嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...99

尾頁

大宅

[quote]原文章由 bellans 於 07-7-24 22:10 發表
Dr Yonex,
我的兒子得了川崎症(Kawasaki disease),需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否長期服用阿斯匹靈要避免接觸水痘或流行性感冒的病人,以防止雷氏症候群(Reye Syndrome)的發生?
Ans.: Yes, 對~
2. 如要去一些人多的地方有什麼可以預防?
Ans.: 確實很難.
3. 可否帶他去游水?
Ans.: 如果天氣好+不太多人.
4. 雷氏症候群症,是否死亡率極高.
Ans.:Yes, 因為腦水腫~.
5. 如雷氏症候群症發病初期會否容易發現?
Ans.: Watchout for 神志不清(Confusion).

煩請回覆!無言感激!
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

U cannot get it from Watson/Manning but any other Pharm stores.

原文章由 oojj 於 07-7-24 20:46 發表

Dr.Yonex,
枝cream 要有醫生紙先買到噃!

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 22:23 發表
[quote]原文章由 bellans 於 07-7-24 22:10 發表
Dr Yonex,
我的兒子得了川崎症(Kawasaki disease),需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否 ...

多謝Dr Yonex回覆,感激萬分 ,我會小心照顧囝囝.

大宅

bb唔合作,好難影到close-up,email了給你,但不太清楚.拍咗d短片,壓縮後再電郵給你.
bb通常每2至3日大便1次,由上星期一開始1日大便1次兼帶點爛,而且近這幾天不願清潔口腔,每次都喊.近這3日每天大便2次,昨晚半夜醒了,喊了一輪,今早7點起床又喊了一陣再睡,8點多醒來,一路大便一路喊,大便是爛的,屁股沒有紅,是否應去看醫生呢.謝謝你的回覆.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 16:29 發表
聽落又唔似oral thrush~
可可映張Close-up send 比我睇吓? at [email protected]

勿以善小而不為,勿以惡小而為之!

大宅

原文章由 Dinomine 於 07-7-25 11:14 發表
bb唔合作,好難影到close-up,email了給你,但不太清楚.拍咗d短片,壓縮後再電郵給你.
Ans.: Sure~
bb通常每2至3日大便1次,由上星期一開始1日大便1次兼帶點爛,而且近這幾天不願清潔口腔,每次都喊.近這3日每天大便2次,昨晚半夜醒了,喊了一輪,今早7點起床又喊了一陣再睡,8點多醒來,一路大便一路喊,大便是爛的,屁股沒有紅,是否應去看醫生呢.謝謝你的回覆.
Ans.: Oral thrush, looks like milk-curd sticking to the mouth(Oral mucosa), 少少凸起, 如果用力抺(better not!) 會流血. 睇醫生安心啲!

大宅

Hi Dr. Yonex,

我看見你可以回答很多醫學問題, 5 知你可否幫到我呢??

有一天我同囝囝玩時, 佢突然衝過黎, 成個心口撞落我隻腳度, 佢呆左一陣, 我問佢有冇事?? 痛 5 痛?? 佢冇答我但又冇喊喎. 之後佢又再玩過, then 到我同佢沖涼時, 我發覺佢2 邊ge 胸骨不對稱, 左邊ge 胸骨比較突, 好明顯, 不用摸已見到. then 我大力摸住突起左ge, 但又5 覺係腫左喎, 問佢痛5痛又冇反應.已經過左成個week都仲係咁. 其實我5 知係囝囝天生係咁定真係撞到呀?? 之前真係冇乜留意. e + 好擔心佢d 骨有事, 驚影響佢大個呀. 我可以帶佢去邊度check 呢??

囝囝 e + 22個月.

多謝回覆.

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 22:25 發表
U cannot get it from Watson/Manning but any other Pharm stores.

Dr. Yonex,
thanks for your info. 但請問 Cutivate Cream有無類固醇?

大宅

Yes, similar to Perderm and 1% Hydrocortisone, it's for baby face.
原文章由 oojj 於 07-7-25 12:47 發表

Dr. Yonex,
thanks for your info. 但請問 Cutivate Cream有無類固醇?

大宅

請醫生寫紙照X-ray Rib cage.
原文章由 astina 於 07-7-25 12:17 發表
Hi Dr. Yonex,

我看見你可以回答很多醫學問題, 5 知你可否幫到我呢??

