嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

我個仔兩個半月大開始有濕疹, 用過金銀花 (無咩用), 芫茜 (好咗9成), physioxxx cream (會退紅同埋無咁乾); 但係始終都唔能夠根治, 久唔久就返發, 好沮喪...

好彩比我係度見到有 bk mummy post 咗條外國人醫濕疹方法既 link, 我就用咗其中一個方法, 就係用椰子油!!!

好多人話一用就見效, 我個仔無咁好彩, 第一次搽完, 塊面仔紅晒, 同埋腫咗! 不過就無裂, 無出水... 搽完比未搽嚴重... 個心都驚一驚, 唔知仔仔係唔係對椰子油敏感... 不過我都繼續搽, 因為我試過將椰子油搽落佢手臂同埋頸, 都完全無紅... 而且有d人話椰子油會迫d毒/真菌出嚟, 所以個情況會好似嚴重咗, 但其實只不過係殺菌既過程, 要堅持...

於是我再繼續搽咗3日, 仔仔塊面開始無咁紅 (已經無腫), 不過好乾好乾, 會脫皮; 於是我就用physioxxx cream 加椰子油一斉搽, 效果好明顯! 會結焦同埋白晒!! 我開始覺得椰子油應該真係有效!! 由於我唔想仔仔依賴搽 physioxxx cream 嚟保濕 (始終都係有chemicals...)同埋我想根治濕疹, 於是我又淨係搽返 coconut oil (只係有時見太乾先至補少少physioxxx cream)...

去到第5日, 仔仔塊面已經白返晒! 就算只係搽椰子油都唔會紅, 唔會腫, 亦唔會脫皮!!!

今日已經係第10日, 仔仔塊面可以話係好返晒!! 仲好滑同埋潤! 我昨天全日只係沖完涼同埋臨瞓幫佢搽咗一次椰子油, 佢塊面都唔乾!!

最衰我無影相紀錄低, 如果唔係可以post上嚟比大家參考一下...

椰子油係天然野同埋好溫和既, 根據個website講, 人類對椰子油敏感既情況係極之罕見, 所以大家不妨可以試下... 衷心咁希望可以幫到大家, 幫到bb!!

References:

www.coconut-oil-central.com/please-help-me-with-some-answers-regarding-coconut-oil-on-the-face.html

www.livestrong.com/article/175365-the-healing-power-of-coconut-oil/

後記 (updated in Mar 2012):

仔仔有時都會輕微返發, 只要搽返椰子油加保濕就OK; 另外, 我同仔仔瞓校搽 Medxxx (purelan 100) --> 即係奶泵個牌子. 佢本身係修補乳頭傷口既(Soothes sensitives nipples and dry skin, no additives or preservatives), 我試過對於濕疹痕癢所抓損既皮膚都有修護既作用! 而且本身係比人奶媽媽搽, 咁唔小心食咗都無大問題既.

大宅

仲有, 我好想係度多謝果位 BK Mama post 條外國人醫濕疹既link出嚟!!! Thank you so much!!!

男爵府

如果熱天用會唔會好"笠", 同 coconut oil 係邊度買??? thanks!!!

大宅

請問你買邊隻椰子油? 邊度買?

大宅

唔會笠! 初初用果陣, 搽完一陣我個仔塊面就脫皮! 不過一定要用冷榨椰子油, citysupxx有得賣, 我買咗一樽20ml既, $30!

Orv  請問你係邊間city super買的? 謝~  發表於 12-4-12 14:50

男爵府

thank you so much for sharing

請問係米只搽有濕疹嘅位置呀?
一日搽幾多次呢?

大宅

岩岩search過有關椰子油治bb濕疹, 見幾年前有媽咪話如果餵母乳的話可由媽媽食用椰子油, 然後經母乳給bb都有好好效果, 請問你知唔知係咪都得? thanks

大宅

我因甲狀腺腫脹長期食用,但試過搽真D有"笠", 間中都有裝D樽仔比D有濕疹朋友請.D有话得,D有話唔得.不妨一請!
我在這link買應該算係平掛.
http://www.hkheadline.com/shop/shop_item_list.asp?shop_id=2896

大宅

引用:我因甲狀腺腫脹長期食用,但試過搽真D有"笠"

原帖由 傑作 於 12-04-05 發表
我因甲狀腺腫脹長期食用,但試過搽真D有"笠", 間中都有裝D樽仔比D有濕疹朋友請.D有话得,D有話唔得.不妨一請! ...
請問有甲狀腺腫脹食椰子油有幫助嗎?因為我都有呢個病!

大宅

引用:我個仔兩個半月大開始有濕疹,+用過金銀花+(

原帖由 bbjunior 於 12-04-05 發表
我個仔兩個半月大開始有濕疹, 用過金銀花 (無咩用), 芫茜 (好咗9成), physioxxx cream (會退紅同埋無咁乾); ...
真的很好用,囡囡有濕疹,面珠仔一搽即降溫,舒服哂!好止痕!

大宅

係呀!两年前住加國的親戚給我10多頁的有關extra virgin coconut oil既效用資訊分析.就開始食用,有d效用,但家人對這味道抗拒,只有搽麵包加蜜糖吃.

大宅

我淨係幫仔仔敷有濕疹既地方,一乾就搽!

其實我都打算食椰子油,仔仔食人奶對吸收到就最好,就算吸收唔到對我身體都好吖!

男爵府

可以睇椰子油相嗎?

大宅

回覆 vodkab 的帖子

你click 入去睇,只得2頁!

http://www.hkheadline.com/shop/shop_item_list.asp?shop_id=2896

大宅

回覆:用椰子油醫濕疹

頭先去過marketplaxx, UXY piaxx,點x綠都買唔到,係咪淨係得citxsupxx先買到呀

大宅

我見threesixxx 都有,不過係另一個牌子,其實只要係冷榨椰子油就ok!

男爵府

係咪一粒粒,剪開薬囊揸?

大宅

回覆 vodkab 的帖子

係一樽樽油嚟㗎,天氣冷會凝固,熱會溶返成透明水狀,唔易變壞!

JJYau  若果頸位有出水同紅可以用嗎?可以講你用邊隻呀?  發表於 12-4-9 22:23

別墅

thx for share

男爵府

即係可以食用,又可以揸?

首頁
12345...18

尾頁

跳至