母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

fsy,

佢兩個在船上唱太陽伯伯, 唱得又投入又好聽.

之後琦琦都有問我, 子進呢? 在遊樂場入場時, 佢見子進有風車, 就叫阿爸買, 初時阿爸拒絕, 不過後來都買了一個.

原文章由 fsy 於 08-12-30 16:17 發表
以前覺得琦琦好 cool, 但今次見到佢好 sweet, 子進好鍾意佢, 成日問住琦琦呢, 琦琦呢? 聽到佢同子進一齊唱歌, 個感覺好 warm.
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

2023年兔年勳章

太約幾時開呢?

如再去番禺不要再坐船去蓮花山, 坐船去南沙, 又快又平呀! 只要1小時就到香, 我昨日走就從南沙回程.

原文章由 fsy 於 08-12-30 16:17 發表
不過, 我都有意等新既長隆酒店開幕後再去過, 到時可能只去動物園, 咁應該會舒服啲.

公爵府

2023年兔年勳章

琦琦好喜歡同安兒玩, 自從上次去過安兒屋企之後, 經常問我幾時再去玩過? 我每次答佢:"要打電話約安兒媽媽才可以", 佢例必叫我:"你記住明日打電話約安兒媽媽喎!"

原文章由 onyeebb 於 08-12-30 16:41 發表

琦琦不嬲都係最乖嗰個, 佢係唯一一個小朋友好樂意咁借個風車俾安兒玩, 好難得.

公爵府

2023年兔年勳章

琦琦都一樣咁答!

連前晚28/12在表伯家留宿, 都話要住酒店呀!

原文章由 fsy 於 08-12-30 16:52 發表
子進坐船走既時候仲話: 點解我哋要返屋企呀? 我想返酒店呀!

公爵府

2023年兔年勳章

丁媽,

琦爸話丁丁是最有精力, 睇完馬戲返酒店在大堂時, 仲會週圍走, 好似精力無限, 用唔完咁喎!

公爵府

2023年兔年勳章

報告一下我家三口多留一天在番禺的活動:

28/12
2:30pm 與親友離開酒店
3:15pm 下午茶
4:00pm 到達親友家
5:30pm 同琦琦去睇農村醫生(另一位親友)
6:30pm 打邊爐
8:00pm 飯後閒談品茗
9:30pm 梳洗睡覺

29/12
8:30am 起床梳洗
9:15am 酒樓早茶
10:00am 暢遊寶墨園, 餵魚影相
12:30pm 午飯
1:30pm 赤腳下田採摘草莓 (見新大頭相)
3:15pm 返回親友家
4:15pm 收拾離開親友家
5:30pm 乘船離開南沙港
6:30pm 到香

[ 本文章最後由 Strawberrys 於 08-12-30 23:54 編輯 ]

別墅

原文章由 bbpooh 於 08-12-30 15:21 發表

點解你要比張八達通佢呀?我有提供八達通比佢,不過係我舊的八達通,佢自己增值,如果同我地一起出街需要搭車,又或者買菜需要搭車,佢會自己MARK低,累計50元,佢會問我REFILL。我都無計有幾多錢,不過久唔久(好耐好耐)會睇一次咁囉! ...

丁媽,
由第一個工人開始,我就比張八達通佢keep,主要係送恩恩返學放學搭車用,然後每日mark低用左幾多錢,我亦會比錢叫佢地增值,一直都無事,亦從來無check。直至呢個工人,我覺得佢比之前果兩個無咁老實,或者講無咁高招 。打斧頭又大貪,以為我唔知價,我至會check佢。其實我都同你想法差唔多,覺得大部份工人都會打斧頭,我都預左,但佢真係過份左,$15魚寫二十幾,$10斤菜寫$18。我都無拆穿佢,只係話有d items買貴左,叫佢注意下,更有一次我帶埋佢去街市問價(唔係佢買果間,比面佢)然後話以後唔好去xx買野,最好去超市,有單據,之後就收斂左。之後仲有故仔,費事講。總之打斧頭唔過份我都唔算偷,但係係八達通度用我d錢,又無同我講我就覺得係偷,同穿櫃桶底無分別。同埋唔之係咪受之前個工人影響關係,我對工人無晒信心,我怕佢地唔好。

別墅

原文章由 fsy 於 08-12-30 17:19 發表

唔知點解子進好似唔識肚餓咁, 就算佢之前食好少嘢, 佢食飯都係咁既樣. 好似尋日佢 lunch 又食得少, 又無食 tea, dinner 佢都只係食咗幾執意粉 , 佢會唔會有病呢?

最慘係子進爸唔捨得唔比個仔食, 成日都 ...

fsy,
你地或者同老人家有無講野時,比子進聽到話子進唔食野,好憐惜佢,驚佢唔長肉之類既話呢?又或者講唔食呢d食第二樣la之類。可能子進聽到咁講玩野,覺得你地好緊張佢呢?

