嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...15

尾頁

民房

Re: 正確使用濕疹膏

Your girl is super Q

大宅

大宅

我個b情況同eh-oh個b一樣呀, 請問有什麼方法呀?[quote]
Eh-oh 寫道:
BB出世至今4個月大,面及下巴有一粒粒紅點,初時零散幾粒,但現見右邊面是一塊,我不知是不是奶癬,見佢好痕,成日用隻手抹面,好似貓洗面,我有用清水幫佢洗面,好似冇好轉,請問大家這會否是濕疹呀? 有冇好藥肓介紹,或要去看

大宅

我終於用左凡士林同亞仔塗抹, 攪左3日, 塊面變番靚靚勒

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

其實濕疹係點架, 佢同奶癬有咩分別架 ?我bb出世時面仔無咩野架, 但大大下, 塊面仔出左一達達紅卜卜既野呀, 紅左d奶廯膏就好d, 會無左, 但係隔一排又出番, 每當d人鍚完佢, 摸完佢之後就立即紅晒..近排, 我係佢pat pat度, 同腳眼度發現有一兩達野, 不過吾係紅色架, 係灰色, 仲有d巢巢地添呀, 都吾知係咩, 點分疹同癬架?

大宅

I have tried so many different cream/lotion/oil, but now his rash improves very very well by using Zincofax. I don't know if we can buy it from Hong Kong, since I bought it from Canada.

The rash can be easily gone if you apply "zinc oxide".

More information about Zincofax:
http://www.abconlinepharmacy.com/ns/customer/product1154-c-p1#zincofax

http://www.77canadapharmacy.com/ZincofaxCream.php

複式洋房

我比囝囝搽QV Cream 注意用來做按摩用,先

別墅

Hi Annii,
請問QV Cream 係邊到有得買, 係咩樣架, 大概幾錢 ?
thanks

大宅

在屈臣氏和萬寧(有配藥部的地方), 及藥房都有售. 價錢大約80元至100多元視乎你買邊款產品. 以下是其中一款產品.

mariechen 寫道:
Hi Annii,
請問QV Cream 係邊到有得買, 係咩樣架, 大概幾錢 ?
thanks

別墅

Hi typ,
Thank you, 我係萬靈買左,仲有折添...六十幾
tpy 寫道:

在屈臣氏和萬寧(有配藥部的地方), 及藥房都有售. 價錢大約80元至100多元視乎你買邊款產品. 以下是其中一款產品.

[quote]
mariechen 寫道:
Hi Annii,
thanks
[/quote]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有濕疹 (不過我係大人)

有隻都幾好用架
aqueour crm---anionic base, emollient(as soap)
(佢有分油分 水份 要買水份果隻)
係龍城有得買架 佢係cream 咁ka 太乾可以用黎沖涼

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mariechen

我想買60幾蚊幾大支ar?

bath oil 幾錢到ar?

洋房

qv藥房$60
:-?

複式洋房

我個囡囡啲濕疹最近又番發, 仲有成塊面連額頭, 眼周圍都非常之乾, 搽aqueous cream唔得(已經係一兩個鐘就同佢搽一次), 搽QV又唔得, 仲紅到一撻撻tim, 請問各位有經驗媽咪有無好嘅保濕cream介紹? 仲有想同囡囡轉沖涼液, 邊隻比較好及潤? Thank you very much in advance.

大宅

如aq 和 qv cream 唔得,可試下cetaphil 或 QV kids Balm。我試過很多cream,最潤都是豬油膏和QV kids Balm了。

而沖凉我試過很多﹕saba, keri oil, QV oil , cetaphil, oiltum oil, aq cream, 豬油膏。最潤都是豬油膏,平靚正

operaz 寫道:
我個囡囡啲濕疹最近又番發, 仲有成塊面連額頭, 眼周圍都非常之乾, 搽aqueous cream唔得(已經係一兩個鐘就同佢搽一次), 搽QV又唔得, 仲紅到一撻撻tim, 請問各位有經驗媽咪有無好嘅保濕cream介紹? 仲有想同囡囡轉沖涼液, 邊隻比較好及潤? Thank you very much in advance.

複式洋房

珀珀,慧慧媽, 請問咩野叫做豬油膏 係點搽同點用黎沖涼呢? 唔好意思問你禁多問題, 非常心急想知, 因為囡囡好乾燥, 乾到成日發脾氣, 成日抓到面同耳仔流晒血, 好心痛 :-(

大宅

俗稱「豬油膏」的Emulsifying Ointment,售價廉宜,大人小孩都適用。

在藥房有得買、非常平宜,~$40 - $50/500g, 我以前用的很貴(~$80/500ml), 但唔好以為平冇好,它非常潤但感覺肥膩. 我兩隻超敏感B都是用它的, 濕身後當cream搽, 之後沖身(浸浴喎!),後再當cream乾搽.

前排明報有說:

Click Here <--

ps: 如紅到一達達可能要用類固醇藥膏.eg H.cream, etc.

複式洋房

唔該晒珀珀,慧慧媽. 仲有我想問豬油膏用黎洗頭又得唔得呢, 因為我個女個頭皮都好乾燥, 佢成日抓損個頭

首頁
23456...15

尾頁

跳至