嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+915sooky+於+12-09-07+發表回

原帖由 TVb08 於 12-09-07 發表
我都唔想估估下!咁如果睇醫生會唔會可以確診到腸漏症呢?
一般西醫不會明白,亦唔知腸漏症。有少部份做研究臨床等西醫會認識。腸漏症係自然醫學嘅term....

男爵府

915sooky 發表於 12-9-7 15:40
回覆 TVb08 的帖子

我個營養C朋友係加拿大做野,佢講如果胃酸分秘不足分子就會大啦,而到小腸時,小腸為咗保 ...
唉喲,我女都係你講嘅位成日發,睇黎要改變飲湯習慣,飯前半個鐘得吾得?

男爵府

引用:+本帖最後由+915sooky+於+12-9-7+15:44+編

原帖由 915sooky 於 12-09-07 發表

Thank you!我今晚開始試下睇下有冇改善。

男爵府

引用:Quote:原帖由+TVb08+於+12-09-07+發表我都

原帖由 Einet2009 於 12-09-07 發表
一般西醫不會明白,亦唔知腸漏症。有少部份做研究臨床等西醫會認識。腸漏症係自然醫學嘅term....

...
咁如果唔係腸漏但又食左glutamine米麻煩?

別墅

請問可唔可以俾D Bioresonance Therapy共振療法嘅資料我, 我諗我個B都可能需要試下。唔該晒!

大宅

回覆 Lamtalk 的帖子

http://ghbioresonance.com/index.html

仲有另一間既,不過我朋友做過講另一間成日轉人,果間有打手係BK,呢到D媽咪多數係去呢間

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Einet2009+於+12-09-07+發表

原帖由 TVb08 於 12-09-07 發表
咁如果唔係腸漏但又食左glutamine米麻煩?
早排我發現原來Neocate,即係果隻種係俾牛奶同豆奶敏感bb吃的amino acid奶粉,都含有glutamine...so glutamine係可以俾初生嬰兒補充,而人體亦會產生。但個量係幾多就唔知。

TVb08  Thank you so much~ 我係小巨人見到有 L-Glutamine product  發表於 12-9-11 10:50
915sooky  你好勁呀又細心  發表於 12-9-9 15:20

別墅

回覆 915sooky 的帖子

唔該晒!

複式洋房

回覆 Einet2009 的帖子

同意介口好重要!但環境都可能有影響,我個女返學回來,都會紅d。懷疑學校有d野有問題,唔知係咪清潔劑,還是塵埃攪到佢咁?

大宅

回覆 SiuBay 的帖子

介口好重要的,我個加拿大營養C朋友佢係醫院專門follow濕疹的,佢講濕疹係免疫系統出錯(多數人都知),問題係而家免疫系統對食物為敵人,免疫系統由如國際的軍隊,唔係高免疫力就好,係唔高唔底至好,顧小培的書都提過呢點,如脫敏時tune緊又冇介清,呢隊軍隊想停又打,所以彈到勁,我個囡對花生係即時及延時敏感的,由細到大我哋都知呢樣野係佢最敏感,佢脫花生個時佢只係幫佢daddy搽花生醬點到隻手DD都出事,係即時發顛,好似吸毒引起咁樣,佢喊到講想死,所以我好明白知道接觸都咁,何謂食入肚,如果做完又覆發亦都有可能係腸漏,我都兜圈咗7年,希望我真係搵到問題的根源,來緊秋冬就見真章,希望順利過度。

男爵府

唉,摛晚亞女全個背同肚起晒密密的粒粒,好痕,跟住隔1-2小時好似風癩咁(但係細細的,無風癩咁大Pat) 散去了,我話:哎,食物敏感喎,又食錯嘜呢?吾通亞嫲籽油?
亞女:其實我食亞麻籽油時口內係會痕架,約1分鐘度啦.....

女亞女,你魚又高敏,都吾知點先可以補充到omega 3了!上次食左幾日起濕疹,聽落都應該關d亞麻籽油事啦

跟住今朝又話喉痛有鼻水,兩件事都吾知有無關係,煩C左!

男爵府

chowjudy 發表於 12-9-10 23:04

同意介口好重要!但環境都可能有影響,我個女返學回來,都會紅d。懷疑學校有d野有 ...
我仔個仔又係呀~ 因為佢對漂白水敏感架~學校日日都用漂白水清潔,攪到我個仔d皮膚又差反番,我依家都r緊頭唔知點攪呀.....

男爵府

idy926 發表於 12-9-11 08:41
唉,摛晚亞女全個背同肚起晒密密的粒粒,好痕,跟住隔1-2小時好似風癩咁(但係細細的,無風癩咁大Pat) 散去 ...
唔好唔開心啦~ 我個仔都係flaxseed敏感~ 食其他食物都可以吸收到omega 3 ^^

男爵府

我個女咪又係,加上以前幼園全天候冷氣,自從小學後有陽光大操場,夏天成日去操場早會,玩,PE,出晒汗,黎2年d濕疹不停番發,冬天反而會好少少

男爵府

TVb08 發表於 12-9-11 10:49
我仔個仔又係呀~ 因為佢對漂白水敏感架~學校日日都用漂白水清潔,攪到我個仔d皮膚又差反番,我依家都r緊頭唔 ...
你邊個位d皮膚差?會否係接觸到枱椅位置?我女就以雙脾後面最差,我都估係咪有關連,我就快買條長到去膝頭嘅PE褲比佢著,叫佢鋪條巾先坐但佢話成日跌喎

男爵府

idy926 發表於 12-9-11 11:35
你邊個位d皮膚差?會否係接觸到枱椅位置?我女就以雙脾後面最差,我都估係咪有關連,我就快買條長到去膝頭 ...
我個仔係接觸到檯同地嘅手腕,手肘,膝蓋返學之後就越來越差了...

侯爵府

回覆 idy926 的帖子

idy926,
我大女有嚴重濕疹,係第2個post分享過, 細女有好輕微的, 3y上n班之後多了發, 又係腳接位最差, 共振治療師真的叫我返學加條3個骨褲俾佢, 真係有用的, 只少佢未好番之前, 有層棉質褲保護下先

侯爵府

回覆 idy926 的帖子

idy926
唔食得魚唔代表唔食得魚油丸補充omega 3啊, 我大女都係唔食得魚住, 但每日都俾魚油丸佢, 仲3-4粒 (小朋友的上限), 係共振check過食得, 所以未check過, 唔一定代表對魚敏感就對魚油丸敏感
如我有講錯請大家指出; )

侯爵府

回覆 915sooky 的帖子

915sooky,
講得好岩, 飯後1,2小時唔好飲水飲湯, 之前我成日灌阿女飲水, 食緊飯又飲, 食完又飲..
原來是不對的.

侯爵府

einet2009
原來腸漏係自然療法既term唔怪之得有次同教會朋友佢係醫生佢好似聽唔明啦...
下次做治療時都問下點處理這問題先.
我女多數有這問題

首頁

尾頁

跳至