母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 stliu 於 09-11-18 15:52 發表
雖然時間好漫長, 但係, 佢啜住食奶果個樣係咪好可愛? 第日佢大D, 你唔再餵佢時, 會好懷念架! 真架!
所以辛苦D, 都支持住呀!
我都唔係全人奶, 上一胎得, 今胎要補一餐奶粉. 而家仲係差不多準備唔餵了, 因為如果繼續餵 ...
我都有一餐係奶粉, 臨訓前果餐, 其實我多奶到要倒, 但老公話比佢食飽 d 訓好 d 喎....

大宅

我又黎報到, 仔仔2個月, 而家14磅幾. bb滿月已經可以由夜晚12點一覺瞓到6點, 而家就11點瞓到7點半, 所以我夜晚有得瞓. bb由一出世我就定時3個鐘餵佢一次, 一日8餐, 滿左月就一日6餐. 2個月開始就3.5個鐘一次, 一日5餐. 我都係跟 "從零歲開始" set bb作息飲食時間, 好成功! 只係bb開頭好喊得好勁, 要忍心, 但佢3-4日就會適應, 之後bb夠鐘先至會喊肚餓, 咁bb同媽咪都可以多d休息, 希望俾大家有一個參考啦!

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

侯爵府

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 16:22 發表
我又黎報到, 仔仔2個月, 而家14磅幾. bb滿月已經可以由夜晚12點一覺瞓到6點, 而家就11點瞓到7點半, 所以我夜晚有得瞓. bb由一出世我就定時3個鐘餵佢一次, 一日8餐, 滿左月就一日6餐. 2個月開始就3.5個鐘一次, 一日5 ...
好勁喎, 2 個月就 14 磅, 我個囝都係2個月, 不過要下星期先知佢幾凰, 但肯定冇14磅....我個囝十日已經戒左夜奶, 但我半夜都要起一次身泵奶, 你唔洗泵咁好既?? 你係唔係全職媽媽呀??

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我又黎報到, 仔仔2個月, 而家14磅幾. bb滿月已經可以由夜晚12點一覺瞓到6點, 而家就11點瞓到7點半, 所以我夜晚有得瞓. bb由一出世我就定時3個鐘餵佢一次, 一日8餐, 滿左月就一日6餐. 2個月開始就3.5個鐘一次, 一日5 ...

你阿B會唔會扭眼訓? 而家我阿囡兩個月大, 近呢個禮拜晚晚由10點幾開始扭眼訓扭到2點幾, 我就黎死喇

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

咦, 我都係跟e本書, bb一出世幾日就2個半至3個鐘餵一次, bb都重得好好, 不過就重未戒到夜奶, 2個半月時就幫佢轉咗4個鐘一次, 而家3個月大, 佢最好就係夜晚飲完最後個餐一定會自己瞓覺, 我都覺得e本書好得!

大宅

因為bb個息時間穩定, 瞓得多就會比較長肉喇! bb介左夜奶之後我就一覺瞓天光, 頭幾日瞓過夜朝早個胸會好谷好痛, 但幾日後身體就適應左, 我瞓天光d奶仲多左添, 因為夠休息. 我係全職奶媽呀!

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-18 16:30 發表
好勁喎, 2 個月就 14 磅, 我個囝都係2個月, 不過要下星期先知佢幾凰, 但肯定冇14磅....我個囝十日已經戒左夜奶, 但我半夜都要起一次身泵奶, 你唔洗泵咁好既?? 你係唔係全職媽媽呀?? ...

大宅

好媽媽勳章

咿..喺呀...咁其他好著都好, 咁下次你要買90啦...如再要就話我知啦....

原帖由 daidaianna 於 09-11-18 03:17 PM 發表

個85唔啱呀, 我要加扣o係後面

其他都好著

大宅

好媽媽勳章

嘩...你餵到好好成績喎, 我阿b滿月時, 差不多11磅, 比姑娘要求我同阿仔減餐, 結果由原來2個鐘一餐減到3個一餐, 但亦都因為咁我就多咗休息, 但阿b就重得慢咗啦....

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 04:22 PM 發表

大宅

好媽媽勳章

嘩...扭咁長時間呀, 你阿b都好勁喎....

原帖由 daidaianna 於 09-11-18 04:37 PM 發表

你阿B會唔會扭眼訓? 而家我阿囡兩個月大, 近呢個禮拜晚晚由10點幾開始扭眼訓扭到2點幾, 我就黎死喇

大宅

佢都會扭眼瞓, 佢一眼瞓我就放佢落休, 佢通常會自己瞓著, 有時會喊一陣先自己瞓, 如果佢喊超過3個字都未收聲我會望一望佢做乜, 但唔會抱佢(佢個樣似唔舒服或似未掃晒風就例外), 同佢傾一陣計(我講大人話佢用ee哦哦bb話答我)之後走開, 佢都會自己瞓. 我都係跟書學, JohnsonBaby 個網站都係咁教, 你可以試吓!

