樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

別墅

自己一心想買三房有露台果隻, 但唔要平台出入, 因救護車好多入唔到架. 打算在出年新年出擊睇樓. 依家每每經過地產門口都睇成交個案. 心水是四期和八期, 近自己亞媽. 但萬事達, 恆柏道個園景又靚D. 最慘無錢, 如果唔係會買最正既嶺南之風啦. 你地既心水呢?

大宅

我都系住美孚, 都想趁價低換個大d的單位, 宜家住緊六期, 有內園景, 但阿b出左世, 地方細左, 想換個大d的單位。

原文章由 MimiCactus 於 08-10-31 12:58 發表
自己一心想買三房有露台果隻, 但唔要平台出入, 因救護車好多入唔到架. 打算在出年新年出擊睇樓. 依家每每經過地產門口都睇成交個案. 心水是四期和八期, 近自己亞媽. 但萬事達, 恆柏道個園景又靚D. 最慘無錢, ...

公爵府

我就想在萬事達果邊買1200呎, 星期六會出動睇睇樓

別墅

睇完返黎講下個市況呀! 我想知加下個市係唔係淡左, 而賣家是不是議價空間大左, agent 博唔博命sell樓
原文章由 GraceLui 於 08-10-31 16:04 發表
我就想在萬事達果邊買1200呎, 星期六會出動睇睇樓

大宅

畀面勳章

我都睇過吓, 個agent同我睇左幾個吉利徑601呎單位, 全部望天橋, 最貴有裝修$258萬, 最平$180不過低層, 平排對正天橋, 無裝修好似鬼屋咁...
以我黎講其實想要700+呎至800+呎單位, 呢啲又貴又細, 又向天橋...
另外睇過萬事達果邊, 有個800+呎有裝修, 開價成$530!! 最平無裝修低層都成接近$400, 邊個話樓市趺左架? 係啲人開價過高定係我太窮呢?

別墅

華! 加下樓市的確差左好多, 無理由重更貴架. 請問你搵邊間agent 呢? 安全D, 搵多一兩間. 去睇樓果陣, 著差D扮窮. 有D agent好差架, 只會帶你睇最平和最貴果款, 無中間位. 想試下你又或者比你覺得個市重好好緊. 你果間是不是大行?? 你要比佢覺得你唔急同埋重有第二間死敵大行有你想要果款單位及對方好緊你呢個客.

原文章由 zinacef 於 08-10-31 19:11 發表
我都睇過吓, 個agent同我睇左幾個吉利徑601呎單位, 全部望天橋, 最貴有裝修$258萬, 最平$180不過低層, 平排對正天橋, 無裝修好似鬼屋咁...
以我黎講其實想要700+呎至800+呎單位, 呢啲又貴又細, 又向天橋...
另外睇過 ...

大宅

畀面勳章

我係買家 (自用) 又係賣家 (六期), 老實講: 我接觸咁多agent...大多美x好無品, 好多時迫你, 电話追魂call又超級多...

所以美x call親我, 我態度都冷淡D

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多口講句 . . .

吉利徑天橋邊個座以前發生過大火, 死左幾個人, 包括黃霑個阿媽, 係樓梯俾煙焗死,以後行過都心寒

重有 . . . 曾經有人跳樓,穿過平台個大圓圈,直插落地下街市 . . .

如果叫價超平,check 清楚先好

原文章由 zinacef 於 08-10-31 19:11 發表
另外睇過 ...

大宅

我都係想買美孚,
都係作投資,
宜家都係周圍做下RESEARCH,
我想買676'兩房單位,
心水係5-8期,
我知有些期數係無676"單位,
目標價係180萬左右.
希望年尾真係可以到價.
買左唔係好洗裝修就可以即刻租出去.

大宅

畀面勳章

嘩, 好彩你知咋, 原來有咁嘅問題, 多謝晒.
我個agent'中X'架, 成鬼日叫人還價, 都唔鍾意, 又貴到死, 點還啫?!

原文章由 bplus 於 08-11-1 10:44 發表
多口講句 . . .

吉利徑天橋邊個座以前發生過大火, 死左幾個人, 包括黃霑個阿媽, 係樓梯俾煙焗死,以後行過都心寒

重有 . . . 曾經有人跳樓,穿過平台個大圓圈,直插落地下街市 . . .

如 ...

別墅

火警果期是二期3號, 跳樓二期係近上橋位果棵樹, 果時我亞媽同恆生舊職員好熟, 本來想買果幢, 搵恆生估價, 個女職員同我亞媽講, 話我果幢樓上有跳樓自殺案, 而其中一間房是好"是正"對住棵樹, 叫我唔好買. 而這間屋是美x 介紹.

