嬰兒醫護

跳至

首頁
56789...25

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dr. Yonex,

我個女3歲, 咳
:-D :-D :-D

男爵府

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

christaki 寫道:
一一B
你小b連續食左3個月呀~~~身子會否好虛,因為我小b就係食得西藥多,身子就比較差,同埋你係where 買到善古寧(藥粉),份量食幾多?我都想比下我兩個囡囡食,等佢地唔使成日都咳咳....

many thanks

[size=xx-small]細細聲同你講,佢食左呢隻藥不單止唔虛, 仲抵打左, 因為佢之前食得太多傷風咳藥, 太散, 胃口唔好, 無精神, 脾氣差, 又唔長肉, 佢跟左呢個醫生同埋食左善古寧呢個療程之後, 可能清到d咳同痰啦, 開心左好多. 其實都好睇個小朋友同個醫生& d藥夾唔夾o既, 好彩小b o係咳惡化前都搵到一個~ 如果唔係都唔知拖到幾時呀. :-(

我係經診所買善古寧架, 貴幾十蚊架, 其實o係有 "R" o既藥房都配到, 我阿b而家食4mg, 如果我無記錯. 下次再要食, 我會o係藥房買算喇, 平得幾多得幾多嘛.

男爵府

[quote]
yoballma 寫道:
一一B
係呀, 係"藍樽"個隻, 另外有支係"紫色" , 呢支就只係可預防,
我個家庭醫生話 sleep 前比佢聞, 可有效 12 hrs, 但係都唔得

男爵府

一一B

希望你小b以後都唔使再食藥喇~~~咁你小b食4mg for at night only 嗎?

thanks

大女 04年出世lo細女 05年都出世lo

男爵府

一一B

希望你小b以後都唔使再食藥喇~~~咁你小b食4mg for at night only 嗎?

thanks

係呀, 臨訓食.

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

hi, christaki,

點解3歲唔好食? 我個仔現在食緊(剛3歲),已食了一個月,情況好好,我問了3個兒科醫生,3個都建議佢食.

男爵府

hello kcm

你誤會左喇~~~
醫生只係叫我細b(剛1yrs)唔好食,怕佢太細,唔係咁好..

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位媽咪好,我岩岩路過.
我囝囝今年8歲半,佢又bb開始就成日咳,每次睇醫生要2 .3次至好,兩三個月後又咳又去睇,如是這到2003年7月18日(19號生日,5歲)晚上囝囝話心口痛,入急証,醫生話哮喘發,即比氣佢吸,留院觀察,之後就要早晚吸氣,但都有咳.
若年半前,囝因咳又醫生,今次醫生建議食善古靈,真係有用,而家每轉季前就比定囝囝食,每次食三個月.

大宅

Dear tungtung125,
Yes. You may put him on Singulair 4 mg Nocte(晚間服) for 4 weeks. Mind U she has a slim but possible chance of mediaction allergy.

YY Yonex

tungtung125 寫道:
Dr. Yonex,

我個女3歲, 咳
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

Dear Dr.Yonex

我個大女(3yrs)呢排都咳左好耐+流鼻水, 成3個幾week, 睇左3次doctor,話佢氣管炎,食左藥+(煲左d川貝),依家先好似好dd,請問佢食"善古靈"?份量幾多?食幾耐......
Ans. Try 4 weeks 4 mg 晚間服 啦~Mind U she has slim but possible chance of allergy 咖~

另細女(剛1yrs....only 20.lbs)仲差,成日都鼻水倒流,有痰,食左止咳, 化痰藥都唔好,doctor 話佢有鼻敏感,所以好難好,
但係我問個doctor,佢話細b咁細,唔好食"善古靈",咁點好?
Ans.: Try Zaditen 2.5ml Nocte(晚間服) for 2 weeks

大宅

4mg tablet or Powder will do~ Depends on what he can take. Mind U the powder shouldn't be dissolved in water, but mixed with soft food.

MAVISLAW 寫道:
THANKS DR.YONEX

多謝你回覆.請問要食幾耐,同埋是否買粉末裝呢?
請教下我啦... [/quote]

大宅

Thanks Dr. Yonex !!

[quote]
Dr.Yonex 寫道:
Dear tungtung125,
Yes. You may put him on Singulair 4 mg Nocte(晚間服) for 4 weeks. Mind U she has a slim but possible chance of mediaction allergy.

YY Yonex

tungtung125 寫道:
Dr. Yonex,

我個女3歲, 咳
:-D :-D :-D

別墅

Dr. Yonex,

唔好意思, 我想問哮喘用的 ventolin, or 紫樽 , 藍樽 ...
呢d藥有冇類固淳成份架 ? 如果成日用, 對於 22 個月嘅 bb
有冇不良嘅 影響 ?
^_^

大宅

Dear Yoballma,
Ventolin(blue): 無
Seretide(Purple):有Steroid.
But usually not much side effect coz not taken(eaten) by mouth.
If purple U mentioned is not Seretide, write me the name so that I can check for U.
YY Yonex

別墅

Dear Yoballma,
Ventolin(blue): 無
Seretide(Purple):有Steroid.
But usually not much side effect coz not taken(eaten) by mouth.
If purple U mentioned is not Seretide, write me the name so that I can check for U.
YY Yonex

Dear Dr. Yonex
Thank you very much !
^_^

男爵府

請問我可否比埋細B食"善古靈"嗎? 我見另一位mani 都suggest 我比佢食,,and 如果長期食"Zaditen"and "善古靈"可以嗎,我又見d mani 連續比佢地d baby 食成3個月咁多....
many thanks

[quote]

我個大女(3yrs)呢排都咳左好耐+流鼻水, 成3個幾week, 睇左3次doctor,話佢氣管炎,食左藥+(煲左d川貝),依家先好似好dd,請問佢食"善古靈"?份量幾多?食幾耐......
Ans. Try 4 weeks 4 mg 晚間服 啦~Mind U she has slim but possible chance of allergy 咖~

另細女(剛1yrs....only 20.lbs)仲差,成日都鼻水倒流,有痰,食左止咳, 化痰藥都唔好,doctor 話佢有鼻敏感,所以好難好,
但係我問個doctor,佢話細b咁細,唔好食"善古靈",咁點好?
Ans.: Try Zaditen 2.5ml Nocte(晚間服) for 2 weeks
[/quote]

大宅

請問我可否比埋細B食"善古靈"嗎?
Ans.: Not advisable. Mind U that the Med.Co should persuade everyone to take their product! But for the case of Singulair, they mentioned > 2 years!
我見另一位mani 都suggest 我比佢食,,and 如果長期食"Zaditen"and "善古靈"可以嗎,
Ans.:Zaditen OK for your younger kid~ Take 2 months and reassess La~ e.g. stop for a week or so to see any sign of worsening~ Medication is medication. There is always side-effect going along with effect~, espectially when U take it in a longer period!

[/quote][/quote]

男爵府

quoted from information for the patient about singulair:

"use in children
for children 6 to 14 years old singulair 5-mg chewable tablets are available. for children 2-5 years old, singulair 4-mg chewable tablets and singulair 4-mg oral granules are available. for children 6 months to 2 years old, singulair 4-mg oral granules are available. safety and effectiveness of singulair in children less than 6 months old have not yet been studied.
studies have shown that singulair does not affect the growth rate of children."

呢個我o係盒裝善古寧藥粉o既病人須知到quote出黎, 同o係藥廠website到d/l o個張, 唔同的....

禁止訪問

禁止訪問

首頁
56789...25

尾頁

跳至