嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...37

尾頁

侯爵府

即係話佢唔通常唔肯午睡?
原帖由 ht9261ht9261 於 10-4-8 16:57 發表
HiHi

我個B而家3個月大
食奶時間: 6:30 (有時7am) / 11:00am (但有時訓左就會12:00), 15:00, 18:00, 21:00
佢每日早上6:30起身心情都會極靚, 好開心, 自己同自己笑笑笑, 首先我會換片, 之後跟住就食奶, 食完奶掃風 ...

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-8 18:56 發表
明白, 如果你餵多D, 佢都照樣半夜醒, 咁即係4,5點佢係習慣叫你地起身餵佢...
試下, 只係餵水, 當然都係唔喊唔餵喇, 然後每日減一半份量, 幫佢戒
我估幫左佢戒, 佢可能會7點鐘醒食早餐, 因為計落, 11點至7點, 只SKIP ...

你有所不知, 餵水已經試過, 呢個妹妹會照飲晒幾OZ水, 然後繼續嘈, 因為佢根本唔飽, 到時再餵奶仲煩, 已經飲到成肚水, 我有朋友個仔又係好攪笑, 佢乖D, 唔喊, 但每朝準時4時幾起身晨運, 狂啜奶咀, 可以捱到7點食奶, 一食完立即瞓到死豬咁, 因為佢已經無瞓幾個鐘...

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-8 15:28 發表
朋友...嘻嘻, 說的好~ 我隻B的朋友通常被掉下床, 希望他不是覺得"朋友是用來出賣"吧....^V^

因為今日有特別事, 所以好難在那段時間跟ROUTINE的, 但回家後, 就要跟返; 到左TRAIN好, 就可以出街, 佢都會自動跟ROUTINE ...

頭先3點3佢喊醒,跟住我照同佢沖涼,跟住諗住4點先俾奶佢(上一餐遲咗),但佢喊唔停..SO 3點7到就俾咗佢,但係我奶奶餵,因為我同老公有事出去...我叫我奶奶同佢掃半個鐘頭風,跟住同佢玩到5點到俾佢訓,但99話佢4點半到就喊,我99放佢落HIGH CHAIR,佢自己訓(冇朋友),中間都有喊醒,但佢只係拍下又訓返,到7點左右就喊醒...但抱起佢返3樓都係咁喊..於是又走返落地下HIGH CHAIR,俾個朋友佢啜啜下又訓咗..但佢應該7點半食奶(TIME TABLE),但見佢上一餐遲咗,諗住遲少少(8點),但佢到7點8就起身喊食....食完後依舊喊(甩奶樽),掃咗半個鐘風,跟住就同佢玩,傾下計...到9點到佢開大,換完片到9點4到我就放佢落床,今日我地買咗個床頭吊飾,諗住試下俾佢,等佢唔用朋友訓,開頭佢一直都望住個吊飾,到9點半我熄燈,佢就開始想喊....E E UR UR 到9點8....開始大喊,到最後我都係俾返朋友佢....10點到佢就訓咗喇....不過喺我打緊呢段時,佢FING甩佢朋友...開始醒咗...但未喊...係咁望住吊飾...但呼吸開始急..所以我又俾咗個朋友佢.....過咗一陣,就訓返喇...跟住好快就最尾果餐喇2330...咁就一日...請問依家咁算唔算OK呢?

同埋個吊飾會唔會影響到個TRAINING?其實個吊飾係諗住佢清醒時可以喺張床到耐D..因為依家佢唔係好鍾意係張床到(清醒時),所以想平時佢都可以喺張床到玩下.只不過頭先我想試下唔用朋友,用呢個吊飾可唔可以取締到.

希望喺我返工前成功啦.

另外我想問下,如果奶奶真係日頭抱住曖訓(但跟我TIMETABLE),到夜晚我用返呢個方法(唔抱)又得唔得呢?THX~同埋,BB 日頭99湊的話,佢會訓2樓另一張BB床,咁會唔會有影響呢?THX~

侯爵府

咁佢瞓之前同之後有無任何環境上O既改變?

