嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

Milka,

我個女都係好似一時識, 一時唔識, 現在我地比咁多野比BB, 只有驚住bb將來"蝦"我地, 多過佢地唔識野!死喇, 我文武都唔得, 將來真係好難教個女!

今晚我想去政府大球埸, 希望老公可以早d放工, 同我一齊去!
佢有個朋友的哥哥一家3口都未搵番, 聽到好心酸!

大宅

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

Shan,

你係咪請個工人? 想問問你係咪每天幾點要接卓b?

子爵府

tulipgdn,
係呀, 工人應該月尾會到, 我依家多數都係老公偷雞出黎幫我接卓 b 返屋企, 我一收工就趕返屋企接班, 老公就繼續返工, 育嬰院最遲 7pm 要接走

大宅

Shan,

咁, 你地真係幾辛苦, 兩個人接力!
有個工人起碼可以幫你做下家務同煮飯! 咁你仲會唔會繼續比卓b返育嬰院, 皮費都幾重.

別墅

tulipgdn 寫道:

今晚我想去政府大球埸, 希望老公可以早d放工, 同我一齊去!

my parents & my brother's family 聖誕節都o係布吉旅行, 幸好佢地冇落過水, 平安返港.

大宅

Milka,

我個女都係好似一時識, 一時唔識, 現在我地比咁多野比BB, 只有驚住bb將來"蝦"我地, 多過佢地唔識野!死喇, 我文武都唔得, 將來真係好難教個女!

tulipgdn,
If for me, I prefer My girl "shrimp" me than she is stupid, am I also stupid? :mrgreen:

I quess your brother must be very worry about his friend! What a upset news! Even though the chance is not big, I hope all of them can survive! :-|
Will you bring Ching Ching there tonight? Might be very crowd, pls be careful!

男爵府

tulipgdn

Thank you .
真係"Q" 我想過生女, 就叫晴晴,反而生仔未想到, 因為留比老公改 !

chrisitne,

我個女成日都唔會sleep, 如果好似熹熹就好la! 人地話訓得覺多先見肉, 所以我個女唔見肉. 我未生前, 都係定如果生仔, 就叫熹熹!

冇問題, 你check PM, 我比左聯絡你, 如果你想係Saturday/Sunday, 你要早d同佢book, 上次我隻手發炎, 佢幫我做了針灸, 好好多!

Bigtbo,
你身體冇事嗎? 下, 我真係冇聽過, 你真係要休息多d!

All,
真係好似longbma講, 隨了學爸爸, 媽媽, 真係恭喜/請請好重要, 如果唔係新年就蝕底la! 我都要努力d教佢!

老細開完會, 要工作la! 拜拜咁多位!

大宅

Shan 寫道:
milka,
有時o係屋企睇 dvd 仲搞笑, 我行過拎野阻住佢, 佢就即刻大叫架喇, 你話佢幾惡丫~~~

Shan,
Cheuk Cheuk really do that? So funny! :mrgreen:

Careful woman,
I hope she really can do it later! Her IQ test (7mths) will be tomorrow , hope she can past!

大宅

wing_wing 寫道:
[quote]

my parents & my brother's family 聖誕節都o係布吉旅行, 幸好佢地冇落過水, 平安返港.

Wing wing,
Thanks God! Lucky your family is alright!
I think they might be still very frighten as what they saw there phuket. Might be you need to comfort them and call them more often.
I always think we are just a human being and we really can not control what will happen to us on the next minute! :-|

子爵府

tulipgdn,
唔會喇, 我幫佢退左學, 因為如果又請工人, 又繼續返真係幾重皮架~~~

子爵府

milka,
係呀, 所以你話佢幾惡丫~~~ :mrgreen:

男爵府

唔係請個工人返黎做咩呀?
Shan 寫道:
tulipgdn,
唔會喇, 我幫佢退左學, 因為如果又請工人, 又繼續返真係幾重皮架~~~
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

大宅

Wing wing,

真係好彩! 你話, 有時d野好似距離自己好遠, 其實好似做戲, 隨時發生, 睇o黎我真係要keep住有d危機意識!

Milka,
如果真係去大球場, 我緊係唔帶個女la! 免得佢嚇親, 咁多人好危險!
我工人笑我有d傻, 佢問我捐了錢, 仲去仲咩?

Shan,
係, 遲dBB讀咩班物班, 真係好需要$$$. 慳得就慳!

小心女人,
其實工人真係幫到我好多!現在放假,就真係知道全職媽媽的辛勞!

All,
我有d問題想請教大家:

>你地有冇開始比芝士比bb食?
>BB食完奶, 有冇比d水幫bb刷牙, 如果係晚上,BB都訓了, 點攪?
>其實我最驚係BB出水痘, 個女咁忟, 如果出, 真係忍唔住”wet” D 水痘, 人地話等BB1歲先去打, 你地會唔會考慮帶佢去打? 我諗住帶佢去打. 你話我幾騰雞!

子爵府

tulipgdn,
係呀, 遲 d 真係有好多錢要使, 但我諗住兩年後工人走左就唔再要, 比 bb 返 N1, 因為幼稚園太貴喇, 仲要請埋個工人湊, 嘩...真係搵埋都唔夠.....

我有比卓 b 食芝士呀, 佢每次食都傻瓜咁坐o係度笑, 嘻....好搞笑~~~佢依家大約食半塊左右啦~
我淨係臨訓幫佢用紗布刷牙, 佢訓左都照刷架~~話時話幾大要買牙刷呢? 我見佢都有六隻牙, 唔知應該幾時先要用牙刷?
我都好驚佢出水豆, 因為我自己細個出o個時 r 到周身都係 la, 我老公未出過, 但早幾個月已經打左水痘針, 佢話好痛架!! 打法唔同一般針架!! 不過我都一定會帶佢去打, 雖然唔係 100% 唔會出, 但就算出都可以減輕嘛!!!!

男爵府

tulipgdn,
係呀,所以放假湊仔仲辛苦過平時返工架!
其實BB應該一歲後至食芝士,但我已經比左亞B食,我見佢無敏感,就照比佢食囉!
平時夜晚比亞B飲完最後一餐奶,佢都係訓著左架,但我會迫佢飲返兩啖水當漱口,以防佢第時蛀牙呀!
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

小心女人:

你比X牌子芝士bb食?

男爵府

笑牛牌
chrisitne 寫道:
小心女人:

你比X牌子芝士bb食?

大宅

koala mami,

Finally I saw BB koala pictures at BB House!
Cute, Cute!
I never saw a hunter so cute before!
樹熊媽 寫道:
各位媽媽:
我已經整好呀囡本相薄喇! 歡迎參觀呀!! :mrgreen:

男爵府

樹熊媽:

瑤瑤寫真集,好利害. 好性感.
佢有幾多磅? 好想咀淡佢.

:lol: :lol:

子爵府

milka 寫道:
koala mami,

Finally I saw BB koala pictures at BB House!
Cute, Cute!
I never saw a hunter so cute before! [quote]
樹熊媽 寫道:
各位媽媽:
我已經整好呀囡本相薄喇! 歡迎參觀呀!! :mrgreen:
[/quote]
thanks! :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至