嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

跟著 12:00 am 開始為我女兒取魚骨, 他們只須用鎮定劑, 好像睡覺那樣, 若果打開她口部是有本能反應的, 我見到她掙扎, 心也痛了, 他們嘗試一次不行, 加多些少鎮定劑份量, 楊教授同個護士講, 妳放這個鉗定著她口部, 比一秒時間我, 我聽後一秒, 好似未必得喎, 我不是睇少他, 我覺得找那條魚骨再鉗, 豈只一秒, 跟著 Dr.Tam 請我兩在出面坐著等, 聽見女兒哭了一聲, Dr.Tam 把頭伸出來, 說取了出來, 真的, 真的只須一秒, 好神奇啊, 我兩開心得衝入房看女兒, 睡著了, 沒有痛楚, 我們真的, 真的很感激這兩位醫術高明的醫生, 後來, 他們在傾計, 我 feel 到他們是怕小朋友痛楚, 所以這麼晚也跑過來醫院一趟.
回想起, Dr.Tam 說楊教授是世界上數一數二的醫生, 我以為自己聽錯, 原來自己見識太少.

楊教授, 譚醫生, 請接受我真心的謝意, 多謝妳們 !

sarali

伯爵府

sarali 好在妳一家人遇上兩位咁專業醫生.

囡囡有無嚇親呀 ?
願主保守, 安慰她.

原文章由 sarali 於 08-7-29 16:50 發表
跟著 12:00 am 開始為我女兒取魚骨, 他們只須用鎮定劑, 好像睡覺那樣, 若果打開她口部是有本能反應的, 我見到她掙扎, 心也痛了, 他們嘗試一次不行, 加多些少鎮定劑份量, 楊教授同個護士講, 妳放這個鉗定著她口部, 比 ...

大宅

sarali~~真的好彩有2位咁好醫生,今日女女好d嘛,休息喇~
我對荃灣港安都冇乜信心,但荃灣真係冇一個好兒科醫生
原文章由 sarali 於 08-7-29 16:50 發表
跟著 12:00 am 開始為我女兒取魚骨, 他們只須用鎮定劑, 好像睡覺那樣, 若果打開她口部是有本能反應的, 我見到她掙扎, 心也痛了, 他們嘗試一次不行, 加多些少鎮定劑份量, 楊教授同個護士講, 妳放這個鉗定著她口部, 比 ...
5歲~~

民房

你講的那位譚醫生, 可有聯絡介紹嗎?

原文章由 sarali 於 08-7-29 16:33 發表
大家好,
昨日, 我女兒不幸鯁魚骨在喉嚨入面(都頗入), 我先到荃灣港安求診, 但那個醫生求其用鉗攪兩攪就話好難鉗, 仲話我見到條魚骨咁犀利, 因為他自己見唔到, 跟住就 refer 我再睇另外一個港安醫生, 係耳鼻喉專科, ...

sarali, 你好, 我想請問你那位譚醫生, 可有他的聯絡嗎? 如9個月bb生嚴重濕疹, 我昨天剛去過荃灣港安, 但那位王醫生只話Mild 濕疹, 沒有解釋, 什麼都沒有講, 所以我好不安心, 阿囝巳是2nd time 發得咁勁, 眼都瘇埋, 都話沒事. 所以想問吓你那位譚醫生可有濕疹經驗, 或可有其他介紹? 謝謝!

大宅

小兒已預約了楊教授8月尾做包皮重整手術因小兒的陰莖是頗嚴重的內陷。見到這裡的留言全都是稱讚楊教授的我也頗放心,雖然單是手術費已要6萬幾,我估埋單都要一個double了,但這手術是會影響小兒日後一生的,不容有失,貴d都要找個信得過的好醫生來做。

大宅

咁你個仔去邊間醫院做呀?