我隻B都有一段時間試過晚晚3,4點醒, 狂喊, 試過俾水佢, 就睇返, 亦試過唔WORK(不過有朋友試過WORK), 後來發現佢地瞓左之後第3個鐘開始, 會有一陣好清醒O既時間, 去自我檢查, 而佢發現本來睇住佢瞓, 唔俾佢起身玩O既媽媽唔見左, 就大喊要搵返我....所以之後我就唔再"目及"住佢瞓, 而係一放落床就走開, 自始就唔再半夜喊...不, 只有一次, 我O係佢瞓瞓下關了風扇, 佢一夠鐘就喊

原帖由 titanlow 於 10-4-8 23:01 發表

你有所不知, 餵水已經試過, 呢個妹妹會照飲晒幾OZ水, 然後繼續嘈, 因為佢根本唔飽, 到時再餵奶仲煩, 已經飲到成肚水, 我有朋友個仔又係好攪笑, 佢乖D, 唔喊, 但每朝準時4時幾起身晨運, 狂啜奶咀, 可以捱到7點食奶, ...

侯爵府

A. 唔洗推遲個時間表, 一方面, 你TRAIN緊佢, 你同BB都要習慣固定一個時間, 而且佢地會同一個時間想瞓, 如果攪到想瞓時先食, 佢地會唔食, 反而不美.....所以下次你可以照3.30PM餵, 照返正常時間表就得....
B. 因為你地今日出過街, 佢地RAM好細, 要用瞓覺SAVE野落個HARD DISK度, 所以4.30點就累, 我通常都會俾佢瞓, 因為出過街, 仲可以瞓多少少, 不過NAP一定唔可以多過3小時, 所以最多7.30前就一定要叫醒佢
C. AGAIN, 唔洗推遲, 你當佢體內有個時鐘, 夠鐘就餵, 夠鐘就瞓, 過左鐘都無得食同瞓, 反而對建立安全感無益 (我保姆初初照顧我BB都好好好ON TIME, 到而家就可以調早推遲, 因為隻B已經慣左, 佢好相信我地遲左都會俾佢食....所以初時會緊D, 到習慣左就可以有D FLEXIBLE)
D. 其實你見, 你BB都想用你SET左O既時間, 反而你地想推遲, 佢次次都ON TIME想食想瞓喎
E. 佢食完都喊, 係唔係好忟咁? 可能同佢想開大有關...如果BB食奶粉, 需要餵少少水, 佢地先會去得暢順....人奶水份足夠, 就唔需要....佢地一想開大, 就會咩都唔想做, 唔聽你講...我隻B試過因為咁, 喊左4個鐘, 我地做咩都無用, 只有不後幫佢按摩, 直至痾到, 個地球先回復平靜...之後, 我地唔敢唔俾水佢飲
F. 突然改房內/床上裝飾, 佢一定會有D唔慣, 你可以睇埋今晚同聽日先....不過如果個吊飾有光/有音樂, 就一定唔可以O係佢瞓/NAP時開, 因為呢個都係干擾
G. 如果佢真係要同朋友一齊瞓, 俾佢都無防, 佢地半夜自我檢查時, 唔一定會開眼, 有時只係摸身邊D野, 個吊飾, 佢摸唔到, 但朋友佢摸到....其實我想知你地點解想佢戒左朋友仔呢?
H. 日頭抱晚上唔抱...我估多數唔得, 因為抱變左佢瞓覺SIGNAL, 唔好話你BB未TRAIN好, 我隻B俾我地KO左1年, 我地都只有出街+佢要瞓先抱, 仲要一定俾毛巾佢, 因為毛巾(相對你BB就係朋友) = 瞓, 唔係抱 = 瞓, 我地都唔想佢學壞, 而我地要佢唔瞓, 就會攞走毛巾....所以我覺得用朋友仔係一個好選擇, 佢比奶咀大, 易搵, 唔會食手, 自殘身體, 又可以帶落二樓/出街
I. O係邊度瞓都OK, 不過一定要有朋友一齊, 因為呢個係佢O既安全感

原帖由 louise25 於 10-4-8 23:08 發表

頭先3點3佢喊醒,跟住我照同佢沖涼,跟住諗住4點先俾奶佢(上一餐遲咗),但佢喊唔停..SO 3點7到就俾咗佢,但係我奶奶餵,因為我同老公有事出去...我叫我奶奶同佢掃半個鐘頭風,跟住同佢玩到5點到俾佢訓,但99話佢4點半到就 ...

