0-6個月

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

各位可以響度分享bb厭奶時的餵奶方法, 飲奶分量, 生長情況, 餵奶苦況, etc.

希望一齊快樂撐過厭奶期

* * *

我bb係全奶粉(illuma)... 就黎四個月... 兩個月開始厭奶...

差唔多夠鐘飲奶會喊肚餓... 但一訓低/擺紗巾/擺奶樽入口就喊...

就算唔喊都唔肯啜... 頂奶嘴出黎...

試過將佢坐直餵, 行住餵, 播歌餵, 用奶嘴tum佢就訓著換奶樽餵...

最後果個方法曾經最work... 但近幾日開始佢好醒覺奶嘴換左做奶樽就爆喊...

而家佢每日4-5餐... 每餐3-5oz... 盡曬力餵先有le個成績...

有位姑娘話bb知道自己需要飲幾多... 只要佢精神活潑就算飲少d都冇問題...

有位老兒科醫生話唔可以由bb飲咁少... 要盡量餵...

有位保姆話夠鐘就要餵... 否則餓細腸胃...

大家認爲呢?

大宅

想生BB熱投

會唔會係奶樽個孔太細, 飲唔到所以 "就算唔喊都唔肯啜... 頂奶嘴出黎... "??

如果佢真係唔想飲, 就唔會 "差唔多夠鐘飲奶會喊肚餓... "喎...
好好珍惜, 不想錯過你成長

複式洋房

我個個又係2個月開始厭奶, 一日只食400ML 左右, 出世個時都唔止食400啦....
我發覺佢個排點都係只肯食2安, 我就小食多餐, 小食到係個半鐘餵一次, 每次2安...但返左工我奶奶就唔會1.5小時餵一次啦, 最後買左個磅返去同佢磅重, 發覺佢食甘少又係重到, 又好精神, 就無理佢, 佢夠鐘食就餵, 唔食就由佢, 每日6餐, 2-3星期之後佢又突然餐餐5安, 仲要10分鐘內食完~~~係佢厭奶期間, 生長線仲上升, 所以BB 精神就唔洗太擔心

miaccp  10分鐘食5安奶?! 好   發表於 14-7-30 13:39

大宅

回覆:- 厭奶同樂會 -

我仔3個月果陣就玩厭奶 明明夠晒中餵但一放個樽入口就即喊 試過企係度餵ok但好累之後次次要等半訓狀態餵先得 次次都食3-4安就嘈 果排餵到好灰 呢排開始好番d 起碼飲奶唔會喊 而家一日都食到750ml!

加油呀!

翡翠宮

厭奶嘅話最好方法就係少食多餐,唔好逼佢

大宅

回覆 玲媽媽 的帖子

奶嘴已經由size s轉m... 同埋都有用chuchu十字奶嘴...
佢就訓著時飲得好快... 可以10mins飲5oz...

所以應該唔關奶嘴事...

kittyuki118  其實十字咀仲要大力啲   發表於 14-7-30 15:48

大宅

回覆 denwai 的帖子

我果個重得慢左... 跌左一條生長線...
我都希望佢會突然有一日飲番...

大宅

回覆 kystep 的帖子

希望守得雲開見月明...

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

但密食唔會更厭嗎?
好似飲完冇幾耐又飲...

男爵府

我個b由2個月厭到3個月,而家過左100日開始肯食番多d奶,終於捱過左,呢段期間好辛苦

大宅

回覆 wanmm323 的帖子

我bb兩個星期前好d... 最近幾日又差番...

珍珠宮

我BB厭奶只系食2啖,只能系少食多餐。

男爵府

引用:回覆 wanmm323 的帖子我bb兩個星期前好d...

原帖由 Dear.Valerie 於 14-07-30 發表

我bb兩個星期前好d... 最近幾日又差番...
無厭奶和百日哭的媽媽唔明我地有幾辛苦,又話係咪唔鍾意食呢隻奶,不停叫我地轉奶粉,又話唔食唔好迫,針唔吉到肉唔知痛,真係五個幾鐘都唔食,足足成個月,佢地15分鐘飲180ml, 我個囝大過佢,1個鐘先飲得40ml, 屎尿都勁少,唔驚就有鬼。

大宅

少食多餐即係隔幾耐餵一次?我bb成日瞓,寧願瞓,过左5個鐘先再食都得,仲要食得好少

男爵府

引用:少食多餐即係隔幾耐餵一次?我bb成日瞓,寧

原帖由 catbus07324 於 14-07-31 發表
少食多餐即係隔幾耐餵一次?我bb成日瞓,寧願瞓,过左5個鐘先再食都得,仲要食得好少

...
我個b厭奶時唔係瞓,但每餐食一安起2安止,其他媽媽叫我餓下佢,佢地以為我無試過咩,餓1個鐘食1安,餓2個鐘都係食1安,餓6個鐘都係食一安,咁做阿媽既會選擇餓佢6個鐘以上食一安嗎?!又話咁樣唔健康唔好,鬼唔知阿媽係女人,換左4個品牌奶咀,換奶粉,睇醫生,講得出都試過晒,未遇過既媽媽唔會明切膚之痛。呢段期間只可以盡力餵,食到幾多就幾多

大宅

我都唔知我個女叫唔叫厭奶,明明肚餓,但餵得10至50ml就頂番支奶出黎,成日周圍望,想玩多過食~好多時1餐奶要分2次食~

大宅

回覆 sammiso 的帖子

幾大? 每日飲幾多?

大宅

幾大個?
每餐40ml維持左成個月? 咁醫生姑娘有冇話有問題?

大宅

回覆 jstarry 的帖子

我bb個幾月開始一餐都要分兩三次餵...
不過而家食完第一轉好難再餵第二轉la... 佢唔會再食...

男爵府

引用:回覆 wanmm323 的帖子幾大個

原帖由 Dear.Valerie 於 14-07-31 發表

幾大個?
由2個月厭奶到3個月,醫生話無病,叫媽媽努力d, 少食多餐

首頁
12345...12

尾頁

跳至