嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...77

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+kitty-hello+於+13-03-19+發

原帖由 奶茶小露寶 於 13-03-19 發表
深深體會,同樣受切膚之痛!寧願我痕我爛面你仔仔幾大?用薬用到大人份量?我地加油!我地b ...
亞仔就快一歲,由滿月開始有濕疹,唉!我唔想成日用類固醇,但冇法之下都治咗標先,再唔用只有越嚟越紅,越出越嚴重。亞B比起當初出時,已經控制到。現在只有紅和鞋,初初出,C到唔敢用薬,最終出哂黃水,爛面仔,真系好恐怖。希望快D同濕疹拜拜。

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

男爵府

引用:唔關食嘢事,我係孖B媽,一個B有一個冇

原帖由 Kurt88 於 13-03-19 發表
唔關食嘢事,我係孖B媽,一個B有一個冇
咁真係見證!你bb情況如何?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

真係好心痛,人人都問點解會咁,跟住就話係咪我食左D咩,然後就提議D五花八門的方法,好似我咩都無做過咁,唉!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hoichingching+於+13-03-19+

你唔好怪你老公,佢係緊張個bb。我自己收工入屋,又係睇下bb有冇紅到先,之後又係會問我媽點解搞成咁。我唔 ...
我都明佢係緊張個女,但濕疹成因好多,可以係食物,塵埃或天氣等!佢成日認為可能我偷偷比佢食禁品令佢又紅左,但可能天氣引起哩,老公咁講我好慯心囉!我都唔想阿女有事架,每晚幫女抓痕係我,不能一覺訓天光又係我,你估我會好過?

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hoichingching+於+13-03-19+

原帖由 yumei120 於 13-03-19 發表
好明白你,我囡同你囡差唔多,你囡幾大啦,有無做皮膚過敏丫。我大囡啱啱3歲,啱啱返幼稚園,佢有濕疹,成 ...
我女四歲,現在等驗血報告出,睇下唔食得d乜,這段等待期乜都唔敢比佢食,出街食愯好煩,呢樣要戒口,嗰樣又怕有味精,都唔知去得邊?

男爵府

引用:Quote:原帖由+yumei120+於+13-03-19+發表好

大d抗體會多d?醫生講?你b女之前吃人奶定奶粉?
我女一路食人奶,都有濕疹,歲半後試左飲奶粉更加嚴重,食奶粉又咳左又起左,所以現在冇再比佢飲奶粉了!
我覺得係係佢自身免疫力有問題先咁,而佢大過食野雜左加轉天氣亦會誘發出來!
上年睇左中醫先知佢之前食哂令佢發到變豬頭的食物,如蕃茄,朱古力,奶類,戒左之後加埋中醫好返哂,但一到冬天又起左,直到現在時好時壞,我會發覺好似除左上述食物外,仲有其他食物會令佢敏感,所以做下驗血查個究竟!現在邊等報告邊食中葯,等好轉!

男爵府

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+13-03-19+發表

原帖由 hoichingching 於 13-03-20 發表
我女一路食人奶,都有濕疹,歲半後試左飲奶粉更加嚴重,食奶粉又咳左又起左,所以現在冇再比佢飲奶粉了!
我覺 ...
如果有濕疹,我知蕃茄,朱古力,奶,同埋芝士,尼d戒口。所以我個女7個幾月,都唔知比乜煲粥斥

大宅

Air pollution affects the kids much, when they get older, they can grow out of the problem, don't worry.

大宅

ZW1117 發表於 13-3-19 15:42
回覆 john_baby 的帖子

有BB 睡袋有一塊 FLAP 去包住 BB , 我們就拆了出來, 每晚都要包實佢, 先可以避免她 ...

厚嗎?
影張相比我睇下得嗎?

大宅

奶茶小露寶 發表於 13-3-20 05:41
如果有濕疹,我知蕃茄,朱古力,奶,同埋芝士,尼d戒口。所以我個女7個幾月,都唔知比乜煲粥
我果個係6個幾月大, 我用番薯, 魚肉, 菜芯

男爵府

引用:Quote:奶茶小露寶+發表於+13-3-20+05:41+如

原帖由 john_baby 於 13-03-20 發表
我果個係6個幾月大, 我用番薯, 魚肉, 菜芯
我b食番薯做snack,成身風癱

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Catmama812+於+13-03-19+發表

咁自個次,你bb現在無事?係就好了
一發就搽藥膏,不過范圍就小咗好多

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+yumei120+於+13-03-19+發表好

大d抗體會多d?醫生講?你b女之前吃人奶定奶粉?
係呀,醫生講,濕疹係無得斷尾架,唯有等佢自己好返,大部分會係2一3歲好返,有D6一7歲仲有D10歲左右,仲有極少人會跟一世。我大囡食人奶,2個月開始有少少濕疹,時好時壞但唔嚴重間中擦類固純,9個月時唔想佢咁痴身俾佢食奶粉,一試就出事啦,開支奶俾佢食,佢都唔肯食,無啜到,唔夠3分鐘就開始紅,腫,我地即克同佢洗面,紅腫一路礦散,又即克同佢洗乾淨頸位D奶漬,送去醫院,3個字唔夠全身紅腫,真係下死,差唔多1歲時我D去大快活食早餐,佢嬸嬸俾佐D咁多抄蛋佢食,唔夠三個字,係咁嘔,又去醫院。至今佢都唔食得,係定下都唔多,濕疹都仲有,主要係手腳,間中要擦藥,細囡依加半歲,食全人奶有佐家姐的經歷,我先要堅持全人奶,早半個月濕疹發到周身都係,抓到留洗血,早幾日擦佐幾次纇固純,依架差唔多好返。湊兩個濕疹囡真係經歷佐好多辛酸,身邊無人會明白,包括爸爸。

GOD BLESS YOU^ !^ AMY

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hoichingching 於 13-03-20 發表
我女四歲,現在等驗血報告出,睇下唔食得d乜,這段等待期乜都唔敢比佢食,出街食愯好煩,呢樣要戒口,嗰樣又怕有 ...
出街食要好小心,最好屋企食,你正係做抽血呀,私家做定公院做呀丶我囡個醫生之前講要抽血再配合針刺會准D哦,你可以問下你醫生。不過唔嚴重可能唔洗咁。

禁止訪問

大宅

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:奶茶小露寶 的帖子

佢由3個月開始發,宜家8個幾月已經好好彩好番9成啦,我係用椰子油加药膏一齊用,佢最勁嗰時全面同腳都有,你要加油呀,做媽媽真係好多野擔心!

子爵府

原帖由 yumei120 於 13-03-19 發表
好明白你,我囡同你囡差唔多,你囡幾大啦,有無做皮膚過敏丫。我大囡啱啱3歲,啱啱返幼稚園,佢有濕疹,成 ...
我想問下佢返幼稚園點算?係學校痕嘅話點算?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 菠蘿超人 於 13-03-20 發表
我問佢係學校有無抓,佢話有哦,下次要問下老師。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 菠蘿超人 於 13-03-20 發表
返學校前會同佢全身擦一次潤膚高。

大宅

support, 加油

首頁
34567...77

尾頁

跳至