婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:終於忍唔住,請走左個未來弟婦

我唔明點解你仲俾佢去你屋企坐月

大宅

BK Milk勳章

Book唔到酒席咪齋簽紙,你做咩唔企硬?

男爵府

別墅

追。。

複式洋房

果個星期六,我全日都留喺屋企,我爸媽細佬都無出街(事後先由細佬講返,佢地原來驚我做傻事,之前一晚細佬瞓廳都係怕我會亂諗野做傻事,因為我d反應好奇怪, 佢地驚我有事)。

到下午,我整理好哂d結婚訂野的單,收據等等,放哂落個folder度,叫c6落樓下管業處拎(細佬幫我拎落樓,我唔想見到c6),我都計埋條數同細節,寫左落個excel度email send左俾佢。

過左陣,c6大嫂打俾我,我其實一時間諗唔起佢係邊個,因為我同c6大哥大嫂只見過幾次,當年佢地結婚幾個月,大哥就發生意外走左,99同大嫂講左句' 點解你一入門我個仔就死左'. 大嫂過左一排就無同我地再聯絡啦。如是者過左幾年,我都差d忘記左佢,到左我同c6要結婚,我地打過俾佢請佢來,佢都婉拒左我地。

當日,我同大嫂講左成件事,佢好冷靜咁聽我講完,之後就問我,係唔係放棄c6, 我好似係答,' 唔係我放棄佢,係佢放棄左我地,佢只會揀佢屋企人,我唔會受得住'。跟住大嫂問我星期日會唔會出街,我話唔會,話我想靜下。

接住果晚,我細佬同父母都收過c6電話,我無理到佢地講咩,果刻,我都唔知我地算係分手? 仲拍緊拖? 定其他,我只係好想靜下。

第二日,星期日,原定我過大禮的日子。朝早起身就梳洗好,因為覺得頹夠啦,之後星期一係要返工,點都唔可以再係咁落去。跟住我同全家人去左飲茶再返屋企。大概2點鐘,有人按門鐘,細佬打開大門見到c6, c6姑姐,6299上左黎。我父母問佢地上來做咩,佢地話想傾下。

開門請左佢地入黎, c6第一時間行來我度,唔知點解我好自然咁向後退左一步,c6望住我,問我可唔可以俾次機會佢。我話我同你已經取消左結婚的事,其他野我地遲d再傾。

跟住6299就同我父母講,呢件事係佢地男家對我唔住,所以今日上黎睇下件事仲有無商量的餘地。我爸爸同6299講,唔好諗住蝦完佢地個女,上黎諗住講兩句就會無事,話佢個女唔嫁都只會做'盛女', 一樣過得好好。

至於我媽,就問我6299, 點解要我就佢地,依家搞到件事咁,點會唔係叔仔同弟婦上來。點知c6姑姐話佢地去左弟婦屋企過大禮, 聽到呢到,我只係講左句,'連我過大禮d野你地都俾埋佢地用,你地仲上黎做咩? 想還返錢俾我的話,我俾戶口number你地'

而我細佬,已經起身開門送客。 呢個時候,c6突然跪喺我面前,捉住我隻手,求我俾多次機會佢。我抽返隻手出來,同佢講,'你保護唔到我,我要學識保護自己'。

6299呢個時候行埋我身邊,我又自然咁退一步,之後同我講,件事係佢地對我唔住,中間婚禮讓俾叔仔牽涉的錢,叔仔會俾返我地。佢話佢地上黎係想同我地傾過個好日子,想婚事唔好取消,只係改期。62話佢可以親自打俾我所有女家親戚解釋,講明係佢男家教仔(叔仔)無方,而家要委屈我遷就男家,係男家嘅錯。

咁6299講到咁,我爸爸都唔方便講咩,只係叫我自己諗清楚,與此同時,c6拎返隻求婚戒指出來,當住全部人向我求多次婚,佢話佢知道今次我對佢好失望,但佢會改,以後會以我為重,學識分輕重。

而我好無用地,當下俾c6感動到,再次收左隻戒指,但講明唔定婚期住。

fisssh    發表於 15-10-25 11:05
YUTONma    發表於 15-10-23 18:47
righteous    發表於 15-9-28 23:41
Repee    發表於 15-9-26 08:45
1773    發表於 15-9-22 17:16

男爵府

比我就同老爺奶奶講,一定要依期結婚,否則分手。而且你唔會為保住人地個肚而唔結婚,如果6299想保住個肚,就應該容許一年娶兩個新抱。他們唔肯將就,就係他們害死個孫。絕對唔關你事。

比我就一步都唔會讓。我攝影,禮服,佈置全部比晒錢,條數點計。親友點交代。

男爵府

引用:****果個星期六,我全日都留喺屋企,我爸媽

原帖由 maggieyhy 於 15-09-14 發表

果個星期六,我全日都留喺屋企,我爸媽細佬都無出街(事後先由細佬講返,佢地原來驚我做傻事,之前一 ...
你真係好無用,比我堅決取消婚禮。呢個男人唔會保護到你。我會答男家,只有白事,6299是蛋一個死左就肯改期,爺嫲咁大年紀個d都可以照攪... 更可况係比人傖婚期。

咁容易接受返死佬,男家只當你揮之則來揮之則去。

複式洋房

北角謝太 發表於 15-9-14 00:28
咁無賴的人(6299和叔仔兩公婆)真係冇得頂。
6299又係on居居,先前搶婚期已經傷害左你,仲夠胆開口叫你照顧 ...
我諗係反應唔切就俾人入左我同c6數多d,我同c6都受軟唔受硬,好易俾人講兩句就搞掂

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

追~

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

複式洋房

激氣到訓唔著

複式洋房

睇到好嬲

大宅

留貓毛

大宅

睇完忍唔住留言,好替樓主谷氣,講真你叔仔兩公婆想擺左酒先生仔,揀平日或普通酒樓都有位喇,再唔係lunch buffet都ok啦,又要威所以謀住你酒店酒席,比我彩佢都傻比我咪話通知晒外國親友,人地book晒機票咁囉,再唔係大佢,相士話今年唔結就唔洗結,所有野我係唔會讓既。。。

咁既然已經讓左比佢,又比佢入埋屋坐月,而家趕走佢咪當睇清楚佢地份人,當做善事啦,仲有佢地下一步應該趕走6299同你地住,樓主呢樣要企硬,乜都讓得,係自己頭家唔可以讓,企硬,我地支持你

大宅

回覆:maggieyhy 的帖子

別墅

http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?pid=10443&id=100001328316511&ref=fbx_album

別墅

大宅

育兒性格勳章

你同酒店d人夾口供無得轉人,佢無你符。好激氣,點解d叔仔妯娌梗係咁無賴,而個d阿哥就梗係要自己老婆硬食,唔明。

大宅

樓主 睇到我眼濕濕 恭喜你穩到真愛

大宅

引用:****果個星期六,我全日都留喺屋企,我爸媽

原帖由 maggieyhy 於 15-09-14 發表

果個星期六,我全日都留喺屋企,我爸媽細佬都無出街(事後先由細佬講返,佢地原來驚我做傻事,之前一 ...
睇到我流眼淚
而你C6好有誠意向你求婚

1773    發表於 15-9-22 17:17

大宅

到底依家咩世界

首頁

尾頁

跳至