樓市動向

跳至

首頁
12345...39

尾頁

男爵府

歡迎大家討論,因為都見到幾多人問
如果大家知道既就解答吓,咁樣易搵D,集中D

常見問題

何謂綠表?
綠表即現正居住公屋,如抽居屋必須以戶主之名義去抽,抽到後到入伙亦必須交出公屋單位.
如果係住緊公屋成員去抽,又唔叫戶主交屋,咁樣只當係白表資格.

如夫婦其中一人有物業,可否以無業物個位+小朋友去抽?
不可以,夫婦以家庭為單位,不可拆開計算,任何一人有物業已無抽既資格.
就算你攪緊分居都好,都必須要等到有法庭出離婚令先得.

如果以前買過居屋,亦已經賣左好多年,何否再抽?
不可以,居屋係政府提供既福利,一生人只有一次享用既機會.

成日聽人講抽既次序,何謂抽既次序? (暫時以今年黎講)
綠表家庭>白表核心家庭>綠表單人>白表單人

何謂核心家庭?
長者+夫婦+子女 (呢個組別優先)
夫婦+子女 (其次)
夫婦 (第三)
兄弟姐妹 (第四)
(資料來源 公屋的區主任)

如果我有物業(私樓),我而家轉比其他人名,或者賣左佢,再去抽得嗎?
唔可以,無論你賣定轉名都好,都有2年既困綁期,要滿2年後先可以再抽.

如果長者單人加個孫個名落公屋綠表去抽可以嗎?
不可以只加孫既名,要加埋父母既名先可以帶到孫名入戶藉,
除非父母已離世,或因特殊原因已無理個仔,由法庭將監護權比公公婆婆先可以.
(資料來源自 公屋主任)

禁止訪問

回覆:twinsjenny 的帖子

男爵府

momojoyse 發表於 14-11-1 23:56
咁如一年前有私樓現在賣了,可否用白表抽
唔可以,無論你賣定轉名都好,都有2年既困綁期,要滿2年後先可以再抽.
好似你既情況,你而家賣左要等到2年後先可以再抽,如果你係1年前已賣,咁你就要再等多1年

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

綠表
夫婦+子女
機會大嗎?

男爵府

熱血金章

回覆:常見抽居屋問題解答

想問公屋有奶奶同老公名,係咪要除左老公名先可以用白表抽我+老公+女女?

珍珠宮

可唔可以供30年? 係咪房署保25年所以銀行會易批按揭,唔洗左查右查?

複式洋房

請問收入會計花紅嗎或雙糧嗎?

複式洋房

請問兄弟兩人, 哥哥滿18歲, 弟弟未夠, 可否一齊申請?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:想問公屋有奶奶同老公名,係咪要除左老公名

原帖由 cherrielin 於 14-11-02 發表
想問公屋有奶奶同老公名,係咪要除左老公名先可以用白表抽我+老公+女女?

...
應該係你同老公仔女用白表申請,抽中買到之後你老公原本公屋會自動除名。
不過要考慮清楚公屋除名後是否只剩你奶奶一人,有可能會被調遷

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:綠表+夫婦+子女機會大嗎?

原帖由 長毛免 於 14-11-02 發表
綠表
夫婦+子女
機會大嗎?
最大機會既組合

男爵府

長毛免 發表於 14-11-2 00:49
綠表
夫婦+子女
機會大嗎?
好大機會,如有長者仲再優先

男爵府

cherrielin 發表於 14-11-2 02:18

...
唔洗除名,你地一家三口可先用白表申請,抽到之後簡樓時再問房署係咪即時攪除名,定起好樓之後先除

男爵府

狐朦 發表於 14-11-2 02:30
可唔可以供30年? 係咪房署保25年所以銀行會易批按揭,唔洗左查右查?
到時簡樓可即場問銀行,一般政府擔保好易過

男爵府

mangosukishow 發表於 14-11-2 13:52
請問收入會計花紅嗎或雙糧嗎?
如果有報稅既都計,但唔穩定既花紅部分會被打折扣,
但居屋批得好寛鬆,爭少少唔係問題

男爵府

mangoma 發表於 14-11-2 15:11
請問兄弟兩人, 哥哥滿18歲, 弟弟未夠, 可否一齊申請?
都可以白表申請,但唔算核心家庭,機會唔大

男爵府

5R2H 發表於 14-11-2 18:07
應該係你同老公仔女用白表申請,抽中買到之後你老公原本公屋會自動除名。
不過要考慮清楚公屋除名後是否只 ...
而家寛敞戶係25.5平方米

如果淨低一位未滿60歲,係好大機會被調遷,
而家政府房屋政策開始收緊,打擊寛敞戶
滿60歲既暫時排係調遷LIST最後一批,
但每3年會檢討一次,將來有機會修改成要調遷

男爵府

熱血金章

引用:Quote:原帖由 cherrielin 於 14-11-02 發表

原帖由 5R2H 於 14-11-02 發表
不過要考慮清楚公屋除名後是否只 ...
Thx! 我奶奶已60,希望晤駛佢調啦

男爵府

熱血金章

引用:Quote:cherrielin 發表於 14-11-2 02:18 想

原帖由 twinsjenny 於 14-11-02 發表
唔洗除名,你地一家三口可先用白表申請,抽到之後簡樓時再問房署係咪即時攪除名,定起好樓之後先除
...
Thx!不過都好難抽中啦。。

大宅

剛有左bb,要有幾多週先當多一人呢!

子爵府

回覆 twinsjenny 的帖子

請問如果是長者單人綠表,無資產,可否由子女買給他?居屋名當然是老人家?但如果購買入住後老人離去,單位要否補地價才可轉回子女名?

首頁
12345...39

尾頁

跳至