樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

準備入市買樓朋友,
不如大家一起講下各區樓市行程,
大家一起格格價.
本人就準備入市買美孚或者元朗區.
maybe投資收數或者自住.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就睇緊青e 灝景.... 諗住自住....
e+ 同62 & 99 住緊灝景, 但bb 出世後唔夠住, 想買多一個兩房單位~

原文章由 kamankit 於 08-10-24 14:07 發表
準備入市買樓朋友,
不如大家一起講下各區樓市行程,
大家一起格格價.
本人就準備入市買美孚或者元朗區.
maybe投資收數或者自住.
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

侯爵府

好媽媽勳章

Hi, good afternoon sisters.
I want to buy East Point City in TKO.
However, I find that the flat's price only drop about 10% in TKO.
For example, the 2 rooms flat in East Point City was 24x -26x last year (the peak). And now it is around 20x-22x. Still too high for me. And 2 or 3 years before (2005-2006), the price was only 15x-16x. Everyone say that the price drops a lot. Some even say the price back to SARS........ I am sure it is not for those flat in TKO.
How about the other area? Does anyone know where the price drop more?

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-10-24 14:12 發表
我就睇緊青e 灝景.... 諗住自住....
e+ 同62 & 99 住緊灝景, 但bb 出世後唔夠住, 想買多一個兩房單位~

大宅

棉花糖媽媽
我都係住灝景灣,請問妳打算用幾$$買呢?
因為我就快搬,想賣咗現居.

大宅

我睇樓市評論員講,
宜家個市先係開始滑落,
未係最低入市價,
講真無人知最低係咩價先係合理.....
但以我做research計.
美孚 676呎單位計
我上年11月時看,
大約要240萬先有一個合適單位.
宜家我見報紙都有開價話 :
676呎 - 225萬, 仲有個單位開180萬(低層)添 !!!!!
真係睇定D先 !
唔好急 !
宜家陸續大把人拋貨出來.........
年尾仲有好多新樓宇上會.........
到時仲多人拋貨出來.

**大家宜家做下REASEARCH先啦 !

公爵府

我就想在西區寶翠園買間2房收租,不過而家仲要成7千幾一尺,我目標係等佢跌到約4千就入市。而家keep eye on it,等緊跌樓貨!

或者,在西區第二街項目開時買間3房收租,由於是投資,睇定D個價先入市。

[ 本文章最後由 ume 於 08-10-24 14:35 編輯 ]

大宅

我想買奧海城, 依家住緊YOHO TOWN

男爵府

Hello, kitty23205

你住邊座?? 我想買三期向海既兩房單位~

原文章由 kitty23205 於 08-10-24 14:30 發表
棉花糖媽媽
我都係住灝景灣,請問妳打算用幾$$買呢?
因為我就快搬,想賣咗現居.

[ 本文章最後由 棉花糖媽媽 於 08-10-24 14:39 編輯 ]

男爵府

agree... 有排跌~ 我估起碼跌多30%~

原文章由 kamankit 於 08-10-24 14:32 發表
我睇樓市評論員講,
宜家個市先係開始滑落,
未係最低入市價,
講真無人知最低係咩價先係合理.....
但以我做research計.
美孚 676呎單位計
我上年11月時看,
大約要240萬先有一個合適單位.
宜家我見報紙都有開價話 :
676 ...

大宅

但如果樓市唔好, 你估個經濟又會有幾好? 通縮來臨, 對大家真係無MUG好處, 失業率上升, 商場結業, 人心煌煌!

大宅

承你貴言啦 !
我都想..........我會等到美孚$2500一呎就入市.

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-10-24 14:40 發表
agree... 有排跌~ 我估起碼跌多30%~

大宅

棉花糖媽媽
我住3期9座,不過唔係向海
係向內園會所

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想係灣仔買返層平平地又無咁舊嘅樓, 不過d價好似無物點跌, 再觀察吓先再決定出擊 !

公爵府

原文章由 suki23 於 08-10-24 14:44 發表
但如果樓市唔好, 你估個經濟又會有幾好? 通縮來臨, 對大家真係無MUG好處, 失業率上升, 商場結業, 人心煌煌!

我都想個經濟唔好咁差,不過願望歸願望,而家各國都咁大鑊,都唔到我地樂觀。如果自己仍有D實有既,就好好在這次危機中找機回為自己的財富增值。到經濟好返時,大家既勇敢就有回報。不過在這個咁差既市,記緊量力而為呀!

男爵府

只是人各有志....
通縮唔係對所有人無好處架, 起碼對d 公務員(有穩定入息者) 係好事... 但事先聲明我& c6 唔係公務員~

原文章由 suki23 於 08-10-24 14:44 發表

公爵府

原文章由 Mrsleaf 於 08-10-24 14:48 發表
我都想係灣仔買返層平平地又無咁舊嘅樓, 不過d價好似無物點跌, 再觀察吓先再決定出擊 !

係啦,灣仔D樓價真係好硬淨!

大宅

你都講得對......
但係香港依家個樓價真係唔成對比.......
居屋料起樓都要$7000一呎.....(紅磡)
依班人年尾就要上會........到時你話幾多會真係會上會,
依家班炒家都等人接貨......
你地話這樣點買樓先.........
個個香港人都係辛辛苦苦為層樓.......
我覺得樓價低多10-20%先合理,
我地香港市民供樓先會無咁吃力 !
宜家全球經濟都畏縮........大家一起努力啦 !

大宅

荃灣果個新盤, 四季名園咁高價, 買左真係死得....

原文章由 kamankit 於 08-10-24 14:52 發表
你都講得對......
但係香港依家個樓價真係唔成對比.......
居屋料起樓都要$7000一呎.....(紅磡)
依班人年尾就要上會........到時你話幾多會真係會上會,
依家班炒家都等人接貨......
你地話這樣點買樓先.........
個 ...

男爵府

市區樓價 = 匯豐股價
到咗呢d 大籃籌終極一跌, 跌市先會完~
so, this is just the beginning of the "WAR"

(話時話, 樓市之前升咗起碼30%, 好唔合理)

原文章由 ume 於 08-10-24 14:52 發表

係啦,灣仔D樓價真係好硬淨!

公爵府

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-10-24 15:00 發表
市區樓價 = 匯豐股價
到咗呢d 大籃籌終極一跌, 跌市先會完~
so, this is just the beginning of the "WAR"

(話時話, 樓市之前升咗起碼30%, 好唔合理)

而家lee 30%好似都跌返哂啦!

首頁
12345...28

尾頁

跳至