醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆 koyetsebb88 的帖子

你老爺咁難頂。 照顧者不出半年。遲早血壓高。心臟病 精神病

aunt遲早變埋病人。 試下揾社工倾下
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

Aunt已經有血壓高,試過煮煮吓野暈一暈,佢同62講62話佢而家喺咪投訴又呢樣又嗰樣,我地都有揾過醫院社工,社工都建議可以試吓去老人院,咁我地咪問62,佢都答我地無所謂,但再見社工時佢又話其實d仔女唔想佢去,同佢初初和我們講的是另一套說話,真係唔知佢想點其實最慘係喺屋企诜肚時,d水要hold幾個鐘,但入水只有一個鐘佢就要人放水,話未夠鐘佢就猛鬧人,鬧到人地要即刻幫佢放,真係頭都痛埋

別墅

回覆:照顧洗腎患者。原來不易

加油。

大宅

回覆:koyetsebb88 的帖子

我好明白你難處,因為我身同感受過。

我想你先盡方法留住姨姨,如果唔係,仲有排煩。

可否打電話去你62覆開診腎科/精神科問一下,如果62精神有異,可否先排個快期覆診。。希望精神科醫生開些訓到覺藥比佢食,因62訓唔到,對身體也唔係咁好,如果佢訓到覺,姨姨都有得訓。咁可減低姨姨想走風險。姨姨其實都很辛苦,要體諒。

路是難行,我們只能盡力陪他們走最後段路,但求問心無愧。

珊瑚宮

冼腎科都可打電話排快期嗎?
玩具萬歲!

大宅

回覆:fitfish 的帖子

我媽果間試過。但要講明係咩事。身體有變化。

大宅

回覆 toby125 的帖子

醫生有開安眠藥給他的,但佢唔肯食,試過食過一次但都只係瞓3-4個鐘,早幾日重發脾氣叫阿姨走,再咁落去都唔知點算

珊瑚宮

其實係自知窮途沒路,發爛渣呀!
玩具萬歲!

大宅

引用:其實係自知窮途沒路,發爛渣呀!

原帖由 fitfish 於 14-08-27 發表
其實係自知窮途沒路,發爛渣呀!
你唔可以咁講,有時佢地控制唔到情緒。我地平常人唔舒服大感冒,都情緒唔好,何況佢地咁辛苦。

大宅

引用:回覆 toby125 的帖子醫生有開安眠藥給他的,

原帖由 koyetsebb88 於 14-08-27 發表

醫生有開安眠藥給他的,但佢唔肯食,試過食過一次但都只係瞓3-4個鐘,早幾日重發脾氣叫 ...
我媽都係唔訓得多,多一個鐘得一個鐘。精神科藥(以我媽當時有幻覺咁講),要食起碼一個星期才慢慢見效。另外如果太重訓覺藥,佢地精神會好呆濟。

我媽到今日,情緒都很差,我成日都比佢鬧。
好似今日咁,我放工去老人院探佢,佢話駁頭痛,要我即時返屋企拿佢訓開枕頭比佢。但佢老人院係港島南,而我娘家在新界北。

唔可以否認,佢地會好自我中心,但冇辦法。唯有當果個唔係佢原來本性,係個病影響。

大宅

好多謝妳諒解我地既苦況,只不過我同老公都好唔明點解有人關心佢但佢好似覺得人人都欠佢,個個對佢好都有企圖,係要比說話人聽,雖然知佢病辛苦但聽嗰都好傷心,可能咁講係自私,但病唔係大晒,我媽咪都有胃癌,佢由知道自己有病到走時都好少對我地發脾氣,醫生話比佢渡假返屋企佢都唔返,因佢知佢返屋企我地要請假照顧佢,點解我62唔可以睇諒我地少少合作少少,咁相信唔會有咁多問題發生

大宅

koyetsebb88 發表於 14-8-28 00:37

好多謝妳諒解我地既苦況,只不過我同老公都好唔明點解有人關心佢但佢好似覺得人人都欠 ...

講老實, 其實係無辦法了, 你地唯一可以做, 就係佢講乜都好, 做唔到就借D 意過左就算, 做到就做, 根本上你地做到幾好幾唔好都影响唔到佢嘅脾氣情緒, 佢嘅情況只係要搵適合對象去發脾氣, 唔好諗住你地做D 乜可以令佢轉好, 佢轉好只係得一個原因, 係佢突然開竅, 呢樣野可能到走果日都未必一定會出現.

另外, 那姨姨的情況, 你地要盡快安排件事, 我見過呢類無得瞓又要全日照顧病患的人, 好快就好唔掂, 長期咁瞓到極差, 仲要全部時間(或者係人生)對住個極度負面嘅病患, 若果佢係受僱, 應該好快唔做, 若果係你地親人, 可能好快連親人都無得做, 若果係病患的至親(即係走唔甩), 好快會痴埋線.

大宅

引用:Quote:koyetsebb88 發表於 14-8-28 00:37

原帖由 lemonon 於 14-08-28 發表
絕對認同。

大宅

引用:回覆 toby125 的帖子好多謝妳諒解我地既苦

原帖由 koyetsebb88 於 14-08-28 發表

好多謝妳諒解我地既苦況,只不過我同老公都好唔明點解有人關心佢但佢好似覺得人人都欠 ...
我媽都係講說話好難聽。 我果陣24小時係屋企照顧佢,我老公一星期有2-3日黎陪我地一齊去吃飯。 我媽都會話我老公成日黎痴飲痴食。果時照顧佢,跟本夜晚冇得訓,佢又唔係好行得,但成日半夜訓唔到就行出廳,試過跌到個咀都腫晒,又成日話要落街搵我婆婆,(我婆婆已經走左20幾年),嚇到我鎖晒門,仲搵部輪椅頂住對門,驚佢偷走。有時下午我諗住偷雞訓兩個鐘,佢就鬧到我扒街。

而家佢係老人院,基本上我日日都去睇佢,同佢晚飯,之後推佢行下公園,佢都覺得我唔理佢,由得佢係老人院等死。

我媽仲要而家D骨開始痛,其實係洗肚引起,佢都係咁要我同佢睇醫生,跌打,西醫咩都睇過。錢就係咁潑出去,但佢都係覺得唔夠,覺得我唔搵醫生醫好佢。

我可能比你仲要憂心經濟問題。

大宅

妳媽媽肯去睇醫生都好,我62連最基本的傷風感冒都唔肯去睇,次次要攪到得返半條人命要入院才肯見醫生,有時真係好無奈,見好多人用盡方法想多活幾年,點解佢會咁,話佢想求死又唔係到佢自己好辛苦時就叫我地同佢睇醫生,話佢想求生但佢又唔愛惜自己身體,所以我地有時見到佢咁都好蚊當然我地唔會喺62面前講,只係我同老公兩個發牢show先講

大宅

回覆 lemonon 的帖子

同意你所講,所以我地而家都揾緊辦法解決照顧佢既問題

子爵府

引用:媽媽在去年3月開始洗腎(洗肚),初時還可

原帖由 toby125 於 14-04-09 發表
媽媽在去年3月開始洗腎(洗肚),初時還可自理但近呢幾個月, 已昏迷兩次,醫生解釋係體內腆解質亂,所以會 ...
好明白你,家人患病真係好辛苦!加油啊!

大宅

支持你,你這麽孝順,你媽媽會知道的!

大宅

媽媽昨天因為血糖過高和咳得很勵害,入了醫院。。。

koyetsebb88  樓主要加油,媽媽好快出院:fortun   發表於 14-9-3 16:37

大宅

你要加油!

首頁

尾頁

跳至