婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾 3

係呢? 點解Y咁順灘唔搞你哋既?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

世伯,你係得

大宅

嘩嘩,Uncle 做得好好呀

男爵府

只怕江山易改咋

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

子爵府

佢應該過多一小段時間又會彈出來又話病呀抑鬱呀, 自殺呀嗰D 不過都起碼有一小段日子安寧, 恭喜晒~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:佢應該過多一小段時間又會彈出來又話病呀抑

原帖由 pcbu 於 13-05-10 發表
佢應該過多一小段時間又會彈出來又話病呀抑鬱呀, 自殺呀嗰D 不過都起碼有一小段日子安寧 ...
產後抑鬱

芝芘媽  笑了  發表於 13-5-10 19:16
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

大宅

我覺得飯局上每個新戚都是世伯精挑細選而不是因為熟而揀出來,每人都答得好到位!

子爵府

好精彩呀!
小朋友放暑假比平日更忙!

伯爵府

引用:今勻我想兜都兜唔到。但估佢唔到係呀Y竟然

原帖由 A.Yin 於 13-05-10 發表
今勻我想兜都兜唔到。但估佢唔到係呀Y竟然自嘲:係我都唔知啦。D男人,用完你就算架啦。

有人好言相勸:緣 ...
So? 你老豆up to now只做咗2件事

第一)曲線話比亞丫知佢吾好野
第二)要佢因為個仔面子而吾去澳洲煩你2公婆

但力度吾大,定重有下半段?

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

當然當然Y點會只係一餐飯,被我老豆話兩嘴,咁易罷休呢。

首先講番親戚們,佢哋都係爸爸嗰邊嘅,可能都係呀嫲教啦,但是個個都唔知情架,亦未見過Y,都係講D客套說話一味死幫我老豆兜,事後鬧爆我老豆搵著佢哋嚟搞,老豆的回敬:俾你哋知你哋仲肯嚟咩?如果你哋乜都知我仲洗搞落去?
不過我哋同佢哋好close,冇問題嘅。

另外大家有冇留意點解我媽冇咩戲份同埋老豆要叫c6請長假呢?

咁我老豆串佢還串佢,雖然好小器,但總算係個正人君子唔係想Y衰嘅。

飯局當晚,老豆已經約c6出來,語重心長同佢講:呀仔(佢咁叫c6,不過喺Y面前唔會咁叫,驚佢唔鐘意)你做仔咁耐,成年以後有冇陪過自己呀媽先?

c6唔出聲

老:個呀媽再衰呀,把口賤,但是做仔的欠落呀媽亦唔少,畢竟你呀媽又唔係話真係"害"你,留學生單嘢都係個老婆想取悅老公,唉〜無知婦孺。過咗去就過咗去,一個女人一年內呀媽走咗,老公走埋,你做仔的沒理由匿喺澳洲嘅,做男人要有承擔,幫自己呀媽渡過難關。

c6:我都明嘅.....

老:不過你自己都要俾自己一條底缐,唔可以永無止境,做幾耐做幾多,冇人可以干涉,包括我個女、呢個始終係你呀媽,無人可以取代的。只要你清楚知道自己原則,同你老婆溝通好,大家心裡有個數。

老(對住我):你做老婆,屋企有事要好好撐住,你同個女返去先,等個老公安心去做自己要做的事先,你一個搞唔惦,day care; babysit幫下手, 試下自己處理,你決定得生BB,就對所有事都要有所準備

就係咁點解我之前話c6同Y喺香港,我要自己湊女(後尾搞惦埋E)

咁c6做咗D乜呢?陪Y-見律師;見心理專員(我唔係好知咩嚟,律師推薦的);旅行;拜山;連360纜車迪士尼都去過;等等

而我點解比較放心呢?因為c6臨返嚟前,Y冇呼天搶地,亦冇俾說話c6聽,淨係叫c6小心BB飲食。而so far以往的奪命追魂call亦不復見。

後記
對於未來的日子我係頗有期望的。雖然經歷過一年不為人道的生活,但總算得到各方面的支持。尤其以各位萍水相逢,幫忙安慰丶獻計丶交流丶分享甚至最後去指出我的紕漏先令我把心一橫將所有事處理好。

我雖然見過幾次psychologist, 亦唔見得有咩心得,但當時我的psychologist講過一句,"stop demanding " , 佢的意思係雙方面的當然亦可引申出好多意思,希望有同樣問題的jm們可以用得著,同時亦希望各位過去一年來對我付出的大愛可以延續惠澤其他人,可知當一個人情緒不穩,水深火熱時,人與人之間的關懷真係好緊要的。
再一次衷心多謝各位

希望以後喺其他版多多賜教

mochapig  希望你以後都有好日子過  發表於 13-5-11 00:19

水晶宮

畀面勳章

恭喜晒!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

祝福你

侯爵府

醒目開學勳章

恭喜晒 happy ending

男爵府

大團圓結局!!!

子爵府

回覆:A.Yin 的帖子

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆:A.Yin 的帖子

守得雲開見月明

珍珠宮

恭喜晒!

大宅

衷心祝福你同你一家!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係好嗱大團圓,咁你都要得閒打俾99關心下佢,或者send個孫d相俾佢睇下嗱!

首頁

尾頁

跳至