嬰兒醫護

跳至

首頁
56789...37

尾頁

複式洋房

原帖由 pearlywhirlie 於 10-4-12 16:25 發表
尋日看到這個TOPIC時,差點哭了..因為原來i'm not alone, 尤其是看了louise25的case, 還以為我的BB去左佢屋企!事關情況一模一樣:BB怎樣也哭﹐自己又無耐性﹐99又勁鐘意抱BB。之前BB三星期大check到有evening colic,每日由 ...
Aiya, don't think too much. When my son was born, he woke up at least 2 times every night. You have to try different ways to ease/improve this: put the 'rice bag' on top of his heart? turn on music b4 his sleep and until morning? Use a big cloth to tie baby up tightly (can use this way until baby can move/turn around) so that even u put him down, still has a feel of being hold? I tried all of the above and every way can last for a way, say, 6 hours. It's better than none! Don't give up! Add oil ah. My friend's son only sleeps in the morning (around 5 hours) then not sleep from 11pm to 5am... scary.

洋房

P.S. 有點兒長篇了...sorry= ='

我bb都成日要人抱訓架~而家10個月大
一直以黎都冇定時食奶/訓覺..

佢每隔4個鐘就要飲奶,連半夜都係咁既,訓緊教都會無啦啦醒左要飲奶,有時會遲左1個鐘到,食奶既份量都好唔定,朝早第一餐會食得特別多(可能因為佢中午食左好多其他野,粥呀,小食咁) 而家冇定時,不過我都可以大約咁講講佢d時間!
6:00am 飲奶,飲完奶之後就一直玩,玩到10:00am又飲奶,之後又一直玩.....中間時間會食d小食(因為佢見到我食野..佢又會扭計要我比d佢食= ='') 11:30am沖涼..時間去到12:00pm 就食粥仔啦, 食完粥仔又繼續玩..(佢真係好好精力) 玩到1:00pm左右就扭眼訓啦!!呢個時候我麻麻就會話.."個室仔眼訓啦~快d抱佢訓啦" 咁當然我都要照做囉...抱到1:30pm佢應該訓著左啦.. 通常都會訓2-3個鐘...大約2:00pm起身之後又食奶囉,之後咪又一直玩玩玩玩玩玩..6:00pm食奶 7:00pm食粥 8:00pm沖涼 然後又係玩囉...玩到10:00pm食奶,通常呢餐都係訓住食..如果佢冇訓到..就會一直玩到11至12點先訓!

我新手mama又唔知道呢d野wo..加上屋企d人成日話"唔好比佢喊"又唔抵得佢喊..
變左佢一喊就抱..養成左呢個壞習慣..
而家佢每次訓覺都一定要人抱訓..訓一陣又會無啦啦醒左再喊過~又要再抱訓...
一晚都抱佢4-5次(如果佢冇唔舒服的話)..
前排試過佢唔舒服..直情成晚比佢搞到冇得訓..因為放低佢訓左幾分鐘又醒又喊..
持續成晚都係咁..

我都想試下train佢~希望你可以幫幫我set個時間表呀~

同埋另外都有點我想問下架~
唔可以抱訓,用果個等1分鐘 拍2分鐘既方法唔掂咁可以點算? 因為佢一喊 就要人抱,如果唔抱,仲會愈喊愈西利~喊到成身汗~結果搞到佢更加唔舒服..或者你地話 抱1-2分鐘咁..我試過,抱一陣又放低佢,一放低果下佢就會發哂癲咁狂叫.就算即刻抱番佢起身都冇用..
我就真係比佢搞到發癲架啦= =

侯爵府

我見你有睇上面講過O既野, 不如今次我地不如咁傾計: 我問, 你答
1. 如果要配合你作息時間, BB就4個鐘一個CYCLE, 你會點SET你個時間表?
2. 你覺得抱瞓對你有咩影響?
3. 你認為俾佢喊一陣, (唔理家人點睇), 有無問題呢?

原帖由 秋月 於 10-4-13 23:51 發表
P.S. 有點兒長篇了...sorry= ='

我bb都成日要人抱訓架~而家10個月大
一直以黎都冇定時食奶/訓覺..

佢每隔4個鐘就要飲奶,連半夜都係咁既,訓緊教都會無啦啦醒左要飲奶,有時會遲左1個鐘到,食奶既份量都好唔定,朝早第 ...

洋房

原帖由 pyjess 於 10-4-14 00:11 發表
我見你有睇上面講過O既野, 不如今次我地不如咁傾計: 我問, 你答
1. 如果要配合你作息時間, BB就4個鐘一個CYCLE, 你會點SET你個時間表?
2. 你覺得抱瞓對你有咩影響?
3. 你認為俾佢喊一陣, (唔理家人點睇), 有無問題呢 ...

