自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kaiasmom 發表於 22-12-1 16:28
喺會展整親流晒血,我真係唔會仲同小朋友去等公院急症,自己搭的士去聖保祿好過
唔知點解警察會話去私家冇 ...

所以我咪話麥生麥太邏輯有問題囉,有冇得claim都好啦,梗係已小朋友為先啦,頭先喺fb睇到佢琴日講『25号入住東區28号先有緊急手術做,成3日,發炎好正常』,咩叫成3日,發炎好正常?我諗極都諗明點解要拖咁多日,你估而家啲醫生死晒咩?
一早去私家乜都搞掂啦,使乜等到發炎呀,claim唔到咪算囉,錢緊要定係個仔緊要呀,真係唔知點做人哋父母,淨係識諗點claim錢,法援都唔幫佢,佢自己諗吓啦。
最搞笑係佢有多餘時間上網搵賠償資料同埋做岀入時間記錄,但係就冇多餘嘅時間打電話去醫院問吓邊度可以做緊急手術,呢點我都係諗唔明

attach1/tmp/phpuBsdHL

伯爵府

熱血勳章

凌陵綾 發表於 22-12-1 12:28
依家咪就係冇CCTV,全憑雙方自己講
大家亦唔係專家,只係因為漁護署冇下一步
再加上基本得麥氏一直响個網絡 ...

會展四處都有cctv,只係唔會公開片段,若警察查案,就可以睇。

其實成件事都有經過漁記同警方查過,都唔作出起訴,大家都知咩事啦!

伯爵府

熱血勳章

angel1223ky 發表於 22-12-1 17:17

所以我咪話麥生麥太邏輯有問題囉,有冇得claim都好啦, ...

同意

公爵府

angel1223ky 發表於 22-12-1 17:17

所以我咪話麥生麥太邏輯有問題囉,有冇得claim都好啦, ...

佢地把口話點緊張個仔個仔點緊要,但所做既一舉一動都係比人感覺要人賠償,一開始唔攬個仔,交比狗主同陌生你(其實兩個都係陌生人)拍片仲緊要,爸爸拍片,媽媽攬住阿仔安慰阿仔唔得咩?去到醫院又上網睇賠償

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

csc1016 發表於 22-11-30 16:12
小朋友父母疏忽照顧可能屬刑事

呢個係重點啦,好明顯係疏忽照顧兒童,兩方面都有責任,狗主根本係會承擔責任,只係覺得賠償原來可以係海鮮價,正常有思考嘅人都唔會答應。
父母距離都係件事嘅重點,小朋友衝去抱狗狗,隻狗嚇一嚇向後望,根本如果你企係度,有人拍你,你唔會唔望吧,好基本的反射動作,同如果小朋友唔咁肉緊,狗狗頭望回頭都冇可能掂到個細路,所有事都有前因後果....
源頭父母有拖緊個仔的話,個仔跑走甩手會知,唔會受傷後先後知後覺才跑到
醫院時狗主有陪同係想負責嘅表現,不是開口埋口以金錢行先,就唔會演變到今時今嘅情況。
與其不斷自圓其說,不如照正常情序,等官判,不服就上訢。

公爵府

2024年龍年勳章

keykeyman 發表於 22-12-1 17:36
會展四處都有cctv,只係唔會公開片段,若警察查案,就可以睇。

其實成件事都有經過漁記同警方查過,都唔 ...
有JM話會場啲CCTV未必影到
攤位要自己裝
麥生亦都話之後走過去同一位置望,係冇嘅

當然,依家又唔係睇電視劇,唔會咩都俾我哋知,俾我哋見
連狗主都只係上咗下東張
基本上依家大部份資訊,都係麥氏提供(漁護署報告,佢都話狗主冇嘅)
根本越講得多越容易出錯

搵到單咁嘅舊聞
張松枝兒子被狗咬傷 執法部門指證據不足 不能起訴 怒斥:對香港執法部門好L失望 | HolidaySmart 假期日常 (presslogic.com)

但係搵唔到後續

男爵府

嘩,放工望下,222,勁!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有種感覺,最後會反轉,結果打和。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

angiehouse 發表於 22-12-1 07:41
香討果邊d人留言好好笑,好多撐麥生加喎,叫佢打官司應該會賠反十幾萬,又話狗主好有問題,果度人多又環境 ...

個邊其實曲定直架?觸摸唔到

複式洋房

Leon 哥終於學識沉默是金(emoji)
想平息事件,最好既方法就係潛水,有咁深得咁深

複式洋房

唔郁既狗狗要牽繩
狗衝既小朋友放養

男爵府

回覆樓主:

好想知個細路現在康復進度,有相嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

yanzac75 發表於 22-11-25 20:00
但甘大隻狗其實要用口罩 好危險

其實狗主應該要有責任,知道自己狗既性格,亦唔相信佢隻狗未咬過人。我養開狗,有啲狗真係完全唔會咬,因部份係可能當玩,有時興奮都會有咬既動作,可能不嚴重,但狗主其實會知。
我覺得狗主今次係好有責任。
Life must go on

男爵府

wln 發表於 22-12-3 02:09
其實狗主應該要有責任,知道自己狗既性格,亦唔相信佢隻狗未咬過人。我養開狗,有啲狗真係完全唔會咬,因 ...
你可以睇哂先,個傷唔係咬出嚟。

大宅

fatpigfatpig 發表於 22-12-3 06:49
你可以睇哂先,個傷唔係咬出嚟。

明知道隻狗咁又唔得咁又唔鐘意就咪帶去做背景啦

男爵府

steve983 發表於 22-12-3 18:40
明知道隻狗咁又唔得咁又唔鐘意就咪帶去做背景啦
個活動係狗展喎。反而唔識同狗相處的小朋友,就唔好去了。你有無睇件事來龍去脈,隻狗好乖。

男爵府

steve983 發表於 22-11-26 03:01
曬氣 就算小朋友有打有嚇親隻狗 隻狗就可以咬個小朋友?你咩邏輯啊
無咬。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

麥氏一家係嗰邊,仲有無update呀

民房

mickeyeva 發表於 22-12-3 18:53
麥氏一家係嗰邊,仲有無update呀

靜晒啦、連Facebook都唔更新了。

事件應該可以告一段落或者係麥生堅持法律行動要收口

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