話時話果時買樓, 好多時都有搵美x, 但佢地又唔熟美孚邊到有凶宅. 最底死一次帶我睇二期21號5樓, 在lift中我問x 聯個sales, 呢幢樓有無死過人, 佢答無, 點知同lift有個男人好八緊答咀: 有19號你樓上果層, 斬死人呀. 個Agent即時無出聲啦.
原文章由 bplus 於 08-11-1 10:44 發表
多口講句 . . .

如 ...

大宅

畀面勳章

Thanks mimicactus, 好彩大家傾吓咋, 原來真係有好多野要注意, 話晒有咁上下樓齡, 一定有啲'歷史', 但啲agent真係信唔過, 呢啲野, 佢地一句都無提過

原文章由 MimiCactus 於 08-11-1 12:09 發表
火警果期是二期3號, 跳樓二期係近上橋位果棵樹, 果時我亞媽同恆生舊職員好熟, 本來想買果幢, 搵恆生估價, 個女職員同我亞媽講, 話我果幢樓上有跳樓自殺案, 而其中一間房是好"是正"對住棵樹, 叫我唔好買. 而這間屋是 ...

伯爵府

美孚係買得過,放租好容易,交通方便,整體保養都好好。

試過樓上個單位放售, 都有人鐘問有無溜水問題,小心 d 好,不竟樓齡好高。有人話如果單位係原本間隔,轉手容易好多。

不過,我搬走左啦!間唔中都要返去探下 d 街坊,去開保險箱,去剪髮,去買衫,同阿囡去睇醫生 . . . 一個好有感情的小區。

希望你地快d 買到個筍盤啦

伯爵府

美孚樓齡太高, 要留意按揭同家保, 好多保險公司唔會受+30以上既物業..維修都係重點....投資客, 最好換水管, 換喉先租出去, 有時話爆就爆, 係老化問題, 唔係管理得有幾好...都係考慮風險之一...長線投資, 真係要諗清楚...

我自己手頭上都有一層24年樓齡既收租物業, 租金回報率都好高, 奈何, 過多幾年, 都要放啦, 因為, 一過30年, 好多風險要承擔..薑就話越老越la, 搵黎投資就唔好攪...

原文章由 bplus 於 08-11-1 12:36 發表
美孚係買得過,放租好容易,交通方便,整體保養都好好。

試過樓上個單位放售, 都有人”敢” 鐘問有無溜水問題,小心 d 好,不竟樓齡好高。有人話如果單位係原本間隔,轉手容易好多。

不過,我搬走左啦!間唔中都要返去探下 d 街 ...

[ 本文章最後由 cheapbombom 於 08-11-1 13:30 編輯 ]

大宅

畀面勳章

家保我買佐恒生!!!

嘩..セ2期咁多事?? 我其實响美孚約1年到...自覺好習慣...咁6期同3期又有無事??

點解火警焗人??

我仲諗住買多个細單位放租添

伯爵府

個次大火係1997年4月8日
二期3座6樓C室
9人死多人受傷
記得火燭車去唔到平台,停係天橋咁遠 . . .

另一單係發生係2001年1月2日
同樣係二期,19座6樓 ? 室
四屍倫常慘案,濫殺無辜妻兒的父親跳樓穿過天井 . . .

二期3座高層都唔好買呀,高層有d住客走唔都,多數係唔使返工的老人家,係樓梯焗死 . . .

[ 本文章最後由 bplus 於 08-11-1 16:56 編輯 ]

大宅

畀面勳章

樓舊係一個問題, 但佢實用率高又超方便喎, 真係針無兩頭利...
我估我都係鍾情5, 6, 7期果邊

[ 本文章最後由 zinacef 於 08-11-1 23:38 編輯 ]

大宅

畀面勳章

原文章由 zinacef 於 08-11-1 23:37 發表
樓舊係一個問題, 但佢實用率高又超方便喎, 真係針無兩頭利...
我估我都係鍾情5, 6, 7期果邊

ME TOO

男爵府

我又想問, 美孚比手期係咪最小要比3成? 家還是唔止3成?

伯爵府

從投資角度去考慮既話, 就唔能夠純粹因為佢實用, 交通方便, 而忽略背後既潛在風險...

你試想一想, 萬一無銀行可以買到家保, 第三者保險既protection無左, 萬一有咩事, 如水浸, 浸左部lip, 你分分鐘要賠幾百萬維修, 有無考慮過先?

自住還可以, 租比人, 一時疏忽, 都係你賠...有第三者保險, 就定好多, 佢個額係1千5百萬, 你諗都諗到, 定得咁高, 即是話, 一係唔要賠, 一賠就好金, 所以, 買家居保, 你估真係保障屋企室內既裝修, 傢俱咩, 係保di你負擔唔起既item咋...

銀行有錢唔賺, 佢地醒過鬼, 風險大, 咪唔玩囉, 你自己玩? 自己咩晒di風險? 三思!

本人投資有一個底線, 唔持有超過樓齡30年既物業!

原文章由 jeffhon 於 08-11-2 00:03 發表

ME TOO

首頁
12345...28

尾頁

跳至