多謝你回應我既問題~
1.而家佢唔止4個鐘喊一次既,我既情況就係:我習慣2點先訓,我訓左之後佢喊,我都係要起身抱佢or喂奶,等佢訓左我又訓番...其實我加加埋埋只係訓得果4-6個鐘!!
2.抱訓,當然好大影響,1黎佢都幾重磅,我抱都抱到手軟,2黎好麻煩,因為每次佢要訓,就要抱,我冇時間休息!
3.如果一時既訓練可以換黎以後既無憂,我可以忍心比佢喊一陣!家人方面,我會同佢地商量,只係我老公係一個問題,因為佢要番工,bb會嘈住佢訓..

侯爵府

Good! 咁即你會點SET呢? 你BB咁大個, 可以只SET食野同瞓O既時間...你知喇, SET時間表係第一步, 亦係重要O既一步
(我唔係想玩, 不過我問你答, 你會明更加多)
原帖由 秋月 於 10-4-14 00:19 發表

多謝你回應我既問題~
1.而家佢唔止4個鐘喊一次既,我既情況就係:我習慣2點先訓,我訓左之後佢喊,我都係要起身抱佢or喂奶,等佢訓左我又訓番...其實我加加埋埋只係訓得果4-6個鐘!!
2.抱訓,當然好大影響,1黎佢都幾重磅, ...

洋房

原帖由 pyjess 於 10-4-14 00:31 發表
Good! 咁即你會點SET呢? 你BB咁大個, 可以只SET食野同瞓O既時間...你知喇, SET時間表係第一步, 亦係重要O既一步
(我唔係想玩, 不過我問你答, 你會明更加多)
...

咁我試下啦~有咩唔岩既請指正=]
8:00am 飲奶
12:00pm飲奶
2:00pm 粥仔
4:00pm 飲奶
6:00pm 粥仔
8:30pm 飲奶
其實最尾呢餐遲左半個鐘係就番屋企食飯時間..
(比起佢而家少左1-2餐奶..會唔會有問題?)

侯爵府

Good! 咁NAP 同晚上瞓呢, NAP2次就OK, 咁你會SET幾點至幾點呢?
原帖由 秋月 於 10-4-14 00:43 發表

咁我試下啦~有咩唔岩既請指正=]
8:00am 飲奶
12:00pm飲奶
2:00pm 粥仔
4:00pm 飲奶
6:00pm 粥仔
8:30pm 飲奶
其實最尾呢餐遲左半個鐘係就番屋企食飯時間..
(比起佢而家少左1-2餐奶..會唔會有問題?) ...

洋房

原帖由 pyjess 於 10-4-14 00:47 發表
Good! 咁NAP 同晚上瞓呢, NAP2次就OK, 咁你會SET幾點至幾點呢?

可以照番呢個開餐時間的話,發現問題了= =''
午睡好似唔夠時間比佢訓tim..set係8點餐奶之後既話我又怕佢訓唔著= =''
晚上的話,9點訓到早上7點半..10個半鐘!

洋房

岩岩阿b又喊醒左啦~抱左好耐~一放低又喊~結果我又開左支奶比佢飲..佢而家又唔訓啦..係度玩緊囉...orz!!

我真係好煩惱..頭先我試下用果個拍拍2分鐘既方法..
都唔到30秒我老公已經開聲 "咁樣我訓唔到架wo"
可能我真係要殘多大半年...先可以有教好訓啦...

侯爵府

如果NAP於1000-1200, 另外提早到3點食奶, 1600-1800再NAP
早上800食奶就800先叫醒佢, 瞓11個鐘

睇下係唔係真係全日瞓到15個鐘, 如果唔係, 就NAP少一D
原帖由 秋月 於 10-4-14 00:51 發表

可以照番呢個開餐時間的話,發現問題了= =''
午睡好似唔夠時間比佢訓tim..set係8點餐奶之後既話我又怕佢訓唔著= =''
晚上的話,9點訓到早上7點半..10個半鐘! ...

侯爵府

唔係想嚇你, 殘多半年都未必得, 基本要去到3歲, 晚上會自然醒少D (由7次變成4次左右), 日頭又唔洗NAP
不過晚上未必肯自己瞓

可唔可以爸爸同BB分開房瞓?
原帖由 秋月 於 10-4-14 01:15 發表
岩岩阿b又喊醒左啦~抱左好耐~一放低又喊~結果我又開左支奶比佢飲..佢而家又唔訓啦..係度玩緊囉...orz!!

我真係好煩惱..頭先我試下用果個拍拍2分鐘既方法..
都唔到30秒我老公已經開聲 "咁樣我訓唔到架wo"
可能我真係 ...

洋房

好~我試下啦!
不過我又想問下呢~
佢而家半夜醒左咁~要點做呢?
同埋 朝頭早佢5-6點咁上下會醒~仲係好精神果隻!!到時又要點做呢?

我補充小小野,佢而家習慣每次都要抱訓~
如果放低佢~佢唔會自己訓,真係好眼訓好眼訓都要喊到拆天咁要人抱>_<!

