爸爸專區

跳至

首頁
56789...66

尾頁

洋房

回覆:聽日決定第一次自己一個揸車返工^^

加油 我初初都係禁 !!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wongmeilung 發表於 12-9-10 21:23
記住一有假期,自已定1条路線例如元朗至屯門行三次來回.下次再加到荃灣.再下次加到沙田或九龍灣.重有1条問題 ...
應該西隧吧
不過我哋貼咗自動收費,始終新手怕手腳慢,寧願做auto冇咁騰雞。

大宅

各位加油啦~~~連我呢個初初揸車超唔掂既人~
對上架二手車~買番黎好靚仔~揸一年後賣出去~頭又花尾又花車鈴都花

跟全換左架全新車~而家都揸左年半(日日揸)~完全冇問題~未花過~
所以妳地一定都得架~~~最多揸慢d囉

大宅

回覆 樂園 的帖子

點呀~有冇最新消息?

大宅

樂園 發表於 12-9-10 19:04
你好勁呀!比著係我一定有排唔敢揸,車主打咗嚟,係斯文人,佢話返波子整好貴,睇下點攪打返比我,希望唔好 ...

點呀~有冇最新消息?

kat0318  係囉, 點呀?希望無事喇.  發表於 12-9-11 13:40

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

CAT0112 發表於 12-9-11 00:17
我哋上星期日先揸完,老公星期一晚落去整嘢都著,但尋日一早call咗大昌拖車嚟,拖車一搭就著,老公話見到 ...
唔緊要喇, 最緊要架車無事. 如果唔係又一筆.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

想問下你地, 係高速行, 到彎位時, 你有無偏左又偏右, 行唔到直線. 搞到左遙右擺.
可以點改善呢?
老公昨日問我, "你知唔知其中一個差人bi我? 係因為你左遙右擺, 行唔到直線...."
其實我到唔係好嚴重. 無過到界.....

子爵府

回覆:kat0318 的帖子

妳要望遠d,成日近望自己有無偏左或右會有影響同埋轉彎揸實軚盤保持穩定速度

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

仲未有消息吖,可能佢覺得少少錢算吧啦都未定諗多咗

大宅

我都覺得成日望左右鏡睇條線係仲意左搖右擺架,向前望遠D係定d架。

我好明白樂園既心情,因為我係過來人,寧願早d知要賠幾多,個心O會安樂D

樂園    發表於 12-9-11 23:23

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:halololo0721 的帖子

老公就係叫望下左右邊鏡,咁先知係咪右邊太多位,左邊無位喎

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

好,我再試下。

大宅

望遠D就唔會左搖右擺,視距要遠

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kat0318 發表於 12-9-11 13:39
想問下你地, 係高速行, 到彎位時, 你有無偏左又偏右, 行唔到直線. 搞到左遙右擺.
可以點改善呢?
老公昨日 ...

你哋唔好笑我喎! 我自己行highway時, 除咗睇遠外, 仲會跟埋路上啲車痕嚟行(哩個係我感覺咋, 覺得跟住啲痕跡行又冇左搖右擺, 冇試過俾人bi, 之前睇住左右鏡想行中間, 就試過俾隔離線bi), 另外右手要擺喺12點鈡位揸實個軚, 左手就喺9點位扶一扶個軚(哩個係C6要我咁做, 佢話我之前扶得唔夠實), 喺highway我都係咁揸, touchwood OK.

象牙宮

kat0318 發表於 12-9-11 18:52
老公就係叫望下左右邊鏡,咁先知係咪右邊太多位,左邊無位喎
我試過成日望左右鏡, 但仲騰雞, 因為個心成日掛住adjust個位, 反而仲行得唔直.

kat0318  咩就係咁囉.佢重話要成日望鏡,睇路面情況,人地唔多守規舉,會另你發生意外  發表於 12-9-12 08:15

禁止訪問

象牙宮

kat0318  咩就係咁囉.佢重話要成日望鏡,睇路面情況,人地唔多守規舉,會另你發生意外  發表於 半小時前

路面情況一定要睇,仲要睇遠,以防前車俾人sip咗位收油時你可以預,同前車保持一定距離,有啲位兩線收一線仲要睇埋隔離,有時仲要預埋隔離可能想過你線嘅動作,我試過俾的士夾硬過,因我見到佢個勢想夾硬,所以預咗位,但c6就幾火,話我好唔砵佢。噚日我自己去油尖旺,我行大路行緊 七十幾,嗰度係準行70,有架的士小路出大路,我都去緊,佢仲夾硬出嚟,仲要出到嚟佢唔行快等再過多條線喎,我要收油等佢(好彩我後面冇車),咪砵佢咯:;pppp:

大宅

DoReMi媽媽 發表於 12-9-12 09:15
路面情況一定要睇,仲要睇遠,以防前車俾人sip咗位收油時你可以預,同前車保持一定距離,有啲位兩線收一線 ...
記得補鐘師傅話過直路望遠,轉彎望近,其實真係好好多,左右鏡不時都要睇下,留意路面情況,以前我覺得的士司機衰,到自己出街先發現,巴士同小巴司機仲衰,少少位都唔放,夾硬過你,嗰位先生仲未打比我mouth:

象牙宮

樂園 發表於 12-9-12 09:38
記得補鐘師傅話過直路望遠,轉彎望近,其實真係好好多,左右鏡不時都要睇下,留意路面情況,以前我覺得的士司機 ...
Exactly 我嗰個都係咁講, 不過佢見我都唔係好掂, 還是左搖右擺, 就教我睇馬路上的字, 如九龍二字, 我司機位就應該騎住"龍"字, 即係喺右手邊個字的上方, 同我而家睇車痕有異曲同工之妙.

首頁
56789...66

尾頁

跳至