有一天我同囝囝玩時, 佢突然衝過黎, 成個心口撞落我隻腳度, 佢呆左一陣, 我問佢有冇事?? 痛 5 痛?? 佢冇答我但又冇喊喎. 之後佢又再玩 ...

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-25 12:53 發表
請醫生寫紙照X-ray Rib cage.

唔該哂, 但有冇照x-ray ge 地方介紹呀?? 太約幾錢??

大宅

less than 200, where do U live?>
原文章由 astina 於 07-7-25 14:20 發表

唔該哂, 但有冇照x-ray ge 地方介紹呀?? 太約幾錢??

男爵府

Dr. Yonex,

我想幫朋友問下有關佢個囝囝的情況.
佢囝囝13個月大, 但係仍未識坐, 肢體比較軟, 已經睇緊政府的醫生. 初步証實係發展遲緩, 要做物理治療, 再排緊做磁力共振同遺傳學. 我朋友同囝囝睇私家醫生, 係私家做咗磁力共振, 個醫生診斷佢囝囝係"腦部中樞神經萎縮", 建議bb係四歲前注射4次桿細胞, 費用要40萬, 醫生話應該會有很大幫助. 請問呢個係咪新的療法? 同埋係網上想搵有關的資料, 但係搵唔到/唔識搵, 可以提供有關資料嗎? 謝謝 .

大宅

thanks, I live in ma on shan.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-25 14:37 發表
less than 200, where do U live?>

大宅

It sounds like very advance treatment. Can U PM me the Paed. name? I think this will help.
原文章由 貝拉 於 07-7-25 14:52 發表
Dr. Yonex,

我想幫朋友問下有關佢個囝囝的情況.
佢囝囝13個月大, 但係仍未識坐, 肢體比較軟, 已經睇緊政府的醫生. 初步証實係發展遲緩, 要做物理治療, 再排緊做磁力共振同遺傳學. 我朋友同囝囝睇私家醫生 ...

大宅

現代: Tel: 2643 5076, Shop 59, 1/F Fu Fai Garden.
原文章由 astina 於 07-7-25 15:03 發表

大宅

Hi, Dr. Yonex,

是否一定要先睇左醫生, 叫醫生寫紙才可去照x-ray 呢?? 我住馬鞍山, 有否兒料醫生介紹?? 及可去邊度照 x-ray 呢??

[quote]原文章由 astina 於 07-7-25 15:03 發表

[quote]

大宅

The Lab you can consider is:
現代: Tel: 2643 5076, Shop 59, 1/F Fu Fai Garden.
PM U Dr. in Ma On Shan.
原文章由 astina 於 07-7-25 18:08 發表
Hi, Dr. Yonex,

是否一定要先睇左醫生, 叫醫生寫紙才可去照x-ray 呢?? 我住馬鞍山, 有否兒料醫生介紹?? 及可去邊度照 x-ray 呢??

[quote]原文章由 astina 於 07-7-25 15:03 發表 http://discuz.baby-king ...

男爵府

Dr. Yonex,
我已pm妳, thanks.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-25 17:11 發表
It sounds like very advance treatment. Can U PM me the Paed. name? I think this will help.

大宅

Received. Search and talk to U later.
原文章由 貝拉 於 07-7-25 19:54 發表
Dr. Yonex,
我已pm妳, thanks.

複式洋房

Dr. Yonex 你好,

阿仔半夜成晚抓頭,又捽眼,攪到佢瞓得晤林. 我仲覺得佢近排瘦咗D tim. 睇見佢抓到頭仔都紅哂,又瞓得晤好,好心痛呢!!:cry: :cry: :cry:

巳經換咗幾隻沖凉液 ,但都無セ好轉. 點解呀? 今日去健康院檢查,姑娘話BB抓頭仔係正常嘅.叫我試下用 Emulsifying Oinment 幫阿仔沖涼. 但係阿仔個頭好乾,仲有D luck 皮,紅到一撻撻. 佢應該好痕至會成日抓. 咁應該點做好呢? 試過睇e生, 開咗D有類固醇嘅膏,但我晤想比佢搽.

仲有阿仔成日食手指, 食完又周面摔,結果塊面紅哂敏感,仲 luck 皮 tim, 點算呀!

希望得到你嘅解答!

心急媽咪上.

首頁
34567...99

尾頁

跳至