原帖由 daidaianna 於 09-11-18 16:37 發表

大宅

好媽媽勳章

你好勁呀, 我阿仔之前都可以自己訓架, 佢唔鍾意人抱住訓添, 但大大下就唔得啦, 喊到拆天咁要你抱住佢, 抱到佢睡意濃啦, 就可以放底佢, 有時佢可以自己訓, 有時就要你拍下佢先訓, 有時就唔得, 又坐起身要你要抱過佢....

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 04:59 PM 發表
佢都會扭眼瞓, 佢一眼瞓我就放佢落休, 佢通常會自己瞓著, 有時會喊一陣先自己瞓, 如果佢喊超過3個字都未收聲我會望一望佢做乜, 但唔會抱佢(佢個樣似唔舒服或似未掃晒風就例外), 同佢傾一陣計(我講大人話佢用ee哦哦bb ...

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-18 15:04 發表
果2日我真係想c, 不停咁痛....但比起 e+, 原來果時係咁舒服...
而家雖然辛苦, 但一見到佢笑, 一天天咁大就覺得咩到值得 :)

大宅

我睇過好多文章都話bb嘅生長激數主要喺睡眠當中產生. 我阿b出世7.8磅, 滿月10.3磅, 佢未滿月都瞓得好少, 而佢滿月可以瞓過夜之後, 佢日頭都會好有規律咁小睡, 餐數減左2個月都可以去到14磅, 我相信係因為佢瞓得好.

原帖由 淘氣館 於 09-11-18 16:58 發表
嘩...你餵到好好成績喎, 我阿b滿月時, 差不多11磅, 比姑娘要求我同阿仔減餐, 結果由原來2個鐘一餐減到3個一餐, 但亦都因為咁我就多咗休息, 但阿b就重得慢咗啦....

...

侯爵府

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 16:44 發表
因為bb個息時間穩定, 瞓得多就會比較長肉喇! bb介左夜奶之後我就一覺瞓天光, 頭幾日瞓過夜朝早個胸會好谷好痛, 但幾日後身體就適應左, 我瞓天光d奶仲多左添, 因為夠休息. 我係全職奶媽呀!

...
我好慘呀, 半夜要泵一次, 臨返工前又泵一次, 所以日日都訓得好少....不過好在奶量都穩定左咋...
你唔洗返工唔同既, 我地要返工, 就要計好晒幾點泵奶, 唔係返工時好辛苦架....我每晚放工都勁谷架, 又係泵到好多奶出黎...

侯爵府

原帖由 polpolchan 於 09-11-18 17:06 發表
而家雖然辛苦, 但一見到佢笑, 一天天咁大就覺得咩到值得 :)
咁又係呀, 返工時好眼訓好辛苦, 放工一見到佢咩都唔記得lu.....哈哈...

大宅

好媽媽勳章

喺呀...我阿b出世時7.7磅, 佢未滿月幾乎玩盡我, 日頭就訓得好好, 但夜晚就唔訓, 而我又唔可以跟佢咁日夜癲倒, 所以搞到我冇覺好訓, 到咗個半月, 佢自己戒咗人奶, 變咗一日先食得個5餐奶, 雖然訓得好, 但就冇之前咁重得咁多囉, 到2個月時都喺差不多13磅咋....

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 05:09 PM 發表
我睇過好多文章都話bb嘅生長激數主要喺睡眠當中產生. 我阿b出世7.8磅, 滿月10.3磅, 佢未滿月都瞓得好少, 而佢滿月可以瞓過夜之後, 佢日頭都會好有規律咁小睡, 餐數減左2個月都可以去到14磅, 我相信係因為佢瞓得好.

...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 淘氣館 於 09-11-18 16:59 發表
嘩...扭咁長時間呀, 你阿b都好勁喎....

我就黎死喇

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 紅紅綠燈 於 09-11-18 16:59 發表
佢都會扭眼瞓, 佢一眼瞓我就放佢落休, 佢通常會自己瞓著, 有時會喊一陣先自己瞓, 如果佢喊超過3個字都未收聲我會望一望佢做乜, 但唔會抱佢(佢個樣似唔舒服或似未掃晒風就例外), 同佢傾一陣計(我講大人話佢用ee哦哦bb ...

係咪要train一兩個禮拜先得架?

大宅

照計佢扭眼瞓唔會成幾個鐘都未瞓得著, 會唔會佢未飽, 或者肚仔有風唔舒服呀? 不過你都train吓佢, 大家都可以舒服d

原帖由 daidaianna 於 09-11-18 17:43 發表

係咪要train一兩個禮拜先得架?

大宅

13磅都係大碼b喎! 我2個月開始轉5餐, 希望bb食少d睇吓會唔會變番中碼b, 因為我睇過d文章話bb頭6個月過重, 將來去到小學會易大病同會提早青春期

原帖由 淘氣館 於 09-11-18 17:40 發表
喺呀...我阿b出世時7.7磅, 佢未滿月幾乎玩盡我, 日頭就訓得好好, 但夜晚就唔訓, 而我又唔可以跟佢咁日夜癲倒, 所以搞到我冇覺好訓, 到咗個半月, 佢自己戒咗人奶, 變咗一日先食得個5餐奶, 雖然訓得好, 但就冇之前咁重 ...

首頁

尾頁

跳至