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-8 23:21 發表
咁佢瞓之前同之後有無任何環境上O既改變?

我隻B都有一段時間試過晚晚3,4點醒, 狂喊, 試過俾水佢, 就睇返, 亦試過唔WORK(不過有朋友試過WORK), 後來發現佢地瞓左之後第3個鐘開始, 會有一陣好清醒O既時間, 去自我檢查 ...

乜野都無變o架, 咪就係差在肚餓與唔肚餓囉...哈哈, 同埋佢唔係唔可以自己瞓番, 夜晚佢食飽, 唔駛理佢, 放係床就自己瞓著, 反而日頭就要食下奶咀幫助入睡.

亞妹唔係第3鐘開始有清醒時間, 佢就算11點食奶時清醒, 到4點幾5點都已5個幾6個鐘, 所以唔係拍下就瞓得番囉...佢最攪笑係, 你無論10點, 11點, 12點俾佢食最後一餐, 佢都多數係4,5點要再食, 10-5點我覺得都ok, 已經7個鐘, 但12-5又要??? 明明夜d餵完想佢7點先食...佢又係5點....真係激鬼死, 以前我會俾奶咀想佢瞓番, 點知佢越來越醒目, 拖唔到, 現在索性佢醒時唔俾奶咀, 俾奶佢食等佢再瞓, 費事佢倚賴晒個奶咀...

我都話, 最慘佢唔係瞓覺有問題, 佢唔肚餓係唔會醒然後扭, 佢一醒就係肚餓...但日頭俾多又回吐得多, 係食6oz先唔會回吐, 夜晚個餐俾多又係定時定候要食...有長輩提議最後一餐用米水開奶, 睇下會唔會飽肚d...又試下啦

侯爵府

其實半夜有固定時間醒左, 都係睡眠問題之一, 如果水/奶咀都唔得, 真係唯有TRAIN佢, 可惜因為你怕大女會被搞醒, 所以心有顧忌....可唔可以請你媽媽幫一幫忙, 照顧小B一兩晚, 等佢習慣4,5點無得食, 又唔會嘈住大女?
其實如果佢10點食定12點食, 食多食少都係4,5點醒, 佢只係習慣左要係呢個鐘數要你用奶幫佢瞓返.....當然, 如果你唔介意, 都可以當早D起身, 不過我估呢個習慣, 佢到幾歲都未必戒到
另外, 佢晚上瞓之前3小時, 唔可以俾佢瞓, 等佢累D...

原帖由 titanlow 於 10-4-9 09:46 發表

乜野都無變o架, 咪就係差在肚餓與唔肚餓囉...哈哈, 同埋佢唔係唔可以自己瞓番, 夜晚佢食飽, 唔駛理佢, 放係床就自己瞓著, 反而日頭就要食下奶咀幫助入睡.

亞妹唔係第3鐘開始有清醒時間, 佢就算11點食奶時清醒, ...

禁止訪問

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-9 12:56 發表
其實半夜有固定時間醒左, 都係睡眠問題之一, 如果水/奶咀都唔得, 真係唯有TRAIN佢, 可惜因為你怕大女會被搞醒, 所以心有顧忌....可唔可以請你媽媽幫一幫忙, 照顧小B一兩晚, 等佢習慣4,5點無得食, 又唔會嘈住大女?
...

我4月尾放假, 打算同佢係隔離房'死過'....哈哈, 睇下就係唔俾佢, 佢會唔會戒得甩...

