%E5%85%A8%E6%96%B0%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%9E%8B%E6%8A%95%E9%80%A3%E9%9A%AA%E7%94%A2%E5%93%81%20%C2%A0%E9%A0%90%E8%A8%88%E6%98%8E%E5%B9%B4%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%AD%A3%E6%8E%A8%E5%87%BA

https://wealth.hket.com/article/3340208/%E3%80%8C%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%9E%8B%E6%8A%95%E9%80%A3%E9%9A%AA%E3%80%8D%E6%98%AF%E7%94%9A%E9%BA%BC%EF%BC%9F%E6%BB%99%E8%B1%90%E6%8E%A8%E5%85%A8%E6%B8%AF%E9%A6%96%E5%80%8B%E7%94%A2%E5%93%81%20%20%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E6%9C%89%E5%8A%A0%E5%A4%A7%E5%97%8E%EF%BC%9F

https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/ilas/index.page?utm_source=Google&utm_medium=Insurance&utm_term=ILAS_Phrase%20and%20Broad_NA_TC&utm_campaign=TCF-SEM&gclid=CjwKCAjwsMGYBhAEEiwAGUXJaaCGwZufRn7dImzW4nz1HEel2heiuSamUAoyerMIQl25Z61aKYD1ZRoCJv8QAvD_BwE

https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/ilas/basics/major-types.page

子爵府

大時了了 發表於 22-8-3 06:29
買基金都要簽約,可能好耐之前既事。依家月供基金,想停就停,想買番就買番
...

我喺富達、摩根月供基金咗超過 20 年,不嬲都係想停就停,想買返就買返。

你講嗰啲要簽約嘅,我估係保險——投資相連壽險,係簽保單,死咗有得賠。

我喺富達、摩根供嘅並唔係保單,死咗無得賠,唔使簽約,20 幾年前已經係,一直都係,唔係而家先係。

各有好有唔好,睇你想要有得賠要想停就停,想買返就買返

我估(唔知係咪)可能佣金唔高嘅基金無乜人 sell,佣金高嘅投資相連壽險多人 sell,所以好多人都只識要簽約嘅投資相連壽險,而唔識唔使簽約嘅基金。

大宅

kingkingmui 發表於 10-7-28 17:08
死啦! 我3年前簽落一份月供$3k, 30年既基金呀! 仲有27年要供...

後悔到想c... ...

買基金都要簽約,可能好耐之前既事。依家月供基金,想停就停,想買番就買番

子爵府

raylife 發表於 22-7-2 20:05

呢個是一個很好的教材,以留言當日計,是2021年9 月27日,當 ...

睇個圖,791.36 買咗,千幾時放,跌返落一千樓下再買,上返去又放,再落嚟又買返,再上去又放,跌落嚟又買,都唔知幾禾味喎。

睇下人哋又買又賣,唔使有升幅,最緊要有波幅,就好好賺:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23567314&extra=page%3D1&page=1

子爵府

Liptontee 發表於 22-7-19 11:12
呢個錢滾大法我用喺華盛到得唔得

應該係一樣嘅,有分別嘅話就係收費嘅分別。

例如你「直接供」同「用保單供」就有分別,「用保單供」嘅收費高好多,所以就滾得無咁大。買基金好傷嘅係「用保單供」。

子爵府

raylife 發表於 22-7-2 19:57
平均成本法最終都回歸到一個點上,就係你所選既股票/基金在長期上是有正面回報。 很多股票/基金持續多 ...

如果你有供強積金,便會體會到平均成本法的優點,
但如果你經常轉來轉去,則那是捕捉時機法,體會不到平均成本法的優點。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

kylefungg 發表於 21-9-27 10:29
玩下美股 買下tesla咪仲好

呢個是一個很好的教材,以留言當日計,是2021年9 月27日,當時 tesla 股價是 791.36 usd, 今日2022年7 月2 日股價是681.79 usd, 當然我不是先知,我唔會知道未來有無機會升上去,但我睇到過去,當我們很有自信地以為買了神股的時候,可能是悲劇的開始。
attach0/tmp/phpBWeQ7t

男爵府

choyki 發表於 22-7-2 11:43
私己錢滾大法 學習定期供款
富途證券國際(香港)有限公司

平均成本法最終都回歸到一個點上,就係你所選既股票/基金在長期上是有正面回報。 很多股票/基金持續多年下跌或十多年累計都只是平手收場。

子爵府

私己錢滾大法 學習定期供款
富途證券國際(香港)有限公司

https://www.baby-kingdom.com/%E7%90%86%E8%B2%A1/%E7%A7%81%E5%B7%B1%E9%8C%A2%E6%BB%BE%E5%A4%A7%E6%B3%95%E5%AD%B8%E7%BF%92%E5%AE%9A%E6%9C%9F%E4%BE%9B%E6%AC%BE-360559

點解一買就跌,一賣就升
定期供款投資可能幫到你

華爾街教父認可嘅投資方法——定期定額投資
無論價格出現點樣嘅波動,呢種投資法可以令人增加投資嘅信心

紐約證券交易所推廣「月供股票計劃」時,要求投資者每個月投入同樣金額嘅資金買入一隻或多隻股票。
運用係基金投資上則指,以每日、每週、雙週或者每月等固定週期向指定嘅基金投入固定嘅金額。

可以透過富途月供人氣榜 / 月供收益榜快速了解當下比較熱門的行業和相關基金,以及近幾年有哪些收益率比較高的基金選擇。(這點我有保留,過往表現不等於將來表現呀,特別是最近的表現跟過往一向的表現不同,則將來的表現也可能跟最近的表現不同。)
基金定期供款入場門檻低,唔同嘅銀行,唔同嘅基金,對定期供款最低金額嘅限制都唔一樣。有啲基金係 HK$100,有啲係 HK$300。至於富途,月供基金入場門檻低至 HK$100。
(富途沒有提及的收費也是唔同嘅銀行,唔同嘅證券行,唔同嘅基金公司,都唔一樣。而富途是 0 認購費。)
(富途沒有賣基金單,因此也沒有提及基金單。)

「平均成本法」的進階版——「袋鼠投資法」:
1. 每一個 U 型曲線都係一個週期
2. 設定收益目標到達預期收益可以考慮收手
3. 收手之後開始新週期

子爵府

dongnut 發表於 22-6-22 00:00
我見人買又每個月收息喎,收左幾年。

見人買,自己無買。

子爵府

大力大力 發表於 21-11-18 19:03
x 1000

我見人買又每個月收息喎,收左幾年。

大宅

回覆樓主:

仲以為少咗人 hard sell 嚟
光棍佬教仔⋯⋯

首頁
23456...75

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