爸爸專區

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

單車, 那裡買平??

想買部26吋前後be 陣 單車,, 知不知大慨幾$

摺既又多少$

那裹買平?
想同個仔一起踩.
much thanks

大宅

Re: 單車, 那裡買平??

去呢兩到問o下價啦...我都剛剛出o左部MTB. HKCI 有位仁兄開bike shop(買行貨,信譽好), 我check過佢既offer最平.不過我最後冇係佢到買,只因為大遠,係馬鞍山..
forum1
forum2

WanChai, 太子等好貴(相差成10%-20%)!

大宅

26吋前後避震單車..睇budget.

大陸
Next @$600
Solar @$700-800

Taiwan
Gaint NRS3 @$4500
Merida Mission @$6000-7000

US
Trek 77(?) @$8000-9000

重有好多, 不過已經過萬啦.

如果行單車經only, 硬架 (前避震)都夠玩
Merida 300D (碟殺) @$2500
Giant Ricon/Yukon/Iguna..etc @2K~3K
Trek 4100/4300, @4K

摺車都好玩架, 好似$600-700到... 比多少少有o的用碟殺tim!

侯爵府

畀面勳章

dom兄,

您好Pro.....!

大宅

那裡... 咁橋我最近做過research 姐..

別墅

dom, 家下trek呢款仲有冇二手市場??? 放到封晒塵了~

我們應該感恩 神的話語令人清醒

男爵府

dom兄

我都有部摺車平時都會踩下代下步, 個尾brake好怪架, 都唔係平時見慣普通兩邊夾埋個d, 我都未見過架, 都唔識點容易, 而且dup brake都冇乜料到, 想換過普通個d brake, 去過單車舖問價, 開價3舊(換埋條鏈, 因為生哂透), 請問合唔合理呀? 我見有d有埋避震(只有前面)新既都係5舊水有架!

男爵府

mjzz

呢度有架賣$8000, 同你部唔知係咪同一model, 我外行, 但睇落就非常相似.
Here~~

大宅

MJZZ,

我都係新手only..
睇你都放o左唔少心機去改架車喎 ! 有冇model#, 可以留意o下..

新款y-26 有o的似喎 @3k. 不過你部好似玩xc, right!?
##其實y-26似next多o的

mjzz 寫道:
dom, 家下trek呢款仲有冇二手市場??? 放到封晒塵了~

大宅

嘿嘿,

3舊! 睇o下佢比o的乜野貨你..

上次我部雞摺車, 換頭v-brake(40), 尾-brake+brake線(70) + bb芯(60), 都係 $170

別墅

其實係唔係一定要26吋, 我172cm 高,
之前試過朋友的 24吋,, 轉太頂腳, 轉不了

大宅

轉太頂腳!? 會唔會果架車係比小童玩架!?

172cm高, 26" wheel 唔係問題.. 不過車架就選@16". (如果唔係....一跌...就... 男人最痛 :cry: 架啦.!!!

男爵府

dom

我唔知佢俾咩貨我架, 我諗都係俾埋d平野我, 我部車好雞架咋! 我諗佢其實係想我同佢買過部新既, 報完價之後佢係咁sell..."你睇下個邊個d, 都係貴小小之嘛......" 其實我都有諗住買過架, 不過梗係冇你咁pro啦, 求其幾舊水, 有避震(前後都有就更好), 外型ok咁就得架啦!
dom 寫道:
嘿嘿,

3舊! 睇o下佢比o的乜野貨你..

上次我部雞摺車, 換頭v-brake(40), 尾-brake+brake線(70) + bb芯(60), 都係 $170

大宅

嘿嘿,

我部雞摺車..上次落條勁斜坡, 盡brake咁流落去, 到底後個後brake真係出晒煙..!!

另web上見到呢架碟brake摺車! 型!

男爵府

dom

好型喎, 我部係shimano, but係好雞個d, 係人地抽獎冇用送俾我既, 講真如果係買我會買大車啦, 呢d太細架啦, 我部仲連波都冇添, 攪到我都冇乜心機踩去遠d地方 :cry:

大宅

冇得轉波, 係幾難踩o下 !!

別墅

i found taiwan 鐵車 摺既 26 吋,,, $580 個價ok ??? 同想問下,, 摺車, 會不會唔係好實正, 因我古, 我有時都會踩落樓梯,, dun 下佢.

大宅

我就唔依賴架摺車會十分實正, 幾級樓梯都ok既. 成條既話...

我用架細摺車, 有前後避震, 落幾級樓梯係冇問題, 但都”deng”到嘔呢.. :lol:

別墅

thx, 咁 580 鐵車,, 980 鋁合金,, 我會買鐵車, 一來平d,, 二來, 我覺得鋁合金都會生sou,

有咩意見??? 其實我最怕個接口位唔實正

大宅

其實主要分別係重量.

車身重係平路同落斜問題不大. 但上斜..........就係鍛鍊體能既"好"機器..

接口位實唔實正....一般都沒問題, 當然唔預你去飛, jump啦.. 我部都係iron made. 上落過石屎既山路.. so far only爆過珠盤(腳踏條軸), 不過架車好似仲重過我架26"大車)

架車身摺位係咁.

首頁
12345...10

尾頁

跳至