洋房

原帖由 pyjess 於 10-4-14 01:39 發表
唔係想嚇你, 殘多半年都未必得, 基本要去到3歲, 晚上會自然醒少D (由7次變成4次左右), 日頭又唔洗NAP
不過晚上未必肯自己瞓

可唔可以爸爸同BB分開房瞓?
...

冇辦法分房訓..而家係我同bb同爸爸一間房既~
另外仲有間房係放衣物既,不過果度既位置只可以放一張bb床..

侯爵府

平時半夜醒, 你會點做呢? 佢瞓之前如果係係抱住, 你一放低, 佢地會覺得墜一墜落去, 所以有D B會即刻嚇醒, 就算唔即刻醒, 都會瞓左3個鐘之後自然醒時, 自我檢查, 發現唔見左你就會喊要搵返你
所以最終解決方法係唔好抱住瞓, 咁, 你就由聽日NAP開始TRAIN (而家三更半夜唔好TRAIN住, 因為你未同老公講, 唔想你地不和), 夠鐘, 就放佢落床, 俾張被佢, 叫佢: 瞓喇.....實行等-拍-離開的方法

原帖由 秋月 於 10-4-14 01:40 發表
好~我試下啦!
不過我又想問下呢~
佢而家半夜醒左咁~要點做呢?
同埋 朝頭早佢5-6點咁上下會醒~仲係好精神果隻!!到時又要點做呢?

我補充小小野,佢而家習慣每次都要抱訓~
如果放低佢~佢唔會自己訓,真係好眼訓好眼訓都 ...

洋房

平時半夜醒都係抱到佢訓著~先慢慢放低佢~
如果唔係肚餓/唔舒服~通常都成功放到佢落床~不過我相信唔使3個鐘佢就會喊~haha

明天開始用你既方法~放低佢落床之後比被佢~叫佢訓既話~ 我已經估到結果就係..佢會爬起身同我笑= =..(我都唔知好嬲定好笑)
嗯..又或者會狂喊!!
我會努力架!!

多謝哂你既意見=]

侯爵府

只可放一張BB床都試下, 等爸爸可以關房門瞓
當然, TRAIN O既過程你會唔開心, 覺得無人SUPPORT, 不過, 一來, 你要同老公, 同屋企人講明, 你想TRAIN佢係為佢好, 另外, 你氹B瞓, B會好痴你....呢個就係你O既REWARD....當然如果佢同樣痴爸爸, 個家會更開心
原帖由 秋月 於 10-4-14 01:41 發表

冇辦法分房訓..而家係我同bb同爸爸一間房既~
另外仲有間房係放衣物既,不過果度既位置只可以放一張bb床..

洋房

哈哈~ 佢又好好架~ 佢唔會淨係痴我~
屋企任何一個佢日日都見到既人佢都會痴^^

如果放佢係另一間房訓真係要同奶奶傾下先得~唔知佢肯唔肯~
佢支持我train阿b~不過一開始已經潑左冷水~佢話bb而家都咁大~人地係要一出世開始train架~哈..不過我都係想試下呀~

洋房

如果冇人同bb一間房 我可能要考慮下訓廳la XD

侯爵府

我睇SUPERNANNY有O的CASE, 7歲都仲要TRAIN, 唔陪唔瞓, 仲要係孖女.... 所以, 幾多歲都有得TRAIN, 分別在於, 你對得佢長時間, 大約聽喊聲都知係扭定唔舒服...樓上O個位媽媽, 我地就要一齊唸唸發生咩事, 有"突變"
原帖由 秋月 於 10-4-14 02:00 發表
哈哈~ 佢又好好架~ 佢唔會淨係痴我~
屋企任何一個佢日日都見到既人佢都會痴^^

如果放佢係另一間房訓真係要同奶奶傾下先得~唔知佢肯唔肯~
佢支持我train阿b~不過一開始已經潑左冷水~佢話bb而家都咁大~人地係要一出世 ...

侯爵府

TRAIN 好咪返房瞓囉....要有信心呀
其實之前有個MAMI PM問我點TRAIN佢16個月大O既小朋友, 之後FELLOW UP 返, 佢都係話有一日食緊野唔得閒抱, 就咁, 以後就唔洗抱瞓喇....BB習慣一樣野, 有時唔係真係咁難, 反而係我地做媽媽/嫲嫲未必捨得放手俾BB長大

記得有個媽媽就係唔想咩都唔做就俾B瞓, 我叫佢唱歌, 佢唱晒成隻碟O既歌, 我唯有叫佢每日減唱一半直至只唱一隻為止..... 其實呢個每日唱少D唔係書上面O既方法, 而係因為個媽媽唔捨得, 所以我O係唔講俾個媽媽聽O既情況之下要個媽媽"戒毒"....畢竟, 我唔係SUPERNANNY, 我唔可以去人地屋企, 陪個媽媽過難關, SUPERNANNY O個D, 一晚就KO左個小朋友喇~
原帖由 秋月 於 10-4-14 02:01 發表
如果冇人同bb一間房 我可能要考慮下訓廳la XD

首頁
56789...37

尾頁

跳至