我媽絕對唔係d狠心o既婆婆,俾佢知我唔俾亞b食, 鬧死我都有份...呵呵

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-9 00:06 發表
A. 唔洗推遲個時間表, 一方面, 你TRAIN緊佢, 你同BB都要習慣固定一個時間, 而且佢地會同一個時間想瞓, 如果攪到想瞓時先食, 佢地會唔食, 反而不美.....所以下次你可以照3.30PM餵, 照返正常時間表就得....
B. 因為你 ...

我發現一個問題...當我離開房間時,佢好快就會喊...入去就發現朋友甩咗..但如果我喺房時,朋友就好少會甩...

佢今日D時間同尋日差唔多...今日1點到就喊訓教了...放佢落床,俾朋友佢,就訓著了..不過就有我講既問題...一離開房就有問題..點解決呢...我依家係一將佢朋友放好,就離開佢視線範圍...但就會留喺房一陣....但一完全離開房..唔夠5分鐘就聽到佢喊...

侯爵府

如果佢晚上肯自己瞓, 就
1) SET左固定NAP時間
2) 做晚上瞓O既睡前指定作
3) 如果他哭, 以樓上講過的等1分鐘-安慰2分鐘-離開; 等2分鐘-安慰2分鐘-離開; 等4分鐘-安慰2分鐘-離開;....
4)清醒時要多抱, 多同他玩, 等他明白你愛他
原帖由 ht9261ht9261 於 10-4-9 13:18 發表
係呀, 唔肯自己乖乖訓,一定要喊下扭下,就算訓都唔會over 1 hour..

侯爵府

好啊~ 我估佢2-3日搞得掂, 祝你成功~
原帖由 titanlow 於 10-4-9 14:01 發表

我4月尾放假, 打算同佢係隔離房'死過'....哈哈, 睇下就係唔俾佢, 佢會唔會戒得甩...

我媽絕對唔係d狠心o既婆婆,俾佢知我唔俾亞b食, 鬧死我都有份...呵呵 ...

侯爵府

可以試下陪住O係房, 直至佢瞓著, 呢個係SUPERNANNY會RECOMMEND O既方法....不過有機會引起另一D問題....不過到時真係有呢個問題先再OBSERVE同唸對策喇...而家, 最重要係令佢明白固定時間瞓, 唔會抱瞓, 喊都無用...你好快到岸喇....^V^
原帖由 louise25 於 10-4-9 14:04 發表

我發現一個問題...當我離開房間時,佢好快就會喊...入去就發現朋友甩咗..但如果我喺房時,朋友就好少會甩...

佢今日D時間同尋日差唔多...今日1點到就喊訓教了...放佢落床,俾朋友佢,就訓著了..不過就有我講既問題... ...

侯爵府

各位媽媽, 呢個係我無答O個野O既LINK, 但係你地會見到, 好多BK MAMI都會TRAIN自己小朋友瞓, 好多都成功, 共勉之~

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3025313-1-2.html

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-9 17:27 發表
可以試下陪住O係房, 直至佢瞓著, 呢個係SUPERNANNY會RECOMMEND O既方法....不過有機會引起另一D問題....不過到時真係有呢個問題先再OBSERVE同唸對策喇...而家, 最重要係令佢明白固定時間瞓, 唔會抱瞓, 喊都無用...你 ...

今日暫時都ok呀...bb有跟到時間作息...定時就會喊眼訓...點解我會想戒朋友呢..因為個朋友比較細..佢攬唔到..依家我搵多咗朋友放喺佢隻手到,等佢可以攬到..另外我怕個朋友會頂住佢個鼻,影響呼吸~所以先想戒..但唔用朋友就咁放落床一定喊...用奶咀佢又唔LIKE..

另外,我懷疑佢係1300-1500 同埋1630-1900 呢兩段時間其實唔多願訓,所以先有我離開房就喊既問題(好醒訓)..如果佢真係唔願訓的話,我應該點做呢?