我看過一本書,係講3-4歲小朋友食飯問題 。由於小朋有知道父母緊張佢地食飯,但無奈小朋友既反叛性格,往往會覺得食飯係爭取權力同自主表現,因此父母越緊張,佢地越玩野。相反,我地嘗試唔多理佢,既唔tum,又唔娥,總之在規定時間收碗。尤其三歲半後,盡量少用如食完飯獎勵糖果或甚麼東西,因為呢招慢慢唔收效,或有反效果。

總之食飯係一家人歡樂的時光,讓小朋友學習認真食飯是人人都應該做到的事情。其實細路餓一兩餐應該無問題,習慣養成才是大問題。

大宅

原帖由 belu 於 08-12-31 00:27 發表
我看過一本書,係講3-4歲小朋友食飯問題 。由於小朋有知道父母緊張佢地食飯,但無奈小朋友既反叛性格,往往會覺得食飯係爭取權力同自主表現,因此父母越緊張,佢地越玩野。相反,我地嘗試唔多理佢,既唔tum,又唔娥,總之在規定時間收碗。尤其三歲半後,盡量少用如食完飯獎勵糖果或甚麼東西,因為呢招慢慢唔收效,或有反效果。

好同意, 因為婆婆& 姐姐都話如果我 & 爹爹都唔在家食飯時, 琛彥係"出奇同超合作自己快快脆脆畢哂飯食", 同我地在家一齊食飯係兩回事黎咖!!!!

男爵府

原帖由 belu 於 08-12-31 00:27 發表

fsy,
你地或者同老人家有無講野時,比子進聽到話子進唔食野,好憐惜佢,驚佢唔長肉之類既話呢?又或者講唔食呢d食第二樣la之類。可能子進聽到咁講玩野,覺得你地好緊張佢呢?

我看過一本書,係講3-4歲小朋友食飯問題 。由於小 ...

好同意呀!獎勵千祈唔可以經常用物質添!其實我地好多時一家人食到最後會鬥快食完,食完的就係"第一",沒有任何獎勵,可能小朋友唔輸得啦,丁丁會好快好快咁把食物倒入個口,哈哈哈!

不過有時到最後幾啖飯,我都會餵,我又覺得問題唔大,反正佢自己食了絕大部份!

有時如果丁丁玩野,我真係會同佢講,叫佢去玩,(我諗小朋友都會有胃口唔好的日子)

仲有如果我和丁爸食完飯,我地就會叫姐姐陪佢,我同丁爸就會睇電視,丁丁知道又會唔鍾意,會食得好快!

大宅

落田摘草莓好好玩wor! 我都去過寶墨園, 影相very good!
原帖由 Strawberrys 於 08-12-30 22:58 發表
報告一下我家三口多留一天在番禺的活動:

28/12
2:30pm 與親友離開酒店
3:15pm 下午茶
4:00pm 到達親友家
5:30pm 同琦琦去睇農村醫生(另一位親友)
6:30pm 打邊爐
8:00pm 飯後閒談品茗
9:30pm 梳洗睡覺

29/12
8:30am ...

別墅

恩恩今日有d咳,我學人燉川貝雪梨,希望好味又有效。

製作中......

男爵府

原帖由 bbpooh 於 08-12-31 13:49 發表

好同意呀!獎勵千祈唔可以經常用物質添!其實我地好多時一家人食到最後會鬥快食完,食完的就係"第一",沒有任何獎勵,可能小朋友唔輸得啦,丁丁會好快好快咁把食物倒入個口,哈哈哈!

不過有時到最後幾啖飯,我都會餵,我又 ...

bk short 咗成朝, 連個 topic 都唔見埋.

子進無嘢叻, 最叻偷聽人哋講嘢, 我哋會多加留意, 唔好比佢發現我哋緊張佢食飯.

尋晚同頭先 lunch 都初初食飯都好玩嘢, 尋晚婆婆都係度食飯, 於是我哋全家一齊唔睬佢, 唔比反應佢, 各自繼續食飯. 大家食晒佢都未食完, 於是我哋有啲出廳坐, 淨返我同婆婆係飯枱前, 兩條友明知佢偷聽我哋講嘢, 就做場大龍鳳佢睇, 話: 呀, 一陣夠鐘就收嘢! 一陣又話: 呀, 仲有 x 分鐘, 最後佢都cc氣自己食晒啲飯, 淨返最後兩啖我幫佢 "畢". 頭先都係, 佢玩嘢我唔睬佢, 最後都食晒, 不過食咗45分鐘.

別墅

燉川貝雪梨完成,好味,恩恩連皮都食埋

別墅

原帖由 fsy 於 08-12-31 16:32 發表

bk short 咗成朝, 連個 topic 都唔見埋.

子進無嘢叻, 最叻偷聽人哋講嘢, 我哋會多加留意, 唔好比佢發現我哋緊張佢食飯.

尋晚同頭先 lunch 都初初食飯都好玩嘢, 尋晚婆婆都係度食飯, 於是我哋全家一齊唔睬佢, 唔 ...

你地成家人同心合力,真係好。子進加油,乖乖食快d。d飯凍左無益架

公爵府

2023年兔年勳章

BK is short today.

I uploaded a new big head photo yesterday but disappeared today.

大宅

祝 2009 各大人細佬都身體要健康, 新年要進步 (唔好快落喇)!!!!

最緊要有 4 條 S ~~ "心想事成" !!!!!!!

大宅

冇人上過黎????????????

大宅

Happy New Year!!
I retired la!!

原帖由 Cyntoby 於 09-1-2 00:33 發表
冇人上過黎????????????

大宅

原帖由 aggie_to 於 09-1-2 00:38 發表
Happy New Year!!
I retired la!!

2 S 媽 (大S係心心, 細s係晨妹),

妳好呀!!!!!!!!!!!!

榮休 ~ 恭喜哂喎!!!!!!!!!再恭喜升級 VIP C9 !!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