樓市動向

跳至

首頁
45678...38

尾頁

大宅

Re: 村屋分享

珮珮媽咪

.....嘻嘻....或者將現時這層樓放租, 跟住你又出去租屋, 咁咪打過和囉....

大宅

cathy

我屋企附近有出租, 我朋友亦問過租金大概幾多, 佢睇過幾間, 由5000-7500不等

大宅

IwanBB

OIC :lol:

大宅

Cathy,

我附近都有白石台,700呎地下兩年樓好似
6K, 都唔錯因個家人今個月會搬.
其實我鐘意附近有間惠康.

IwanBB,

OIC, 等我試下行下先.

twinsmama

伯爵府

想請問你地搬去村屋時搵那一間搬屋公司 ?好不好呢 ?
我所有傢私是買新的,只是搬少量大件野(如餐桌、床裖等)及雜物(都幾多),最煩是要搬一個大鋼琴,有些公司話要用到吊機,非常貴,有些就建議我叫通利將個琴拆左先,總之就煩惱啦,有無人試過要搬琴呀 ?其實條樓梯算闊的(我覺得)因有31吋(打橫)而我個琴個深度只係26吋,唔知咁上不上到樓呢 ?

大宅

歌莉亞,

你係咪搬去三樓連天台既單位? 雖然樓梯睇落係好闊, 但係未必轉到彎. 我都有個大既直身琴, 搵左間專幫人搬琴既公司搬, 佢地會識得拆個琴同埋"hom" 返埋個琴, 但佢地搬得唔好囉, 整花左我個琴同埋"hom" 既時候"hom" 得唔好. 下次我會搵返tom lee 搬. 我quote 過, 大約 $1600.

叫tom lee 拆琴跟著搵搬運公司搬唔化算呀, 因為搬完仲要hom 返埋架嘛.

同埋個琴應該唔可以吊上去呀, 太重啦.

大宅

msnicoleng,

我估你都見到果d 白色肚蟲架... 因為響西貢真係好common.

小強我都驚呀, 我果時三樓都有呀... 你花園有都好過屋入面有呀, 不過果 d 小強藥餌真係唔慳得呀. 不過我本身都有養狗, 我隻狗會捉小強架.

你話你屋企附近都有放租, 個價錢都幾吸引喎, 咁你有冇睇過? d 質素掂唔掂呀?

IwanBB,

咁用你呢條秘道返屋企, 要行幾多分鐘呀? 我以前都睇過白石台d 屋, 就係因為覺得條路太長同埋太靜所以冇考慮到.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Hi, all,

請問現時新建的村屋是否無火煮食? 因為我看過很多示範單位都係咁。

另燃油方面係石油氣(抄錶), 我見有2支大氣放在樓下, 石油氣公司會唔會常常跟進更換, 斷氣情況是否常常發生?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

pluie

....咁....我咪避唔到果d白色肚蟲囉.... :-(

係喎, 你唔提, 我都唔記得要去買小強藥餌喎, thank you!

我個friend睇果d都係同一個發展商, 所以d料都ok既, 其他丁仔放租果d, 我個friend反而冇睇到, 所以唔知, 唔好意思 :mrgreen:

咁你諗實住邊區未啫?

大宅

歌莉亞

我搬屋果間公司真係麻麻地, 我d 衣櫃頂好多都花哂, 舊屋木版地有2條幾深吓既痕添呀, 所以唔介紹比你啦, 幫唔到你添, sorry!

大宅

charitymami

我地果區d 係明火煮食, 用就用石油氣, 果個石油氣老好似仲每日黎跟進, 我冇統計過係咪真係每日都黎check, 但我就好似成日都見到佢lor, 所以唔驚會斷氣.....更何況, 我地條村, 係中央石油氣, 就算真係唔換, 一時3刻都唔驚會冇得用

不過石油氣好似貴過煤氣, 我以前2個月交大概700幾, 即每月350左右, 但現時每個月就要交超過400元.....

伯爵府

你地條樓梯闊唔闊 ?
我問左一間話要出動吊臂車,連琴和傢私要$4000,我覺得太貴了 !真頭痛 !

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

msnicoleng,

Thanks a lot! :-P
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

msnicoleng,

但你話你個朋友睇你屋企附近果d 屋, 係咪全新屋黎架? 若租金係 $5000 - $7500, 價錢真係好吸引囉 . 若果 $5000, 當我請個工人返黎, 一個月駛我 $5000, 咁都係 $10k, 平過我而加既租. 你朋友係睇地下/二樓/三樓??

我都未諗掂住邊呀, 都係收集資料既階段咋.

我果時住村屋係自己叫石油氣架. 不過我覺得石油氣好平喎, 我試過九個月先叫一罐, $140 一罐. 我唔係成日煮野食囉, 一個星期兩餐, 同埋一個星期一次老火湯, 但咁既石油氣費真係平過煤氣囉. 不過沖涼我果時係用電熱水爐架.

歌莉亞,

我果時條樓梯都ok 闊架, 但一般standard 村屋d 樓梯都係咁上下闊架啦, 若太闊咪即係間屋細左囉...

若用吊臂車, 你要問埋你屋企樓下住地下果戶人比唔比架車泊佢前面喎... 會唔會要泊響佢地花園, etc. 但我果時搬琴, 個搬運工人就話我個琴太重, 唔可以吊囉.

伯爵府

hi, all:

多謝你地既回應呀,
我之前都有睇過井欄樹,about 5k-6.5k, 700ft;
不過我覺得好似貴左d, 因為我覺得村屋好似唔駛咁貴 (我未住過村屋架, 但我老公就好想住囉.
我都唔知點好...
我而家住緊土瓜灣, $5000租, 4 月加到5300, 400ft;
返工就返kwun tong, 我個仔就返kln tong, 我老公返太子;
咁你地話點好? 搬又唔係, 唔搬又唔係.......唉~~~~
有冇d平靚正既出租呀...

子爵府

醒目開學勳章

Charitymami 寫道:
Hi, all,

另燃油方面係石油氣(抄錶), 我見有2支大氣放在樓下, 石油氣公司會唔會常常跟進更換, 斷氣情況是否常常發生?

我屋企用o左石油氣(抄錶) 兩年多, 未試過斷氣, 每個月都來兩次換氣樽.

每個月石油氣費都係$32元, 樓上早午晚三餐都係$200元.

男爵府

有呀,3樓黎,開價6800,不過有價講,係井欄樹

http://kawaii-kids.com/

複式洋房

歌莉亞:
我以前搬琴都要1000,係大廈
歌莉亞 寫道:
你地條樓梯闊唔闊 ?
我問左一間話要出動吊臂車,連琴和傢私要$4000,我覺得太貴了 !真頭痛 !

伯爵府

牛年勳章

歌莉亞 寫道:
你地條樓梯闊唔闊 ?

我條樓梯都唔算窄,但結果話轉吾到彎,要出動吊臂車,吊上三樓(早知買架矮身的琴 :-( ),$1800。
不過你要make sure你那裡可以入到吊臂車,和升到上露臺。吊臂車有分好多呎的,你要問清楚,愈長愈貴。

子爵府

pluie,

果條路大約行10分鐘.
沿路都有d小石屋有人住又有狗看門口,
有街燈, 所以好安全.

我d鄰居好好, 大家都會互相照應,
有時會3家人同時企o向露台傾計,
如果養狗必定會識到更多鄰居.

首頁
45678...38

尾頁