侯爵府

試下新朋友得唔得...其實用公仔都真係幾好, 如果我一早唸到用公仔, 可能我隻B就唔會變左食手族同爛手族LU

暫時維持個SCHDULE到最少一星期, 到時再OBSERVE...因為BB已開始適應
原帖由 louise25 於 10-4-9 22:02 發表

今日暫時都ok呀...bb有跟到時間作息...定時就會喊眼訓...點解我會想戒朋友呢..因為個朋友比較細..佢攬唔到..依家我搵多咗朋友放喺佢隻手到,等佢可以攬到..另外我怕個朋友會頂住佢個鼻,影響呼吸~所以先想戒..但唔用 ...

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-9 23:48 發表
試下新朋友得唔得...其實用公仔都真係幾好, 如果我一早唸到用公仔, 可能我隻B就唔會變左食手族同爛手族LU

暫時維持個SCHDULE到最少一星期, 到時再OBSERVE...因為BB已開始適應
...

仲有一個問題,係佢依家每朝都係6點就會喊醒...今日仲要俾極朋友都繼續喊,要起身餵水先OK...咁應該點好呢?因為第一餐奶係7點半....

尋晚佢九點半唔係好肯訓,一路喊到下餐奶..不過我諗係因為谷屎..因為佢尋日冇開大..

同埋,其實依家(早上)11點半食奶,3點3沖涼,同(夜晚)11點半食奶,都係我地叫醒佢架...但佢次次都喊喊地...咁應該幾點叫佢好呢?我通常早15MINS 叫醒佢...

侯爵府

仲有一個問題,係佢依家每朝都係6點就會喊醒...今日仲要俾極朋友都繼續喊,要起身餵水先OK...咁應該點好呢?因為第一餐奶係7點半....
用得到餵水拖到就拖到正常早餐時間, 如果第二日又6點醒, 都係餵水, 不過少過之前一晚一半, 每朝都減份量, 到第四朝不餵, 只拍.....

尋晚佢九點半唔係好肯訓,一路喊到下餐奶..不過我諗係因為谷屎..因為佢尋日冇開大..
BB食奶粉嗎? 有沒有每餐之間飲少少水? 另外, 有媽媽說按摩很有效, 她的B按完10分鐘就會大大; 我的保姆以前會每餐之後, 抱住隻B, 做踎廁姿勢, "唔唔, 唔唔"的叫, 令他習慣每天大大; 西醫角度, 1天幾次, 或幾又一次無所謂, 但中醫則認為每天都要有進有出

同埋,其實依家(早上)11點半食奶,3點3沖涼,同(夜晚)11點半食奶,都係我地叫醒佢架...但佢次次都喊喊地...咁應該幾點叫佢好呢?我通常早15MINS 叫醒佢...
照而家時間表叫醒佢, 佢喊, 好可能因為未瞓醒, 但一直瞓就會影響下一次佢唔瞓, 所以唔好改時間

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-11 03:02 發表
用得到餵水拖到就拖到正常早餐時間, 如果第二日又6點醒, 都係餵水, 不過少過之前一 ...

尋晚到今朝好慘呀...佢食完2330餐奶後...一直唔係好訓...俾朋友佢都唔得...係咁喊..但唔係想抱..因為抱住都喊..

跟住之後就係2點,4點,6點都喊醒...到七點半食完奶之後..就係咁喊下訓下,喊下訓下...點解會咁架?想問下食奶粉(日本雪印),佢三日唔埋2日就係咁喇....係咪唔岩佢呢?

侯爵府

佢一直都唔瞓, 一定有野唔舒服喎, 佢大大左味呀?
原帖由 louise25 於 10-4-11 12:04 發表

尋晚到今朝好慘呀...佢食完2330餐奶後...一直唔係好訓...俾朋友佢都唔得...係咁喊..但唔係想抱..因為抱住都喊..

跟住之後就係2點,4點,6點都喊醒...到七點半食完奶之後..就係咁喊下訓下,喊下訓下...點解會咁架?想 ...

首頁
23456...37

尾頁

跳至