[ 本文章最後由 joeccl 於 08-8-1 00:02 編輯 ]

大宅

shunshunma, my son is the same as yours. he had operation done by Prof. Yeung too. He stayed at Santorium in semi-private room. We paid about $100k. You can PM me if you want to know more.

珍珠宮

Kat923,
你女女將和我女女同一間學校喎, 佢會返得好開心的, 放心啦, 我個女冇事了, 本身都冇乜痛楚, 只是喉嚨有啲唔舒服, 我仲以為取完魚骨會有些少唔舒服, 第二朝, 我個女都忘記, 冇唔舒服, 多謝你們的關心, 謝謝 ! 仲有, 港安啲醫生.....不敢恭維.......

tt,
多謝你的來電.

sarali

原文章由 kat923 於 08-7-30 20:55 發表
sarali~~真的好彩有2位咁好醫生,今日女女好d嘛,休息喇~
我對荃灣港安都冇乜信心,但荃灣真係冇一個好兒科醫生

大宅

原文章由 joeccl 於 08-8-1 00:01 發表
咁你個仔去邊間醫院做呀?

我book 左沙田仁安,其實我住香港應去養和方便d,但仁安好似新d service 好d,兒童房個房租又包陪人床。

大宅

原文章由 cay12366 於 08-8-1 00:11 發表
shunshunma, my son is the same as yours. he had operation done by Prof. Yeung too. He stayed at Santorium in semi-private room. We paid about $100k. You can PM me if you want to know more.

cay12366,

I have sent you PM, please check. Thanks for the information.

民房

we are also living in hk island but picked Union... my little boy had stayed there for weeks but eventually moved to Sanatorium. the critical factor for our move was, my baby had suffered from diarrhea until we stopped using the water provided by Union but the hospital management didn't investigate that and the attitude in response to our queries were terribly bad. the general manager even said that we might leave the hospital if we were not satisfied with their services (without getting a consent or having a discussion with prof yeung). i'm wondering if Union is being run as a hospital providing professional medical services or a hotel... even a hotel should be committed to provide good services to consumers right?!

大宅

sarali mami,

好醫生真的很難找, 請問可否pm 譚醫生資料比我? Thanks.

大宅

Pls PM Dr Tam's information to me.

珍珠宮

jjfund1, yhma,

兩位 mami, please check pm. 希望可以幫到你們.

原文章由 jjfung1 於 08-8-4 17:30 發表

好醫生真的很難找, 請問可否pm 譚醫生資料比我? Thanks.

珍珠宮

klauIO,
Sorry, 忘了叫你 check pm. Thanks!
Sara li

原文章由 KlauIO 於 08-7-31 15:26 發表

sarali, 你好, 我想請問你那位譚醫生, 可有他的聯絡嗎? 如9個月bb生嚴重濕疹, 我昨天剛去過荃灣港安, 但那位王醫生只話Mild 濕疹, 沒有解釋, 什麼都沒有講, 所以我好不安心, 阿囝巳是2nd time 發得咁勁, 眼都瘇埋, ...

大宅

收到妳的資料啦, 唔該哂!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

sarali ,

可否pm Dr.Tam 資料比我?

Thanks.

珍珠宮

好呀, 請 check pm.

原文章由 6600 於 08-8-5 16:21 發表
sarali ,

可否pm Dr.Tam 資料比我?

Thanks.

洋房

上星期我帶BB去見楊教授, 佢真系好NICE,及很有耐性講解給我們聽, BB 而家尿道炎的情況, 並建議BB要做手術, 他解釋現時吃藥不是最好的方法, 因為仍然會復發, 再加上BB有尿道窄的情況, 所以適合做手術, 他仍表示對這手術很有信心, 但價錢方面我尚未知道是多少. 現我想知道他的手術費是多少, 以及住院費用是多少, 好讓我作預算, 謝!!!!

民房

唔該可唔可以pm兩位好醫生的資料給我呀!!!thx

首頁
12345...11

尾頁

跳至